Heimwee naar Parijs? Oui oui, niks vreemds! Volgens mij heeft iedereen die ooit de Franse hoofdstad bezocht weleens een moment van verlangen om te keren. Ik begrijp dat. En wel om de volgende redenen:

1.

Parijs is als een doolhof waar je met je kaart doorheen loopt, op zoek naar het juiste arrondissement. Dat je van het negende zo het achttiende in kunt lopen, dat maakt het allemaal net wat uitdagender. Gelukkig vertellen de scheef hangende straatnaambordjes of je de grens al bent gepasseerd. Wie is er niet ooit verdwaald in Parijs?

parijs-frankrijk-008a

2.

Flessen wijn kun je hier voor 3.400 euro kopen. Ja, echt. Ik zag ze liggen bij wijnwinkel Lavinia, de grootste wijnwinkel van Parijs. Waar in de kelder flessen wijn is alle vormen en maten liggen, van over de hele wereld. Inclusief die fles van 3.400 euro. Of je dat wilt is natuurlijk een tweede. It’s all up to you.

parijs-frankrijk-013a

3.

Je kunt je spullen hier gewoon wegleggen zonder dat ze meegenomen worden. Althans, dat nam ik waar bij het Sacré-Cœur. Je begrijpt: ik heb het zelf niet geprobeerd. Ik hoop op enige vorm van begrip van mijn lezers.

parijs-frankrijk-007a

4.

In Montmartre stikt het van de schilders en dus ook schilderijen. Zoveel schilderijen, waardoor zelfs de lelijke doeken mooi worden. Gewoon, omdat het hier zo leuk is. Deze zin zegt overigens niks over onderstaande foto, ik weet nog niet of ik het mooi vind of niet. Het is niet helemaal mijn stijl, denk ik.

parijs-frankrijk-005a

5.

De hordes toeristen zorgen ervoor dat jij je geen moment verveelt. Want zeg nou zelf: hoe heerlijk is het om te kijken naar mensen die proberen hun vinger op die verrekte Eiffeltoren te leggen? En dat dat dan niet lukt… Zo fijn. Genieten. Leedvermaak, heet dat geloof ik.

parijs-frankrijk-015a

6.

In de straat Rue Mouffetard waan je je ineens in een gezellig dorp. Met marktlieden, mandarijnen, bruine kroegjes en kleine kaaswinkeltjes. Sinasappelen worden verkocht in grote hoeveelheden. Het leven is hier net even wat simpeler dan in de rest van Parijs, en dat is soms best lekker. Even ontsnappen aan de enorme dosis glitter en glamour.

parijs-frankrijk-012a

7.

Ook voor wie niet van Frankrijk houdt is Parijs een optie. Even genoeg van het land? Waan je in Italië in restaurant Mastino in Montmartre. Italiaanse pizzakwaliteit gegarandeerd! Ik zeg bovenstaande niet graag natuurlijk, maar ik hecht waarde aan niet-Frankrijkliefhebbers die mijn blog bezoeken. Grazie!

parijs-frankrijk-011

8.

De chaos in het verkeer neem je in Parijs gewoon voor lief. Waar je in Nederland zou foeteren op die verschrikkelijke weggebruikers, is het hier een soort way of life. Deal with it. Dit geldt ook voor mensen die voor je voeten lopen. Ach. Take it or leave it, zoiets.

parijs-frankrijk-003a

9.

Als het regent blijft je gewoon in bed liggen. Door een spleet van je rode gordijnen kijkend naar je sierlijke balkonnetje. Naar de ellenlange trappen waarvan ik de hoeveelheid treden niet meer weet. Kijkend naar Franse zwervers die de kou trotseren. Kijkend naar Parisiennes die simpel gekleed zijn en er alsnog chique uitzien.

parijs-frankrijk-014a

10.

…eigenlijk is Parijs gewoon een prachtige stad vol statige gebouwen. Wie wil hier nu niet naartoe?

parijs-frankrijk-004a

Laat een Reactie achter

 1. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  En nu heb ik heimwee naar Parijs ;). Scheelt dat dat niet erg is, haha!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Haha, totáál niet vreemd dus! 😉

 2. Darina

  Wat een leuke blogpost! Had een beetje heimwee naar Parijs maar nu helemaal 🙂 gauw een ticket boeken maar 🙂

 3. Joost

  Is Parijs ook leuk rond de kerst? Ik wil eigenlijk begin december nog even een weekendje weg en ben al lang niet meer in Parijs geweest!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ja, absoluut! Parijs is zo’n stad welke het hele jaar door leuk is, net als Lyon. Parijs heeft ieder seizoen zijn charmes. In de zomer liggen mensen met hun handdoekje langs de Seine, alsof ze een eigen strandje hebben. In de winter is het heel leuk om sfeer op te zoeken in warme kroegjes en natuurlijk altijd in Montmartre. De bijnaam van de stad is Lichtjesstad, dus dan kun je misschien beter nog een bezoek brengen in de winter dan in de zomer, en helemaal rond kerst. Ik ben jaloers als je gaat! 😉

 4. Rosa Pluimhaar

  Zo is het maar net, Rosanne.
  Parijs is ongrijpbaar, iedereen mag haar zich toe-eigenen.
  Gegroet!

 5. Evelien

  Ohh Parijs <3. Ik wil er weer eens heen en dan langer dan voor 24 uur!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Jaaa, zo fijn als je de tijd hebt! Ik wil nu ook weer héél graag terug.