Je zult maar niet van skiën of snowboarden houden, betekent dat automatisch dat een sneeuwtripje er voor jou niet inzit? Ik dacht het niet.

Met deze insteek benaderde ik wat Franse contactpersonen met de vraag wat er nu eigenlijk mogelijk is voor mensen als ik, die geen ski-ambitie hebben. Ik wil ook weleens de sneeuw in. Gewoon, rollen, wandelen, noem eens wat. En wat bleek? Genoeg te doen!

Combi: citytrip en natuur

Mij werd een citytrip naar Grenoble voorgeschoteld. Van de stad had ik geen idee, maar daar houd ik wel van. Ik laat me graag verrassen. Grenoble is omgeven door bergmassieven en daarmee met natuurparken als de Vercors en de Chartreuse. Natuurparken die in de zomer populair zijn als wandelgebieden, ook onder veel Nederlanders van ons. In de winter is het hier echter compleet anders. De grond is standaard bedekt met een dikke laag vers sneeuw en normaal wandelen is niet mogelijk.

Over Grenoble ga ik een uitgebreide citytrip-review schrijven, maar ik kan je alvast vertellen: it’s worth it! Het is de hoofdstad van de Franse Alpen en dus redelijk groot. Het barst er van de studenten, je kunt er heerlijk ravioli eten en het zicht op de bergen is magnifique. Vanaf Grenoble vertrekken er bussen naar de Vercors en de Chartreuse, allebei ongeveer een half uurtje rijden. Je rijdt recht de hoogte in.

winterreis-zonder-skien-06Verse sneeuw in De Vercors

Sneeuwschoenwandelen in de Franse Alpen

In de Vercors was het tijd om aan mijn bucketlist te werken. Sneeuwschoenwandelen is iets wat ik héél graag eens wilde doen. Eigenlijk precies om de reden die ik al noemde: ik wil graag eens de sneeuw in, maar niet skiën. Wandelen is een grootse hobby van me, dus dit moest er ooit eens van komen! Samen met een gids ging ik de hort op. Ik raad je als beginner sowieso aan een gids mee te nemen, of in groepsverband te gaan. Het is namelijk niet zo eenvoudig de markeringen van de routes te lezen als in de zomer. Het overzicht is bij mij kwijt wanneer de hele wereld wit is gekleurd.

Ik had verwacht dat het zwaar zou zijn, omdat lopen door de sneeuw sowieso al vrij intensief is. Dat viel me echter alles mee. Door de zogenoemde raquettes die onder de voeten zitten, met ijzers eronder, verplaats je je heel gemakkelijk. Ik heb met de gids geen grote tocht gelopen, het zal zo’n vijf kilometer zijn geweest, maar echt: wat een pracht. De tocht leidde ons door een bos, waarbij je dus het gevoel hebt je in Lapland te bevinden. Magnifique, werkelijk. Eenmaal boven wachtte er uitzicht over de rest van de Vercors op ons.

winterreis-zonder-skien-01

winterreis-zonder-skien-03

winterreis-zonder-skien-08

Biathlon in de Franse Alpen

Oké, oké: een klein beetje skiën is dit wel, want op het moment dat er een afdaling is zul je glijden op de kleine latten onder je schoenen. In de Chartreuse ging ik een korte biathlon route aan! Op kleine latten, waarmee je niet alleen kunt glijden, maar ook kunt lopen. Dit deed ik bij Feeling Sports Nat, de onderneming van de charmante Fransman Etienne Rollin. Hij zet een parcours uit, waarbij je stukken op de latten loopt en glijdt en halverwege moet schieten met elektronische apparatuur. Het doel is natuurlijk om dit in wedstrijdvorm met je reisgenoten te doen. Wie het eerste klaar is, wint!

winterreis-zonder-skien-05

Rondstruinen door de vredige natuur van de Franse Alpen

Wat mij zo heerlijk leek: gewoon wat rondstruinen door sneeuwdorpen en de sneeuw zelf natuurlijk. Niet per definitie een hele wandeltocht lopen, maar gewoon genieten. Even opwarmen in een kroegje met een warme chocomel of een gluhwijntje. En dan weer gaan. Uiteindelijk eten in een restaurantje terwijl de sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen en in slaap vallen in een typisch ‘sneeuwhotel’. Ik sliep in Lans-en-Vercors in zo’n typisch hotel, met zicht op de kerk die ’s avonds mooi verlicht was en bedekt met sneeuwvlokken. Heerlijk, ik kon niet stoppen met uit mijn raam kijken…

