Met wijngaarden aan weerszijden rijd ik over een smal weggetje. Uit mijn speakers klinkt de stem van Michel Fugain. C’est un beau roman, c’est une belle histoire… In de verte doemt een kasteel op terwijl ik met amper 30 kilometer per uur langzaam vooruit rijd. Inmiddels weet ik zeker: roadtrippen door de Bourgogne is een fantastisch idee!

Vier dagen heb ik ervoor uitgetrokken. Niet erg lang, maar het is te doen vanuit Nederland. Na zeven uur rijden zijn de wijngaarden en kastelen daar en bevind ik me in het hart van deze fantastische wijnregio in Frankrijk. Waarom was ik hier niet eerder, vraag ik mezelf hardop af. Mijn auto parkeer ik langs de weg, ik stap uit en adem de frisse lucht in. Het imposante Château du Clos de Vougeot lonkt. Ik besluit een er een bezoekje aan te brengen.

Dwalen langs de kastelen van de Bourgogne

Nadat ik nog eens goed heb gekeken naar dit immense stukje erfgoed, waande ik me weer bijna in mijn jeugd. Even deed ik mezelf weer geloven dat Sinterklaas hier haast wel móet wonen. En dat brengt een grote glimlach teweeg, want het sinterklaasfeest heeft altijd een plekje in mijn hart gehad. Zelfs op 28-jarige leeftijd nog maakt het me blij. Laat mij maar lekker in mijn fantasiewereldje langs de kastelen van de Bourgogne dwalen. Door een enthousiaste Fransman word ik uit mijn gedachten wakker geschud. “Bonjour!” Hij begint te ratelen. Al snel heb ik door dat hij één van de rondleiders is. Ik laat me door hem wijzer maken over dit indrukwekkende kasteel, terwijl ik stiekem nog even aan de pieten denk die in mijn fantasie zo zullen opdoemen. Hij vertelt me dat de wijnbouw hier in de 12e eeuw al begon, het waren de monniken die ermee startten, aldus de beste Fransman. Wandelend door Clos de Vougeot probeer ik me in te denken hoe dat geweest moet zijn. Hoe anders het leven toen nog was. Maar één ding is nooit veranderd: de passie voor wijn. Die was er toen, en is er nog steeds. Was Sinterklaas eigenlijk een wijnliefhebber?

Ik vervolg mijn weg naar Beaune, de wijnhoofdstad van de Bourgogne. het blijkt marktdag, en dan is er één ding duidelijk: je hebt Beaune niet voor jezelf. Het krioelt van de mensen op de smalle pleinen. Maar gezellig is het wel. Ik kijk om me heen, op zoek naar een mooie souvenir. Die vind ik in een bak met oude Franse prenten, ingelijst. Voor een lunch plof ik een paar minuten later neer bij het sfeervolle plekje La Buissonnière, waar een huiselijk sfeertje hangt. Ik bestel wat lekkers, met een Chablis wijn uit de Bourgogne, die bekend staan als de meest verfijnde witte wijnen ter wereld. Want dat is toch wel hét goud van hier…

Mijn route gaat verder over de Route des Grands Crus, met talloze wijngaarden aan mijn zijde. Ik geniet van de schitterende vergezichten, van de wijnhuizen die zo nu en dan opdoemen in de wijnvelden. Uit de speakers klinkt inmiddels de wat jongere versie van Michel Fugain: Fransman Amir, met zijn heerlijke Franse popsongs. Die avond logeer ik in het kasteel van de Nederlandse Margreet. Lees hier meer over onze fijne ontmoeting.

Franse brocante in Vézelay

Vanuit hartje Morvan, het natuurpark van de Bourgogne, vervolg ik mijn route richting Vézelay. Bij dit beroemde dorp dacht ik altijd direct aan de beruchte Sint Jacobsschelp, hét symbool van de pelgrimstocht naar Compostela. Vézelay is namelijk één van de startpunten van de pelgrimstocht. En hoewel ik het dorp nooit eerder bezocht, had ik een voorgevoel dat het mooi moest zijn. Mijn gevoel had gelijk. Hier geen associaties met mannen met witte baarden en een mijter op hun hoofd, wél een goede portie Franse brocante! Op de dag van mijn bezoek is het brocantemarkt, en op die momenten houdt men zich vooral niet in in Frankrijk. Vanaf de parking tot aan de basiliek Sainte-Marie-Madeleine – wat toch best een wandelingetje is – staan talloze Fransen met hun kleedje uitgestald langs de weg. Een leeg terrasje vinden valt nog niet mee deze dag. Dus nee: voor je rust moet je Vézelay wellicht niet bezoeken. Alhoewel… Even voorbij de abdijkerk ligt een heerlijk rustig stukje tuin, vanwaar het uitzicht ook nog eens fabuleus is. Ik strijk er even neer. Met mijn eigen kleedje, zonder brocante, maar met verse pain au chocolat en wat verse kaasjes. Ja, fijn…

Die middag rijd ik over verlaten weggetjes in de richting van de Nederlandse Bert, die in het zuiden van de Bourgogne het gastenverblijf La Cressonne runt. Wederom een bijzondere ontmoeting: alsof we elkaar al jaren kennen kletsen we, drinken we wijn en strijken we neer bij de lokale favoriete pizzeria van Bert in een dorp verderop. Lees hier meer over onze bijzondere ontmoeting. Rond middernacht kruip ik voldaan mijn bed in. Morgen weer terug naar huis. En hoewel het dan misschien wat aan de korte kant was, heeft het gezegde ‘kort maar krachtig’ zich weer bewezen. Wat was dit een fantastisch mooi weekend…

Bourgogne en wijn: onafscheidelijk…

Tip: reis je binnenkort deze kant op? Voordat ik naar een Franse regio afreis probeer ik thuis altijd alvast in de stemming te komen met de Franse wijnen uit de regio. Met deze wijnaanbiedingen ben je vaak voordelig uit én maak je alvast kennis met de wijnboer die je wellicht gaat ontmoeten… Santé!

A bientôt!

Laat een Reactie achter