Wijngaarden zover het oog reikt, sprookjesachtige dorpen die me in Disneyland doen wanen, heuvelachtige bergen, prachtige meren… Als iemand me vraagt naar een fijne vakantie relatief dicht bij huis, antwoord ik standaard: de Elzas en de Vogezen. Een prachtige combitrip op slechts vijf uur rijden van Nederland!

Afgelopen oktober besluit ik weer te gaan. Slechts vier dagen, maar precies genoeg om even helemaal te ontsnappen uit de dagelijkse sleur. Die ochtend rijd ik in de richting van de Elzas, dat ik inmiddels al aardig ken. Ooit belandde ik er per toeval, op de terugweg van Italië naar huis. Zoekende naar een overnachtingsplek stond ik ineens in één van de mooiste dorpen die ik ooit zag: Turckheim. Inclusief ooievaars overal. Het sprookjesachtige karakter, dankzij de vele vakwerkhuizen, veroverde meteen mijn hart. Een jaar later werd de Elzas het startpunt van mijn langere reis van tweeenhalve maand door Frankrijk.

Sprookjesachtige dorpen in de Elzas

Vandaag ben ik er weer. Eerste stop? Colmar. Het stadje dat ik altijd even móet bezoeken tijdens mijn reis naar de Elzas. Colmar is als een levensecht sprookje, inclusief fijne grachtjes en knusse terrasjes, waar een koud biertje lekkerder smaakt dan waar ook. Inmiddels ken ik Colmar al aardig op mijn duimpje, maar simpelweg rondslenteren in dit stadje blijft leuk. Ik kijk wederom mijn ogen uit naar de winkeltjes die voorzien zijn van kerstversiering, zelfs in oktober. Ik geniet intens, maar ik hunker ook alweer naar de kleine dorpen die nog voor me liggen.

Volgende stop: het dorpje Eguisheim. Eigenlijk maakt het niet uit welk dorp je bezoekt tijdens je trip naar de Elzas, ze zijn stuk voor stuk magisch mooi. Eguisheim, Turckheim, Ribeauville, Riquewihr… Kies en je zult genieten. Samen met mijn reisgenoot ga ik er een paar af, om vervolgens in ons hotelletje in Riquewirh te belanden. Die avond eten we bij de lokale pizzeria een verse pizza. Gelukkig op loopafstand van ons hotel, want de eigenaar vind het maar wat leuk dat we er zijn en voorziet ons van zijn eigen gestookte likeuren. Vervolgens wordt van ons verwacht dat we ook de verschillende wijnen die hij heeft even proeven. “C’est fantastique!!!”, buldert hij. We lachen. De trots van een Fransman…

Van de Elzas naar de Vogezen

De volgende dag vertrekken we richting de Vogezen, het naast de Elzas gelegen gebergte. Maar niet voordat we een tochtje door de wijngaarden van de Elzas hebben gedaan. Dat is het mooie aan dit gebied: enerzijds die schitterende dorpen en stadjes, anderzijds de weidsheid gevuld met wijngaarden. Voor een wijnliefhebber als ik een gewenste combi…

Dwars door verschillende wijngaarden gaat onze tocht verder in de richting van La Bresse en omgeving. Al snel verandert ons zicht van de weidse wijngaarden naar dichte, beboste weggetjes. Een mistwolk vindt zijn weg om ons heen en al snel zien we niet veel meer dan wit. Een beetje spannend is het wel, maar bijzonder ook. Zeker als er niet veel later sneeuwvlokken op de vooruit verschijnen. In oktober…

Als de wolk wegtrekt, doemt niet veel later een prachtig uitzicht op: het Lac Blanc. Een schitterend, groot bergmeer, dat ietwat mystiek aandoet. We stappen uit en genieten van de frisse natuurlucht. En we bibberen. Ineens staat de teller op 2 graden. Maar soit, mooi is het hier wel!

Wandelen in de Vogezen: waanzinnig mooi en rustig

In de tijd die volgt rijden we de Hohneck op, een van de hoge toppen van de Vogezen. Ik zag hem al vaker, en steeds in andere condities. Soms stond ik er in de sneeuw (in maart), dan weer in een stralend zonnetje (in juni) en nu sta ik er in dichte mist (oktober). Veel van het mooie uitzicht zien we helaas niet vandaag, maar het maakt de berg juist ook een beetje mysterieus. En extra lekker is de beloning als we nat van de mist en natte sneeuw aankomen in de berghut onderaan de Hohneck, waar een lokaal biertje alle kou meteen doet verdwijnen. Genieten…

De volgende dag wacht er een wandeling op ons. We vertrekken bij het Lac Blanc en lopen zo’n vijftien kilometer. Landschappen veranderen onderweg, van bos naar prachtige meren en de mooiste uitzichten. Wederom genieten geblazen. Zulke mooie natuur en zo relatief dichtbij Nederland… Ik blijf me erover verbazen!

Een weekendje Elzas & Vogezen: doen!

Mocht je nog twijfelen over een weekendje weg, denk dan zeker ook eens aan de Elzas en Vogezen. Ik was er al vaak, en steeds weer ben ik positief verrast. Deze regio’s blijven me boeien, net als de mensen, de prachtige dorpen, de heerlijke wijnen… Oftewel: doen. Bon voyage! 😉

Laat een Reactie achter