Ik kan er niet meer onderuit. Op 15 juni aanstaande ligt mijn eerste echte boek in de winkels: Puur Côte d’Azur! Ontzettend gaaf, maar ook vreselijk spannend. Het proces van een eerste boek schrijven, het is niet niks… Graag wil ik een stukje van dit hele proces met jullie delen.

Steeds vaker hoor ik om me heen: ‘Iedere grote blogger schrijft tegenwoordig een boek, voegt het nog wat toe?’. Terechte opmerking, ook ik heb die twijfels. Maar je kunt niet alle bloggers en niet alle boeken over een kam scheren. Het is maar net wat je wegzet en wat je wil met het boek. Nu ben ik sowieso een vreemde eend in de bijt, want een grote blogger ben ik al niet. Daarnaast ben ik eigenlijk ook nog eens veel te bescheiden om een boekschrijvende blogger te zijn, volgens mij. Ik durfde afgelopen week nauwelijks het PDF-bestand van mijn boek, dat in de mail belandde, te openen. Gelukkig deed ik het toch…

En dus kan ik nu zeggen: mijn boek is af! Een vreemd idee, een soort onwerkelijkheid die werkelijkheid wordt. Eng. Ook dat. Ik werd de afgelopen weken overvallen door gedachten die zeiden dat ik dat boek helemaal niet meer in de schappen wilde. Hallo, straks leest heel Nederland mijn verhalen ineens. Dat ben ik niet gewend met mijn bescheiden bezoekersaantallen op Bonjour Frankrijk. Ik hecht veel waarde aan mijn trouwe publiek, aan enthousiaste reacties die ik wekelijks ontvang van lezers. Zo’n blog heb ik dus: een relatief kleine plek waar mensen nog de moeite nemen me iets te laten horen. Via de site, via social media en via de mail. En dat doet me goed, ik vind het bijzonder. Maar dat straks heel Nederland een mening over me heeft? Eh.

 

Mijn toegevoegde waarde van een boek

 

Nu willen jullie natuurlijk weten wat de toegevoegde waarde is van mijn boek als blogger. Logisch. Ik ga het jullie haarfijn uitleggen. Reisgidsen zijn er momenteel genoeg. Een klik op Bol.com met de juiste zoekterm en je keuze is reuze. Je kiest de reisgids waarvan je denkt dat het jou het beste op weg helpt op reis. Daar kan ik als Francofielinnetje van 25 jaar inmiddels weinig nieuws meer aan toevoegen. Mijn idee was dan ook iets heel anders. Ik heb een reisgids op de markt gezet die de andere kant laat zien. Een reisgids met zeer persoonlijke reisverhalen en informatie die ik elders niet tegenkwam. Een reisgids met persoonlijke columns, met gevoel, met emotie. Met verhalen van locals.

reis

Mijn idee voor een dergelijke ‘reisgids 2.0’, zoals ik het durf te noemen, kwam mede door mijn eigen ervaring met reisgidsen. Zoals jullie misschien weten ben ik liefhebber van wandelen, van meerdaagse trektochten. Maar zulke reizen uitstippelen is niet eenvoudig, zelfs niet via het internet. Bestaande routes zijn moeilijk te vinden en met reisorganisaties meegaan wil ik niet. Ik wil eigen plan kunnen trekken. Mijn vader maakt zulke reizen echter al járen. Al ver voor het internettijdperk zijn intrede deed. Ik vroeg hem hoe hij dan toch wist waar hij slapen moest, welke route hij moest lopen. Hóe dan?

 

Puur Côte d’Azur…

 

Toen gaf hij me een boekje. Een miniscuul boekje, zonder foto’s, maar met uitgebreide wandeltochten afgelegd door een Nederlandse meneer. ‘Aan de hand van dit boekje kozen wij ieder jaar een reis uit’, vertelde mijn vader. In het boekje staan wat adresjes genoemd, maar belangrijker was de reisroute en -ervaring van deze meneer. ‘Daarop gingen wij af.’ Een persoonlijker reisgids dan dat heb ik vervolgens nooit meer gelezen. Het werd juist steeds commerciëler met de jaren. De boeken over de Côte d’Azur vertelden me allemaal hetzelfde. Terwijl een bezoek aan de regio bij mij zoveel meer doet dan dat platte stukje tekst steeds aangeeft. Het maakt me gelukkig, wekt emotie op, geeft me inspiratie. Dát wil ik delen met Nederland.

