Met een flink aantal 24 Kitchen liefhebbers in mijn familie- en vriendenkring, keek ik vol spanning uit naar het Franse kookboek van John Gerdsen. Gerdsen heeft op de televisiezender zijn eigen programma over de Franse keuken, want daar is hij verzot op, zo blijkt uit alles. Zijn jarenlange ervaring bundelt hij in zijn nieuwe boek: Bon Appétit. Wat een pareltje!

 

Franse joie de vivre

 

De Franse joie de vivre zit volgens John in zijn bloed, ‘en dat begint met eten’. Ah, mooi, herkenbaar. Dat John dol is op Frankrijk straalt het hele boek uit, zelfs al na het omslaan van de kaft. Een foto van een weids, Frans landschap met een molen en Provençaalse huisjes is wat je welkom heet in zijn boek. Bonjour!

Voor het boek maakte John Gerdsen trips naar Parijs, Lyon en het Franse platteland. Een bezoek aan de wijnboer doet hij in het gebied Moulin a Vent in de Beaujolais. De foto’s met de betreffende boer spreken boekdelen: de boer vertellend en wijzend naar zijn wijngaarden, John met een luisterend oor naast hem. De fotografie in dit boek is sowieso magnifique.

kookboek-john-gerdsen-02

 

De recepten

 

Mijn zwager, gevorderd keukenprins, keek het boek bij me thuis in en concludeerde: heel moeilijk is dit niet. En dat is fijn voor mij, maar met mij zovelen. Mensen die van koken houden, maar het niet te ingewikkeld willen maken: dit boek is goud! De recepten worden duidelijk weergegeven: aan de linkerkant de ingrediënten, aan de rechterkant een heldere uitleg, stap voor stap. John probeert met zijn recepten altijd nét even iets anders te doen en maakt zo van zijn crème brûlée een eigen Gerdsen-crème brûlée. De klassiekers komen aan bod, zo ook de tarte tatin en het plateau fruits de mer, maar ook bijzondere gerechten als ‘trio gepofte sterappels’ en de zogenoemde ‘crêpes Suzette’, waarmee je volgens John elk diner een grande finale geeft. Ha!

Het prettige is dat John ook nog eens alle keukentermen voor zijn lezers op een rijtje zet. Onderverdeeld in de categorieën vlees, soepen & sauzen, snijtechnieken en keukenbrigade. Merci, John! Dit boek heb ik een plekje gegeven op mijn plank van favoriete kookboeken. Het is door de prachtige fotografie alleen al een lust voor het oog, maar door de maakbare recepten ook nog een een lust voor de mond. Hmmm… Bon appétit!

 

WIN:

 

Bonjour Frankrijk mag namens Karakter Uitgevers twee exemplaren verloten! Laat even een reactie achter onder deze post of op onze Facebookpagina en je maakt kans op dit kookboek met Franse joie de vivre! Meedoen kan tot en met donderdag 13 november.

kookboek-john-gerdsen-01

kookboek-john-gerdsen-03

Laat een Reactie achter

 1. Sheelagh Alexander

  Oeh, klinkt heerlijk. De Franse keuken is fantastisch. Vooral de kazen. En eigenlijk alles. Ken je de Franse kookboeken van Rachel Khoo ook? Daar kook ik regelmatig uit, maar ik kan wel wat extra inspiratie gebruiken. Ik doe dus heel graag mee om dit boek te winnen!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Jaaaa, kaas, kaas, kaas! Ben er dol op. En Rachel Khoo is ook een topper inderdaad!

 2. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Mooi boek, ik houd van de Franse keuken! Die wil ik wel winnen dus 🙂

 3. Evelien

  Ik hou van koken en ik houd van Frankrijk, dus dit kookboek zou ik graag willen winnen!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Mooie liefdes, ik deel ze met je 😉

 4. Geke lukkes

  …Viola, de Franse keuken binnen handbereik in Friesland. Als francofiel, is het nu al “Joie de vivre” in onze nieuwe keuken. Met een prachtig kookboek van John Gerdsen wordt de ‘kers op het toetje’ nog lekkerder!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Wat klinkt dat heerlijk, een stukje Frankrijk in Nederland!

