Bungelen aan een berg op bijna vierduizend meter hoogte? Check. Slapen onder de sterren, middenin de natuur? Check. Chamonix is de perfecte bestemming voor iedereen die een spannende citytrip zoekt!

Ik ben er dol op: mezelf laten verrassen door een stad. Voorbereiding is leuk, maar de sfeer van een stad moet je ervaren. Soms pakt dat geweldig goed uit, soms minder. Juist die verrassing maakt reizen voor mij zo heerlijk. Spannend, onvoorspelbaar.

En zo toog ik eind augustus naar de stad Chamonix in de Franse Alpen. Zonder al teveel verwachtingen, zonder een goed beeld van de stad. Mijn vliegtuig landde op Geneve, net over de grens, en ik reisde binnen een uurtje naar Chamonix…

In Chamonix dwaal ik door straatjes. Gezellig drukke straatjes. De ene na de andere kaaswinkel doemt voor me op. Een Tomme de Savoie, dé kaas uit de streek, is zo gekocht en zit veilig in mijn tas, vacuüm verpakt tegen de stank. Terrasjes vullen mijn zicht en terwijl ik om me heen kijk vormen bergen het decor van Chamonix.

 

Wat te doen in Chamonix?

Bij een stedentrip naar Chamonix is vervelen een onmogelijk werkwoord. Het gebeurt simpelweg niet, omdat er zoveel tofs te zien en te doen is. Natuurlijk kan een bezoekje aan de bergen niet ontbreken…

De Aiguille du Midi. Deze berglift brengt je naar 3777 meter hoogte. Ja, dat is écht hoog. Het is dan ook de hoogste berglift van Europa. De kabelbaan vertrekt in hartje Chamonix en brengt je via de Plan d’Aiguille naar de top van de Aiguille. Een must do! Vanaf hier heb je machtig mooie uitzichten over Chamonix en kun je de Mont Blanc bijna aanraken. Leuk detail: veel alpinisten vertrekken vanaf de Aiguille du Midi te voet naar de Mont Blanc. Een bizar verschijnsel om deze wandelaars, met touwen en sneeuwschoenen, te zien lopen over smalle sneeuwriggeltjes…

aiguille-du-midi-frankrijk-mont-blanc-006

aiguille-du-midi-frankrijk-mont-blanc-004

Montenvers Mer de Glace. Neem in Chamonix het beroemde bergtreintje naar de gletsjer Montenvers. Een imposant stukje natuur heet je na een rit van zo’n 20 minuten welkom. Bij het eindstation van de Montenvers is een restaurant met winkeltje gevestigd en kun je even bijkomen met een uitzicht waar je graag u tegen zegt. Wat je daarna doet is aan jou: de ijsgrot bezoeken? IJsklimmen? Een grote wandeling maken? Of gewoon lekker relaxen en wat rondlopen? Het mag allemaal, het kan allemaal.

wat-te-doen-chamonix-009

wat-te-doen-chamonix-011

Slapen onder de sterren in een bubbel. Een van de dingen die je kunt doen na je bezoek aan de Montenvers Mer de Glace, is slapen onder een sterrenhemel. Vanaf het eindstation van het treintje loop je in een half uur naar Buvette des Mottets. Een fijne plek te midden van de natuur waar je wat kunt eten, drinken óf kun slapen in een bubbel onder de sterren. De prijs voor de overnachting is 60 euro per persoon, inclusief diner (geen luxe restaurant, maar ook gewoon middenin de bergen) en ontbijt.

bijzonder-overnachten-chamonix-mont-blanc-004

Wandelen over een bergkam met zicht op de Mont Blanc. Een ander uitstapje na je bezoek aan de gletsjer Montenvers Mer de Glace, is een grote wandeling over een bergkam met zicht op de Mont Blanc. Volg vanaf het eindstation van de trein het bordje ‘Glacorium’. De wandeling vertrekt naast het grote hotel waar je langsloopt. Binnen tweeeenhalf a drie uur loop je naar de Plan d’Aiguille, vanwaar je met de lift terug kunt naar Chamonix. Onderweg luncht je heerlijk met een frisse salade of een heerlijke taart en een glas wijn bij de Refuge du Plan de l’Aiguille!