En ik vind het maar wat spannend om dit werkelijkheid te laten worden. Dat zal ik niet onder stoelen of banken schuiven. Soms heb ik het idee dat ik de enige auteur ben met zoveel twijfels, maar wellicht is het gewoon niet cool om dat te roepen. Nu heb ik het toch gedaan. Dan weten jullie het maar gewoon. C’est la vie. Et voila: ik hoop stiekem toch dat jullie het prachtig vinden!

 

Hierbij een kleine preview:

 

boek-puur-cote-d'azur-02boek-puur-cote-d'azur-01
A bientôt!

Laat een Reactie achter

 1. Saskia | KidsErOpUit

  Nu ben ik wel heel erg nieuwsgierig geworden naar je boek :-). De Cote d’Azur staat bij ons niet in de planning voor de komende jaren, maar ik geloof toch dat ik je boek ga kopen!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Superleuk om te horen dat je het zelfs gaat kopen zonder het plan naar de Côte te gaan!

 2. Jennifer

  Ik kijk er naar uit roosje! Kan haast niet wachten!!

 3. Jessica

  Oeh wat spannend Roos, ik ben echt super blij voor je! We drinken er snel een om op een groot succes te toasten! 😉 En een signeersessie kan niet uitblijven hè?

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Haha, ik houd je op de hoogte! Er komt wel wat, en dan proosten we met een Frans wijntje!

 4. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Oooh wat cool! Klinkt nu al als een fantastisch boek, houd ons op de hoogte :D!

 5. Darina

  Ik ben heel nieuwsgierig want dat is waar ik (en meer mensen denk ik!) juist altijd naar op zoek bent: wat drijft iemand om naar die ene plek te gaan en hoe leven de locals. Dat is toch ook waarom je reist? En ik heb ook een blog en ben een boek aan het schrijven. Mijn blog is eigenlijk de “back stage” van het boek. Ik denk juist dat het heel interessant kan zijn.

  Ben zo benieuwd naar jouw verhalen! Is het al 15 juni? :):)

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Wat lief, dankjewel! Zelfde gedachten. Waar gaat jouw boek over en wanneer komt ‘ie uit?! Ben benieuwd!

 6. Linda

  Ik kan niet wachten! Enne, die onzekerheid is jou kennende he-le-maal niet nodig. Verre van. Het is gewoon een volgende stap in die fantastische ontwikkeling van je. Eerst was een tekst delen over Frankrijk wellicht al spannend, laat staan een stuk in een tijdschrift, laat staan teksten op BonjourFrankrijk, en dat doe je nu ook alsof het niets is (onzekerheid merk je er niet aan af als buitenstaander). You go girl!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Merci voor al je support, mon amour!

 7. Explorista

  Ik vind het heel spannend voor je, en je mag ontzettend trots zijn. Zoveel mensen dromen ervan, en jij doet het toch maar mooi!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Merci Milou 🙂 Dat zoveel mensen het willen, maakt ook dat ik af en toe denk: waarom ik? Maar dat is die bescheidenheid weer.

 8. Lisette

  De preview is veelbelovend! Ziet er erg gaaf uit Rosanne!

 9. Shifra

  Ik ben heel, heel benieuwd!! Wat spannend allemaal!! Wie geeft je boek uit? En waar is het straks te koop?
  Lijkt mij heel gek om straks je eigen boek in handen te hebben, wees maar flink trots!! Want wat gaaf!!

 10. Simone

  O wat gaaf! Ik vind het nu al een gaaf boek.. Haha. Ga hem zeker kopen, want ik ben ook een beetje moe van de standaard reisgidsen waar nooit eens iets nieuws in staat. Het zijn juist de persoonlijke verhalen waar ik meer van wil weten. Leuk! En zooooo spannend voor je!