“Bonjour Rosanne! Ça va? Avez-vous fait un bon voyage?” Het was de lieve eigenaresse van onze Airbnb. Na een relatief lange autorit van zo’n 6,5 uur, werden we warmer dan warm onthaald in ons verblijf in Normandië. Cliché maar waar: slapen bij locals is zó leuk!

Ik deed het eerder al eens, maar op een andere manier. Couchsurfing. Tijdens mijn reisje in Parijs sliep ik – alleen – bij een alleenstaande Française van 30 jaar. Ook dit was bijzonder, maar wel compleet anders. Daarom lijkt het me interessant eens te kijken naar de verschillen in overnachtingen. Wat past beter bij jou: Airbnb of Couchsurfing?

Gratis versus betaald

Misschien wel het grootste aantoonbare verschil: de kosten. Bij Couchsurfing slaap je gratis bij iemand thuis. Bij Airbnb staat er een prijs tegenover jouw komst. Niet altijd een grote prijs overigens, Airbnb is juist heel erg in trek omdat er zoveel leuke adresjes op staan voor weinig geld. Goed, even terug naar dat ‘gratis’. Want hoewel het aanlokkelijk klinkt (wie wil er nu niet gratis op vakantie?), zitten er wel veel kanttekeningen aan waar niet iedereen van gecharmeerd is. Daar ga ik onder het volgende kopje even op in.

airbnb-couchsurfing-006De aantrekkelijke tuin bij ons Airbnb-adres in Normandië

Verwachting versus geen verwachting

Bij Couchsurfing hoef je sowieso geen luxe te verwachten. Het principe heet niet voor niets Couchsurfing, oftewel logeren op de bank. Wanneer je via Couchsurfing een slaapplek regelt, weet je niet in wat voor woning je terecht komt. Zoals je dat natuurlijk wel weet wanneer je een hotel boekt of een appartementje via Airbnb. Het is afwachten, je moet tegen verrassingen kunnen. Zelf sliep ik in Parijs in het piepkleine huisje van een meisje, haar slaapkamer was een verdieping lager en ik sliep in de woonkamer op een uitgeklapte bank. Voor mij alleen meer dan prima, en hoewel je er ook prima met z’n tweeën op kunt liggen: heel romantisch kun je het niet maken in andermans woonkamer. Bij Airbnb is het principe een beetje gelijk als bij het boeken van hotels: de eigenaar zet foto’s op de website, zodat je weet waar je terecht komt.

Contact versus beperkt contact

Couchsurfing is bedoeld voor avontuurlijke reizigers, is mijn beeld. Het is in het leven geroepen voor mensen die zoveel mogelijk willen reizen en zodoende kunnen besparen op hun budget. Contact met locals is voor deze mensen vaak ook een pré. Dat contact wordt via Couchsurfing heel gemakkelijk gelegd: je slaapt immers al bij een local in huis. Respecteer dan ook het feit dat die local soms iets leuks met je wil doen, zijn of haar gebied wil laten zien. Bij Airbnb heb je in de regel ook wel wat contact met de local, maar niets is verplicht. Niet altijd zin in lange gesprekken? Geen probleem, dan laat jouw host je over het algemeen gewoon lekker je ding doen.

Mijn voorkeur?

Sinds onze reis in Normandië ben ik helemaal fan van Airbnb. Om een paar redenen: je komt op bijzondere plekjes, de woningen staan soms in de middle of nowhere. Je ontmoet een local, maar niets is verplicht. Toch heb ik ontzettend leuke gesprekken gevoerd met deze Française. Het kost in vergelijking met een hotel soms niets. Heerlijk! Couchsurfing heb ik ook als positief ervaren, maar dat zou ik voornamelijk doen wanneer ik alleen reis. En het is natuurlijk even afwachten bij wie en waar je terecht komt, want dat is altijd weer een verrassing…

Benieuwd naar ons Airbnb-verblijf in Normandië? Zie hier:

airbnb-couchsurfing-001

airbnb-couchsurfing-002

airbnb-couchsurfing-003

airbnb-couchsurfing-004

airbnb-couchsurfing-007

airbnb-couchsurfing-008

airbnb-couchsurfing-005

airbnb-couchsurfing-009

airbnb-couchsurfing-010

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Laat een Reactie achter

 1. Kirsten | Travrlaar.nl

  Ook ik ben fan van Airbnb! Wij probeerden het in Madrid. Super fijne host die met allerlei tips kwam, maar ons verder ook lekker ons ding liet doen. Couchsurfing wil ik nog steeds graag eens proberen, maar toch gebeurt het steeds niet.. Warschijnlijk toch iets dat me tegenhoudt…

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Gaaf, Madrid! En ja, ik snap je wel. Je bent toch wat meer gebonden aan je host wanneer je gaat couchsurfen. Daar moet je op dat moment op ingesteld zijn en van houden natuurlijk.

 2. Bianca

  Wat een geweldig mooi plekje! Zelf heb ik nog niet bij een Airbnb geslapen maar hoor alleen maar goede verhalen!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ja, zeker eens doen! Zo bijzonder. En wij sliepen hier echt goedkoop, 40 euro per nacht voor 2 personen 🙂

 3. Daniël

  Bonjour!

  Voor mij bestaat de vraag ‘Couchsurfing óf AirBNB’ niet. Voor mijn reizen zijn ze elkaars aanvullingen. Als ik twee weken door Frankrijk trek, ga ik supergraag Couchsurfen (da’s namelijk het allerbeste dat internet ons ooit gebracht heeft), maar wissel dat af met AirBNB om zo af en te gewoon even te kunnen uitrusten zonder te socializen met de host. In landen waar logeren bij locals onmogelijk was -zoals Cuba- legde ik contacten via Couchsurfing waardoor ik dingen zag en deed die reguliere toeristen nooit doen.

