Ken je dat gevoel, dat je totaal verbaasd bent door al het moois om je heen? Zo mooi, dat het haast te mooi is om te beseffen dat het werkelijk bestaat? Oui oui, in de Franse Alpen heb ik regelmatig zulke momenten. Zo ook afgelopen week.

Zes dagen reisde ik door de vallei de Haute-Maurienne, met aan de ene kant het nationale park de Vanoise en aan de andere kant de bergen van Italië. Een prachtige vallei met schitterende dorpen en de mooiste natuur. Ik genoot. En geniet nog steeds. Bij het zien van de plaatjes die ik schoot komen de vlinders weer bovendrijven. Tijd voor snelle terugblik in snapshots. On y va!

franse-alpen-winter-reis-018

Oh, how I love airplanes. Waar veel mensen last hebben van vliegen, vind ik het juist geweldig leuk. Voel me steevast een kind in een snoepwinkel. Extra leuk: ons ticket naar Turijn, vanwaar het 1,5 uur rijden is naar de Haute-Maurienne, kostte 19,95 retour. Ik ben niet zo’n Ryanair-hater, eerder een lover. Voor zulke prijzen wil ik best wat beenruimte inleveren.

franse-alpen-winter-reis-017

Uitzicht vanuit ons hotel in Turijn. We slapen in een mega cheap ass wijk, vlakbij het vliegveld. Maar dat geeft niet, we arriveren pas ‘s avonds laat en brengen er enkel de nacht door. ‘s Ochtends vertrekken we met huurauto (including sneeuwkettingen…) naar de Franse Alpen. En dan is zo’n uitzicht met dit zonnetje niet eens slecht!

franse-alpen-winter-reis-013

En dan krijg je dit. Een prachtig plaatje vanuit Bessans, ons eerste verblijfsplaatsje in de vallei van de Haute-Marienne. Lieflijk, fijn.

franse-alpen-winter-reis-011

Aan het einde van Bessans is een groot vlak stuk, waar volgens de legende ooit een meer was. Maar dan spreken we echt over járen terug. Nu wordt er in de winter veel aan ski de fond, ofwel langlaufen in de sneeuw gedaan.

franse-alpen-winter-reis-012

In Bessans slapen we in chambres d’hôtes Chez Mamie Anna. Een fantastisch adres middenin het dorp, met het lekkerste bed waarin ik ooit sliep. En een saunaatje, alles compleet in houten sfeer. Love it!

franse-alpen-winter-reis-015

Petit-dejeuner bij Mamie Anna!

franse-alpen-winter-reis-001

The road to Bonneval-sur-Arc, een van de mooiste dorpen van Frankrijk. In de winter het eindpunt van de vallei, omdat de wegen na Bonneval afgesloten zijn. Verhalen gaan zelfs dat inwoners van Bonneval iedere dag voldoende schone kleding meenemen, omdat de kans bestaat dat ze aan het eind van de middag niet terug kunnen naar hun dorp wanneer het weer omslaat. Dan maar een hotelletje…

franse-alpen-winter-reis-002

Niks gelogen… Bonneval is práchtig! Het dorp kenmerkt zich door smalle stegen en sneeuw die niet wordt opgeruimd, waardoor er bergen sneeuw liggen. Magnifique.

franse-alpen-winter-reis-003

Even voelde ik me Hermelien Griffel van Harry Potter, bezemstelen shoppen in de Wegisweg. In werkelijkheid kocht ik kaas in een fromagerie en was ik gewoon francofiel Rosanne.

franse-alpen-winter-reis-004

Tijdens een sneeuwschoenwandeling in het nationale park Vanoise de volgende dag, zien we prachtige plekken.

franse-alpen-winter-reis-005

En steenbokken die over de rotsen rennen.

franse-alpen-winter-reis-006

Santé! Geen reis zonder Orangina. Benieuwd wanneer ik word benoemd tot ambassadeur.

franse-alpen-winter-reis-007

Ohlala… Dit was stiekem al jaren een stoute droom van me: met husky’s door de sneeuw rennen. Of althans, zij rennen, ik liggen. Vorig jaar trok ik de stoute schoenen aan en ging ik voor het eerst op winterreis zonder dat ik kan skiën, maar toen waren de weersomstandigheden te slecht. Dit jaar was het perfect, zowel het weer als de locatie, op de Col du Mont Cenis.

franse-alpen-winter-reis-008

Pure magie. Later meer!

franse-alpen-winter-reis-009

En wat waren ze LIEF.

franse-alpen-winter-reis-010

Sneeuwschoenwandelaars.

franse-alpen-winter-reis-014

Gelukkig sneeuwde het ook voldoende tijdens ons verblijf in de Alpen… Deze dag was het zelfs bar en boos. De héle dag hevige sneeuwval.

franse-alpen-winter-reis-016

Maar het levert wel een gelukkige blogger op! Wat een sneeuwreis al niet kan doen met de mens… En dan sta ik niet eens op ski’s. Deze vallei, de Haute-Maurienne, leent zich perfect voor andere activiteiten dan skien of snowboarden. Ga sneeuwschoenwandelen, bezoek verschillende dorpen, doe een huskytocht, drink een glaasje Genepi… Je vermaakt je, gegarandeerd.

Meer informatie over deze fijne bestemming vind je op de website van de Haute Maurienne.

 

A bientôt!

 

Laat een Reactie achter

 1. Wanda

  Wow, wat een prachtige foto’s! Normaal ben ik echt geen winterliefhebber maar alleen voor dit soort plaatjes zou ik al op wintersport willen gaan! Zo’n tocht met husky’s lijkt me ook een hele beleving trouwens!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Merci! Ik was ook nooit van de winterreizen hoor, heb ook nooit op de ski’s gestaan. Vorig jaar werd ik benieuwd en ging ik gewoon. Dat was zo tof! Je kunt zoveel meer dan skien in de Alpen, zelfs in de winter. Gaan!

 2. Stéphanie

  Ik word helemaal blij van deze foto’s. Bergen+sneeuw= pur bonheur! Waar jij de huskytocht deed ging ik sneeuwschoen wandelen. De meeste foto’s herken ik, zo leuk! Ik zag daar toen ook mensen huskytochten doen, het zijn zulke mooie beesten. Ik ben wel skiër maar neem altijd een dag om iets anders te doen. Dorpje bezoeken, kaas en wijn halen bij de boer, sneeuwschoen wandelen.. Zoveel mogelijkheden! Heel fijn dat het weer meezat. Op zulke plaatjes raak je nooit uitgekeken, nu lekker nagenieten 😉

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Wat heerlijk, je enthousiaste reactie! En heel slim om ook wat andere dingen te doen, er kan zoveel. Prachtig gebied inderdaad! Ik geniet nog lekker na met een overdosis aan foto’s 😉

 3. Jessica

  Heerlijke foto’s Roos! Ik ben ook groot fan van Ryanair, maar ik kan als (mede-) klein meisje misschien gemakkelijker praten dan mensen die bijna 2 meter lang zijn. :p Fijn dat de sneeuw je zo goed heeft gedaan, wil je echt niet een keer gaan wintersporten? ;p Ik dacht tot vorig jaar dat ik het wat overrated vond, maar sinds dit jaar snap ik helemaal waarom mensen er zo lyrisch over zijn!