Met een licht beschaamd gevoel toog ik in oktober naar Les Landes, West-Frankrijk. Ik, als Frankrijk-blogger, had deze regio nooit eerder bezocht. Waarom? Omdat mijn ouders liever de Mediterrane kust en de hoge bergen opzochten. Des te nieuwsgieriger werd ik… We combineerden onze stedentrip naar Bordeaux met een mini-roadtrip door Les Landes!

Door de Nederlandse Sacha, die alweer jaren in deze Franse regio woont, word ik op het vliegveld van Bordeaux opgepikt. Ja, ook deze stad heb ik nooit eerder mogen zien. Schande, maar eens moet de eerste keer zijn. Voila. Bordeaux staat overigens voor de terugweg pas op de planning, eerst gaan we het binnenland van Les Landes ontdekken.

Leuk idee: combineer net als wij je stedentrip naar Bordeaux met een mini-roadtrip naar Les Landes!

roadtrip-bordeaux-les-landes

We rijden binnen een kleine twee uur naar Saint-Cricq-Chalosse, een piepklein dorp waar we slapen bij hotellierie La Petite Couronne van de lieve Nederlanders Iwan en Nancy. Het is al donker als we arriveren, maar de chefkok laat zich ook voor laatkomers nog van zijn beste kant zien. Een heerlijk diner op de eerste dag in Les Landes heet ons welkom: gastronomie is hier belangrijk. Zoveel is me duidelijk.

De volgende morgen open ik enthousiast de gordijnen van ‘mijn’ paleisje. Een weids uitzicht is wat volgt. Iwan wenkt me; de croissantjes liggen klaar. Ook Sacha komt aanlopen en we genieten van ons heerlijke petit-dejeuner, om daarna de auto in te stappen en met goedgevulde maag de regio te doorkruisen. Les Landes is meer dan de beroemde kuststrook en de enorme hoeveelheid bos waarom het bekend is, roept Sacha al dagen naar me. Tijd om het te zien.

Ze heeft gelijk. We doorkruisen dorpjes die uitblinken in stilte, en ondanks het grauwe weer toch kleur kennen. We genieten van de prachtige kleuren van het Château de Gaujacq, de prehistorische taferelen in het piepkleine dorpje Brassempouy en lunchen verderop met een zogenoemde Assiette de Pays, een bord vol streekproducten dat in meerdere restaurants in de regio te verkrijgen is. Onze tweede nacht brengen we door in het sprookje dat Chateau de Buros heet. Een prachtig kasteel van de vriendelijke en wederom Nederlandse Angelique en Merijn.

rondreis-les-landes-frankrijk-017

Ons eerste adresje: hotellierie La Petite Couronne

rondreis-les-landes-frankrijk-001

rondreis-les-landes-frankrijk-003

rondreis-les-landes-frankrijk-004

rondreis-les-landes-frankrijk-005

rondreis-les-landes-frankrijk-006

rondreis-les-landes-frankrijk-007

rondreis-les-landes-frankrijk-015

chateau-de-buros-001

Slapen in het sprookje dat Chateau de Buros heet.

Na een rondleiding door het kasteel van Angelique en Merijn vervolgen we onze reis naar de kust. Het voordeel van Les Landes: de verscheidenheid. Het grauwe, doch gekleurde binnenland, waar de tijd lijkt stil te staan, en de drukke kuststrook, waar hipsters de baas zijn. Of nouja, bij wijze van. Het stikt er ook van de doodnormale burgers, maar feit is dat het hier, aan de kust, vele malen drukker is dan in de dorpjes in het binnenland.

 

Van binnenland waar de tijd stilstaat naar de kust van hipsters

 

We rijden naar het plaatsje Capbreton, waar de vis vers van de boot afkomt. Vissersbootjes varen hier de hele dag door op en af om hun vangst te laden en lossen. Een aangenaam zicht dat de trek doet toenemen. Goed teken, want lunchen kan prima op de boulevard van Capbreton, waar de menukaart grotendeels uit vis bestaat. Formidable!

Volgende stop: Hossegor. Het paradijs voor surfers. Alle grote surfmerken zitten hier in gezellige strandwinkeltjes gevestigd, overal lopen knappe surfdudes. Ook leuk voor de niet-surfers dus! We ploffen neer op het zachte zandstrand en kijken naar de golven. Reusachtige golven, om precies te zijn. De zee is hier ruiger dan ruig, precies wat de sportieveling erin zoekt. Zelf houd ik het veilig op het droge, maar zelfs dan kun je genieten van deze zee. Met een roseetje in de ene hand, een boek in de andere. Genieten van mijn laatste momenten in Les Landes.

De volgende dag neem ik afscheid van Sacha op het treinstation van Dax. Van hieruit neem ik de trein naar Bordeaux, de grote stad die eigenlijk niet meer bij de regio Les Landes hoort, maar wel een goed knooppunt is voor vliegverkeer naar de regio. Terwijl de landschappen aan me voorbij razen en ik uit het raam gluur, droom ik alvast terug bij de gedachten aan afgelopen uren en dagen. Het was fijn om weer zoveel nieuws te mogen ontdekken. Les Landes, a bientôt…

rondreis-les-landes-frankrijk-009

rondreis-les-landes-frankrijk-010

rondreis-les-landes-frankrijk-011

rondreis-les-landes-frankrijk-012

rondreis-les-landes-frankrijk-013

rondreis-les-landes-frankrijk-014

rondreis-les-landes-frankrijk-016

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

  1. Jenny - ikreis.net

    Wat een heerlijke foto’s weer! Ik heb laatst gekeken voor een lang weekend Bordeaux, maar de vliegtijden sluiten net niet lekker aan op mijn werktijden. Jammer.

  2. Rowan - sillysis.nl

    Wat een prachtige foto’s! Lijkt mij heerlijk om op deze manier de boel te verkennen in Frankrijk!