Ik zal gelijk even iets toegeven: ik ben niet de méést sportieve persoon op aarde. Een aantal keer begon ik fanatiek met hardlopen, maar steeds haakte ik af omdat het eigenlijk toch wel erg zwaar bleek… Ik fiets en wandel gelukkig regelmatig en heb een prima basisconditie, maar that’s it. Toch had ik in de Franse regio Vendée de tijd van mijn leven met de sportieve activiteiten die ik daar uitvoerde! Misschien wel de leukste activiteit vond ik het strandsurfen.

 

Spórten dus…

 

Strandsurfen is enigszins vergelijkbaar met ‘normaal’ surfen: het zeil en de wind doen het werk, aan jou de taak de boel in de juiste richting te leiden. Echter, ik sta dit keer niet op een plank en niet in zee. Mijn gele karretje, met daaraan mijn zeil, voert me vandaag over het strand! En voordat jullie massaal gaan tegenstribbelen: ja, dat is zwaar. Dit is sporten. Ik zal het uitleggen…

Onze charmante instructeur (wat niet verwonderlijk is volgens één van mijn reisgenoten: “Instructeurs worden gescreend op hun uiterlijk!”) Matthew van Sel Ton Char legt ons vooraf uit wat we wel, maar ook vooral niet mogen doen. En hoe je moet letten op de windrichting, want dat is net als bij surfen het belangrijkste.

strandsurfen-vendee-4

strandsurfen-vendee-2
Aan de hand van een touw, dat je aan de onderkant van je zeil vastmaakt, kun je je snelheid van jouw karretje bepalen. Die snelheid wordt natuurlijk in eerste instantie bepaald door de wind en de windrichting, maar middels het touw kun je bepalen of je harder of zachter wilt gaan. Trekken betekent snelheid maken, loslaten betekent remmen. In geval van nood (wanneer je vindt dat je te hard gaat of bang bent door een bocht te vliegen, zoals ik met mijn lichte gewicht nogal eens had…) moet je dus simpelweg het touw loslaten en je karretje laten uitrollen.

Simpel dus. Maar door geconcentreerd te zijn op je snelheid en constant te moeten trekken en loslaten, is het een hele inspanning. Na een paar rondjes door de pionnen die Matthew heeft weggezet langs de branding van de zee, voel je je handen pijnlijk worden. Het brand een beetje, net als hoe je vroeger in de gymles in de touwen klom en het op den duur bijna niet meer kon volhouden. Ook je spieren spannen zich constant aan. Maar hoe harder je trekt, hoe sneller je gaat… En hoe gaaf is het om met een noodvaart in je karretje langs de zee te scheuren? Ja, kicken!

Waar: strand Plage de Barbâtre, Île de Noirmoutier
Bedrijfclub nautique Sel Ton Char
Duur: verschillende lessen, aangeraden is een les van 1.30 uur
Prijs: 35 euro voor 1.30 uur, zie website voor bedragen van groepen

strandsurfen-vendee-3

strandsurfen-vendee-1

Laat een Reactie achter

 1. Bianca

  Lijkt me leuk eens te doen! Vooral handig als het water nog veel te koud is =D

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Haha, inderdaad! Dat maakt het ook nog eens hilarisch om te doen met een groep vrienden. Oh, en door het spetteren zit je uiteindelijk helemaal onder de modder, ook leuk!

 2. Sandra

  Wat leuk! Het schijnt dat je dit ook in Zeeland kan doen, ik wil het wel een keer proberen (maar het liefst in Frankrijk natuurlijk).

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Echt heel leuk om eens te doen hoor!

 3. Linda

  Roos, dat kan ook in De Panne! Gaaf, dat wil ik al zolang een keer doen!

 4. erlinde

  Wat bijzonder dit! Ik vind golfsurfen helemaal geweldig, maar ben ook benieuwd naar het strandsurfen:-)