  Couchsurfing gratis? Ik zeg liever dat de overnachting geen geld kost. Want de 70+ surfers die ik in Rotterdam heb gehost en de 10 keer dat ik (ook in Parijs – host gevonden met logeerkamer!) zelf couchsurfte kostten gewoon tijd/moeite/geld (souvenirs, host uit eten nemen), maar dat geef ik dan liever daar aan uit dan aan een hotel.

  Ik zie ook dat je twee keer schrijft dat je tevoren niet goed weet in wat voor een huis en bij wat voor een persoon je komt via Couchsurfing. Doe dan je zoektocht beter, en heb meer contact vóóraf. Niet alleen wel zo veilig, maar ook alleen dán kun je een betere ervaring hebben. Surfers die alleen maar komen voor mijn ‘gratis’ bed verwijs ik liever dan AirBNB. 😉

  Au revoir!
  Daniël

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Bonjour Daniel,

   Ik begrijp je helemaal en ben het ook eens met je punten, misschien heb ik sommige dingen voor jou net niet duidelijk genoeg omschreven. Met ‘gratis’ doelde ik meer op de manier van reizen: je betaalt niet voor je bed of je betaalt wel voor je bed. Natuurlijk ga je niet couchsurfen omdat het gratis is, maar om het contact met de local. Dat heb ik eronder toegelicht 🙂 En uiteraard heb ik voor mijn host in Parijs ook een leuk pakketje met Hollandse producten meegenomen als dank. Dat is het minste wat je doet. Maar met de blog doelde ik meer op de verschillen tussen beide manieren van overnachten.

   Overigens: ik kies ook niet één van de twee manieren hoor! Ik vond beide ervaringen geweldig, maar wel heel verschillend. Couchsurfen doe ik als ik alleen reis, wanneer ik samen reis ga ik liever voor wat meer comfort en privacy. Oh en over die verwachting van het couchsurfen: uiteraard had ik vooraf veel mailcontact met mijn host, maar ik doel op het huis. Weet jij altijd in wat voor woning je terecht komt? Daar had ik geen idee van namelijk. En dat geeft niet, maar niet iedereen kan daar tegen 😉

  2. Daniël

   Salut!
   Exact in wat voor een woning we terecht zouden komen, wist ik inderdaad niet. Wél dat we een eigen kamer zouden hebben, want daarop had ik gezocht! Mijn man en ik slapen lieve niet op de bank….

   We hebben wél op superadressen in Frankrijk gesurft, hoor! Als je ze wilt weten, geef je maar een gil!

   Au revoir!

  3. Yordi Wagemakers

   Beste Daniël,

   Deze zomer ga ik op de fiets vanuit Breda naar Portugal. Het lijkt me buiten kamperen heel tof om zowel couch surfing als bnb eens uit te testen. Ik las dat je wel een paar tips/toffe adressen weet? Ik reis waarschijnlijk alleen, dus lijkt het me handig hier van te voren op te orïenteren.

   Buen diá!

 4. Esther

  Tijdens de TBU in Nantes sliep ik via AirBnB, middenin het centrum van de stad bij een heel aardig stel. De meeste congresdeelnemers sliepen in een zakenhotel naast het congrescentrum, dus ik was blij dat dat voor mij niet gold. Omdat ik in de logeerkamer van het stel sliep was ik voordelig uit (€36 per nacht), maar moest ik natuurlijk ook wel rekening houden met hun ritme. Met mijn man heb ik weleens gebruik gemaakt van Air BnB in Londen, de Bodensee en in Turkije. Dat waren appartementjes, dus alle vrijheid en ruimte. Echt geweldig, wat mij betreft. Ik houd nogal van mijn vrijheid, dus prima om even een kop koffie of een wijntje te doen met je gastheer of -vrouw, maar als het een soort ‘moetje’ zou zijn, zou ik dat minder vinden. Ook een nadeel van Couchsurfing: als je er zelf gebruik van maakt, moet je het zelf ook aanbieden. Met een eigen bedrijf is dat echt niet te doen.
  Groetjes,
  Esther.

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Mooie ervaringen Esther! En inderdaad, ben het wel eens met je argument over Couchsurfen. Al kan het soms écht niet uitkomen natuurlijk, maar over het algemeen vind ik dat je ook moet kunnen aanbieden als je gebruik maakt van andermans logeerplekken.

  2. Daniël

   Hoi Esther,
   Ik weet niet wie het je heeft wijsgemaakt, maar om te couchsurfen, hoef je niet zelf te hosten. Da’s nog nooit zo geweest!

   Groet,
   Daniël

 5. Sandra

  Wat onwijs leuk Rosanne! Couchsurfing is niets voor mij, dat weet ik gewoon zeker haha. Airbnb twijfelde ik heel lang over, maar ik denk dat ik in New York maar eens op onderzoek uit ga. Ergens op de 30e verdieping ofzo ;)!

 6. Nienke

  Hallo
  Heeft u misschien meer gegevens van het huisje in Normandië?
  Het ziet er ons zeer mooi uit en het wekt interesse.
  Alvast bedankt!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Hoi Nienke, wij sliepen in dit huisje: https://www.airbnb.nl/rooms/995762?s=oAII. Het is gewoon een woning van de Franse dame, maar ze geeft je alle vrijheid van de wereld. Je kunt ontbijten waar en wat je wil, je kunt lekker in de tuin liggen… Heerlijk! Succes!