Bretagne: de regio van crêpes, van eb en vloed en van ruige kuststroken. Van oesters en van bootjes op het droge. Van Engelse invloeden en van een eigen taaltje. Een bezoek aan Bretagne is meer dan de moeite waard!

Ik genoot er intens van de natuur, maar ook van de cultuur. ‘s Avonds dansten mensen op een pleintje aan zee. Er werden bieren verkocht in kraampjes langs de weg en mensen spraken er soms onverstaanbaar Frans, oftewel Bretons. Ik geef je alvast vijf tips voor dingen die je in Bretagne kunt doen!

Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking met France Voyages.

 

1. Dwalen langs de kust van Ploumanac’h

Misschien wel het mooiste plekje van Bretagne… Alhoewel, nee. Al het andere was ook zo mooi. Niet vergelijkbaar, maar allemaal mooi. Toch heeft Ploumanac’h iets unieks. Iets ruigs, zo’n plek die je wegblaast. Een plek waar tijd geen rol meer speelt; je kunt je hier uren vermaken met alleen maar de natuur. Ploumanac’h staat bekend om haar granietroze stenen en haar vuurtoren die daar bovenuit torent. Je kunt hier prachtige wandeltochten lopen, maar let wel op het eb en vloed van Bretagne. Voor je het weet sta je tot je enkels in het water…

Bretagne-frankrijk-004

Bretagne-frankrijk-005

 

 2. Naar het einde van de wereld lopen bij Cap Fréhel

Had ik het over ruig? Had ik het over mooi? Dat geldt misschien nog wel meer voor Cap Fréhel, de ruige kaap van Bretagne. Dat ruige althans, want over de schoonheid tussen deze twee bestemmingen valt niet te discussiëren. Ze zijn beiden prachtig. Cap Fréhel is zo’n kaap waarop je het gevoel hebt aan het einde van de wereld te staan. Waar water wild tegen de rotsen klettert en er in de verte niets dan die blauwe zee te zien is. In de omgeving liggen prachtige stranden, waar je met een beetje geluk helemaal alleen bent. Het is het Bretagne zoals ik het vooraf voor me zag, maar dan nog mooier!

Bretagne-frankrijk-003

 

3. Het eilandgevoel ervaren op Ile de Bréhat

Een eiland waar je ’s ochtends aanmeert aan de ene kant, en ’s middags vertrekt via de andere kant. Omdat die ene kant droog staat. Oui oui: wederom het eb en vloed van Bretagne! Bij het eiland Ile de Bréhat is dit fenomeen extreem zichtbaar. Bijzonder dus. Sowieso is Ile de Bréhat bijzonder: de boottocht er naartoe duurt nog geen half uur en dus ligt het eiland helemaal zover niet in zee, maar toch lijkt het leven hier compleet anders dan op het vasteland van Bretagne.

De flora en fauna zijn hier uniek, daarom wordt het eiland ook wel het Bloemeneiland genoemd. Hortensia’s, mimosa, moerbei, eucalyptus… Het is er allemaal en nog meer. Ook zijn er meer dan 120 vogelsoorten op dit eiland verzameld. Geef ze eens ongelijk… Ook leuk: je kunt een rondwandeling maken om het eiland, maar je kunt dankzij het eb en vloed ook wadlopen en over rotsen klauteren. De avonturier komt hoe dan ook in je boven.  Zeker een bezoek waard, dus!

Bretagne-frankrijk-009

Bretagne-frankrijk-010

 

 4. Crêpes eten in Perros Guirec

Ik schreef eerder al eens over bootjes die op het droge liggen in Bretagne… In Perros Guirec zie je ze op hun mooist! In dit stadje ligt een piepklein haventje, als je het al zo noemen kunt. Het is een plek waar boten kunnen aanmeren. In de middaguren, ten tijden van eb, is dit echter een stuk lastiger. Het water heeft zich teruggetrokken en bootjes liggen hier op het droge. Een prachtig zicht voor de toerist. Perros Guirec is geen grote stad, eerder een groot, lieflijk dorp. Een must-do: crêpes eten in een van de vele crêperies! Oja: vergis je niet in het begrip crepe en galette. Een galette is een avondmaal, een crêpe eet je als tussendoortje.

Bretagne-frankrijk-001

 

 5. Terug naar vroeger in Lannion

Lannion is zo’n stad waarvan je even denkt weer in de middeleeuwen te leven. Zo’n stad met lieflijke oude, houten huizen. Een stad met charme. Geen immens grote stad, maar voor Bretonse begrippen toch best redelijk. Ga dwalen door de charmante straatjes van Lannion, plof neer op een van de terrasjes en geniet van een Orangina. Klinkt prima, toch? Op donderdag is er in Lannion een grote markt te vinden. Let wel: dit is nog zo’n stadje waar tussen de middag de deuren gesloten worden. Ik weet er alles van…

Bretagne-frankrijk-002

Bretagne-frankrijk-007

 

Ben jij weleens in Bretagne geweest?

Laat een Reactie achter

 1. Soof

  Thanks voor de tips! Ik ga over een maand naar Bretagne voor twee weken en je hebt allemaal plekjes opgenoemd waar ik ben niet ben geweest 🙂 Ben je een keer in Saint-Malo geweest? Ook een aanrader.

 2. Saskia | KidsErOpUit

  Dat is grappig, ik heb ook net een 5x Bretagne blog geschreven met in ieder geval 1 dezelfde tip! Volgende week of de week daarna online.

  Maarre, goede tips dus :-)))

 3. Anouk

  oooh, die huisjes, ik ben dol op dat soort straatjes/dorpjes. Bretagne lijkt me mooi! En zo’n lieflijk dorpje waar je dan crepes kunt eten? Take me there!

 4. Eva

  Bretagne staat voor mij zo erg gelijk aan de zomervakanties vroeger, voor mijn gevoel zijn we er wel zes keer geweest! Zo heerlijk elke keer weer 🙂
  En wat een leuke foto die laatste!

 5. Esther

  Heeriljke foto’s, Nantes hoort geloof ik ‘officieel’ ook bij Bretagne, maar ik moet het nog gaan ontdekken.

 6. Sam

  Gaaf die eerste foto! Lijken wel miniatuurbootjes! Ohja, gaaf blog heb je 🙂