Een ogenblik besef ik dat ik met een muzikaal talent om de tafel zit in hartje Provence. Jan Wijte vertelt me zijn levensverhaal, muziek speelt hierin een belangrijke rol. Jarenlang was hij vaste gitarist bij de Nederlandse band Bintangs, nu laat hij zijn klanken horen in het Zuid-Franse Sisteron.

Samen met zijn vrouw Marijke besloot hij in 2007 het roer om te gooien: Nederland werd te bekrompen. Frankrijk, dat was wat het stel wilde. Een vriendin van Jan en Marijke, die eveneens in de buurt van Sisteron woont, stuitte dat jaar per toeval op het huis. Of beter gezegd: bouwval. Want veel was het niet, zo maken de foto’s die Marijke me laat zien duidelijk…

Verhaal van de duiven

De naam van deze omgetoverde chambres d’hôtes, Les Deux Pigeons, slaat dan ook op het allereerste moment van de verbouwing. De woning was onderverdeeld in vele, hele kleine kamertjes en de eigenaresse, een oude dame die uit eindelijk 96 werd, bewoonde maar een klein deel daarvan. De rest van de ruimtes was al jaren niet onderhouden door mensen, wel door dieren. Eén van de trappen lag vol met duivenresten. De dieren woonden in het andere gedeelte van dit huis.

les-deux-pigeons-1

les-deux-pigeons-3

Uitdaging…

Vol enthousiasme bladert Marijke door het fotoboek wat de beginfase van de verbouwing van Les Deux Pigeons laat zien. Ik vraag me hardop af hoe ze dit ooit konden kopen, zo’n vies en vervallen huis. “Voor ons wat het juist een uitdaging, ik stond te popelen om aan de slag te gaan!”, verklaart ze stralend. En eerlijk waar, ze heeft het waargemaakt. Les Deux Pigeons is inmiddels een prachtige Provençaalse woning.

Maar nog altijd is het huis niet klaar. De gastenverblijven uiteraard wel, maar de aangrenzende schuur, ofwel: wat ooit de hooizolder was, niet. “De gastenverblijven waren voor ons prioriteit. Zoals dat altijd gaat: eerst de gasten, dan wij”, vertelt Jan. “Deze ruimte is overgebleven als lange-termijn-project. Lekker klussen op het gemakje, ik hou er wel van.”

les-deux-pigeons-4

les-deux-pigeons-2

Twee keer per week verzorgen Jan en Marijke een table d’hôtes voor de gasten. Een werkelijk waar culinaire hoogstand. Vanavond beginnen we met een carpaccio van zalm, geserveerd op rauwe courgette. Marijke had altijd al een voorliefde voor koken, bij Jan is dat gekomen met de verhuizing naar Frankrijk. “Vroeger kocht ik iedere week mijn eigen pot appelmoes, zo’n slechte eter was ik”, lacht hij. “Inmiddels ben ik een fijnproever. Ik houd van koken en nieuwe smaken proberen.” De eend die later op de avond op tafel komt, geserveerd met frambozensaus, is wederom om je vingers bij af te likken.

Muzikaal Provence

Tijdens het eten vertelt Jan me over zijn muzikale voortzetting in Frankrijk. “Ik doe het hier hobbymatig, maar het is zo heerlijk om op te treden in Franse dorpen en steden.” Samen met wat Franse vrienden richtte hij een rockbandje op. En ook Marijke heeft zich gemengd in de Franse muziekwereld. Samen met enkele tientallen vrouwen zingt ze in een koor. Het is dan ook niet voor niets dat er vanavond een appeltaart in de oven staat: “Morgen hebben we een optreden hier in de buurt. Om 17.00 uur, maar je kent de Fransen… Dit wordt een daguitje met veel eten!”

De volgende ochtend word ik onthaald met een ontbijt dat een mix van Frans en Nederlands eten omvat. Hollandse kaas, mij maak er blij mee! De Fransen vinden het maar vreemd, op de vroege morgen… Om 9.10 uur staat de Franse vriendin van Marijke op de stoep, klaar om te vertrekken voor het optreden. Het optreden dat inderdaad om 17.00 vanmiddag plaatsvindt. Eerst maar lekker veel eten, zoals de Fransen, maar ook Jan en Marijke dat inmiddels kunnen. Bonne journée!

les-deux-pigeons-6

les-deux-pigeons-8

Wil jij ook logeren bij Les Deux Pigeons? Bezoek de website van Jan en Marijke: www.lesdeuxpigeons.com.

les-deux-pigeons-5

jan-marijke-wijte

Laat een Reactie achter