wat-te-doen-chamonix-007

wat-te-doen-chamonix-008

Le Brévent. Neem in Chamonix de kabelbaan naar Le Brévent, een prachtig natuurpark op 2525 meter hoogte. Hier kun je diverse wandelingen maken, varierend van een half uur tot vijf uur. Ga picknicken bij de mooiste meren en geniet wederom van het fijne uitzicht over Chamonix. Ook bij de lift naar Le Brevent kun je er – net als bij de Aiguille du Midi – voor kiezen halverwege te stoppen en uit te stappen. Dat is geen straf; op deze plek kun je namelijk lunchen met een uitzicht zo ik het zelf nooit eerder heb gezien. Bergtoppen zijn hier misschien wel het mooist zichtbaar van alle plekken rondom Chamonix!

wat-te-doen-chamonix-010jpg

wat-te-doen-chamonix-001

Parapente met zicht op de Mont Blanc. Constant zag ik er wel een: een parachute hoog boven de bergen. Paragliding of parapente. Dat kan hier dus ook! Zelf deed ik het niet, maar het is genoteerd op de bucketlist: parapente met zicht op de Mont Blanc. Zie voor meer informatie de website van Chamonix.

Eet kaas. Kaas en de Franse Alpen: een onafscheidelijke liefde. In deze regio is kaas eten dan ook een must do. Speciale kaasjes, waaronder de Tomme de Savoie, zijn hier in trek. Loop eens binnen bij een winkel met regionale producten en laat de dame des huizes vertellen!

wat-te-doen-chamonix-003

Bijtanken met een borrelplankje. Bij hotel Pointe Isabelle is het heerlijk bijtanken met een borrelplankje met de lekkerste kazen, hammen en een Frans wijntje. Even alle indrukken laten bezinken kan hier prima, het hotel ligt nét buiten de winkels en er heerst een aangename stilte terwijl je toch heerlijk naar mensen kunt kijken bij het opsmikkelen van jouw producten. Leuk detail: dit hotel was ooit eigendom van de Franse Isabelle, die als eerste vrouw ter wereld de Mont Blanc beklom. In haar rokken, nota bene!

wat-te-doen-chamonix-004

 

Praktisch

Hoe je het snelst in Chamonix kunt komen? Met het vliegtuig naar Geneve! Dat kan met KLM of EasyJet. Vanaf daar brengt Ouibus je in anderhalf uur voor 19,00 euro naar hartje Chamonix. Zin in een nog makkelijkere optie? Neem de Mountain Drop Offs die rijden tussen Geneve en Chamonix.

Logeren deed ik bij Hôtel Arveyron. Een aanrader! Het hotel ligt een kilometer buiten het centrum van Chamonix, maar deze afstand is in een kleine twintig minuten afgelegd en voert je door een groen park. Het hotel zelf ligt in een bebost gebied, waardoor het heerlijk bijtanken is in alle rust.

wat-te-doen-chamonix-002

wat-te-doen-chamonix-005

wat-te-doen-chamonix-006

Met dank aan Savoie Mont Blanc tourisme.

 

Bon voyage!

Laat een Reactie achter

  1. Sabrina | The Dutch Adventurer

    Wauw, prachtig! Het lijkt me zo rustgevend daar. En midden in de natuur slapen onder de sterrenhemel is zeker iets wat op mijn to-do lijstje staat. Geweldig! Mooie foto’s 🙂 Liefs,

    1. Rosanne Bedrijfseigenaar

      Yes, it is! Ondanks dat het best druk was in de stad op het moment dat ik er was, en dat de kabelbanen altijd vol toeristen zaten, was het inderdaad een rustgevende plek. Zeker omdat je je eenmaal boven op de berg helemaal kunt terugtrekken in de natuur. Heerlijk, zeker een aanrader! En merci 🙂