 

Praktisch

 

Eigenlijk is zo’n winterreis voor iedereen haalbaar. En wat mij betreft ook nog eens enorm aan te raden! Ik deed dit in de buurt van Grenoble, waar voldoende vluchten naartoe gaan. Onder andere met Transavia vanaf Rotterdam, Amsterdam of Eindhoven. In Grenoble pak je de bus naar Lans-en-Vercors of naar Le Sappey-en-Chartreuse. Boek in deze dorpen een hotelletje en je bent een gelukkig mens. Beide dorpen hebben een Office de Tourisme, dus voor activiteiten of boekingen kun je hier terecht.

winterreis-zonder-skien-02

winterreis-zonder-skien-07

 

Ga jij boeken? Of heb je elders een dergelijke reis gemaakt? Ik ben benieuwd!

Laat een Reactie achter

 1. Karljn

  Wat gaaf! Ik zou best eens zo’n biathlon willen doen, maar ik ben bang dat ik er echt geen conditie voor heb 🙂

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Volgens mij maakt dat niet zoveel uit hoor! Ik heb die namelijk ook niet, doe ook niet specifiek aan een sport 🙂 Ik denk dat het voornaam is om een beetje op hetzelfde niveau te zitten als je reisgenoten, verder is het gewoon amusement!

 2. Eva - eighty7

  Hartstikke leuk joh! Ik ben wel eens op wintersport geweest maar dat hele skiën vond ik eigenlijk maar niks.. op een sneeuwscooter rijden vond ik dan wel weer heel tof. Goeie tip dit! (En het levert zulke mooie plaatjes op :))

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ja, true! En fijn om iemand te horen die ook niet van skiën houdt, ha!

 3. Manon

  Oeh wat leuk zeg! Toevallig hadden mijn vriend en ik hier een paar weken geleden nog over. Het lijkt me geweldig om op zo’n sneeuwvakantie te gaan, maar skieën en snowboarden is voor mij niet weggelegd. En zo’n stoeltjeslift lijkt me ook veel te eng. Maar lekker wandelen en genieten van de besneeuwde omgeving lijkt me wel heel gaaf om te doen 🙂

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Jaaa, ik begrijp je zo. Doen, doen, doen! Naar Grenoble vliegen en gaan 🙂

 4. Henriette

  Wat leuk Rosanne dat je op wintersport bent geweest. Ik hou dan wel van skiën maar schrijf ook juist over wat je allemaal nog meer kan doen. Sleeën, hiken, lekker eten, bubbelen in een spa in de sneeuw. Je kan nog zoveel meer doen;) Heb ook een paar blogs geschreven over wintersport in de Franse gebieden, Serre Chevalier, Les deux Alpes en Alpe ‘d Huez.

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ja, er is zoveel te doen! Heerlijk!

 5. Lieke

  Wat ben ik blij dat je het fijn hebt gehad, want je vond het zo spannend! Zo zie je maar weer dat het wel goedkomt. Je artikel klinkt heerlijk en je foto’s maken het artikel helemaal af. Het is dat ik een beetje klaar ben met de kou, maar het ziet er super uit. 🙂

 6. wilma

  Hallo,
  Leuk verhaal over de sneeuwschoen ervaring. Kleine tip voor je city-view over Grenoble. Dit is de hoofdstad van het departement de Isère (38). Region is de Rhône Alpes. Er zijn meerdere departementen die “Alpes” in hun naam hebben.
  Zelf woon ik in de Hautes Alpes (05), dat deel uitmaakt van PACA.
  Succes en ik kijk uit naar je verhaal.
  Wilma

 7. Anouk

  Wat leeeuk! Het klinkt alsof je het helemaal naar je zin hebt gehad, goed te horen. Ook al zijn verrassingen leuk… je weet maar nooit waar je terecht komt. Zn biathlon lijkt me tof. Flink afgepeigerd daarna? Of nog energie voor een drankje ;-)!?

 8. TypischKim

  Ik heb zelf één keer in mijn leven geskiet en vond het heel gaaf!