 5. Conny Drupsteen

  Natuurlijk wil ook ik dit boek graag winnen!

 6. Roel

  Oej wat een heerlijk boek. Graag stop ik mijn naam in de tombola om kans te maken op dit boek.

  Groet Roel uit Maastricht
  (toch een beetje het Frankrijk van Nederland 🙂

 7. Marian

  ik heb het boek bij jullie alvast in mogen kijken. Oh wat ziet het er mooi uit. We hadden het er toevallig van de week nog over tien we John bij 24 kitchen zagen kokkerellen. Ook de kok mag er zijn. Het oog wil natuurlijk ook wat. Wat ik gemeen heb met deze John Gerdsen is dat we allebei in Nijmegen geboren zijn dus dat is wel iets heeeeeeeeel speciaals. Een goede reden om het boek te winnen. .???????
  Suc6 met de verloting

 8. Sandra

  Ik word zo vrolijk van jouw leuke Frankrijkposts! Ik heb er nog zo weinig van gezien en eerlijk is eerlijk… De laatste keer dat ik in Frankrijk was, was ik niet zo onder de indruk van het eten… Aan jou dus om het tegendeel te bewijzen ;-)! Ik doe dus graag mee met je winactie!

 9. Ester

  Leuk, ik ben heel benieuwd! Een van de redenen om Frankrijk te bezoeken is het eten, natuurlijk 🙂

 10. Claudia

  Oehhh als trouw 24 kitchen (en John Gerdsen) kijker moet ik natuurlijk ook meedoen in de running om dit geweldige kookboek te winnen! Ondertussen een hele boekenkast vol kookboeken, ook van andere 24 kitchen koks, maar voor deze is er zeker nog een mooie plek over 😉 Afgelopen zomer ben ik samen met mijn vriend na het lezen van jouw stukje op Bonjour Frankrijk (waar ik super enthousiast van werd! En wat uiteindelijk al m’n verwachtingen te boven ging! Dus dankjewel daarvoor!) naar Les Calanques afgereisd en hebben we een week heerlijk verbleven in de buurt van Cassis/Marseille! Dit is zó goed bevallen dat we waarschijnlijk deze zomer weer terug gaan naar onze eigen maison, maar nu twee weken! Met een eigen barbecue en heerlijk zitje zal dit kookboek zeker een plekje krijgen in onze maison om lekkere kaasplankjes samen te stellen, fruits de mer te maken en ga zo maar verder…!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Wat superleuk om te horen dat jullie reis zo goed is bevallen! Prachtig gebied hè? Ik blijf me verbazen wanneer ik bij Les Calanques ben…

 11. Kelly

  Ik doe graag mee met de winactie. Ziet er nu al lekker uit ! 😀

 12. Mariska

  Ik zou het boek graag willen winnen zodat ik het aan mijn vriendinnetje Martine kan geven. Zij is fan van John!

 13. Ivanka de Wit

  Heerlijke de Franse keuken! Voelt elke keer alsof je weer even op vakantie bent in la douce france.. Zou dit kookboek graag willen winnen voor nieuwe inspiratie.

 14. Monique Looman

  Heerlijk het hele jaar die Franse gerechten. Frans muziekje erbij en je hebt het Frankrijk voor een stukje in je eigen huis. Het water loopt me al in de mond bij de gedachten aan al die heerlijke gerechten.

 15. Michelle

  Wat een leuke actie, ik kook zelf eigenlijk bijna nooit iets uit de Franse keuken. Terwijl ik Frankrijk en het eten wel kan waarderen. Maar eens vaker Frans koken dus. Met zo’n boek gaat het vast lukken. Ben al helemaal benieuwd naar de crème brûlée