Van verscholen haventjes tot overweldigende natuur. Marseille en zijn omgeving zijn práchtig en worden mijn inziens nog altijd zwaar onderschat. Parijs, daar trekken we massaal naartoe voor een stedentrip, maar een beter plan is het zuiden van Frankrijk. Echt waar.
Marseille stond lange tijd bekend als criminele, vieze stad. Dat beeld zit wellicht ook nog in jouw geheugen vast, maar gooi het alsjeblieft weg. De laatste tien jaar is Marseille allang niet meer de stad zoals het vroeger was. Marseille is opgeknapt, tot in detail. En het is er mooi geworden. Prachtig zelfs.
In Marseille
In Marseille zelf is genoeg te beleven. Het is de tweede stad van Frankrijk, dus klein is het allerminst. Centrale punten zijn het immense station Marseille Saint-Charles en de oude haven van Marseille, ook wel Le Vieux-Port. Die haven is schitterend, een eye-catcher. Echt mediterraan, zoals je het van dat woord verwacht. De gekleurde woningen om de haven heen, maken het tot een gezellig beeld. Maar ook een kraampjes langs de haven, de prachtige boten en de bijzondere spiegel doen veel goeds. Bijzonder detail: in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de haven compleet vernietigd bij de Slag om Marseille. De heropbouw startte in 1948, onder leiding van Fernand Pouillon. Enne… Wist je dat Marseille de belangrijkste havenstad van Frankrijk is? Oui oui. De haven is momenteel goed voor zo’n 45.000 banen en een economische bijdrage van vier miljard euro!
De oude haven van Marseille, ook wel Le Vieux Port, bekend om zijn gezelligheid en vismarkten
Steek bij de haven een van de smalle steegjes in en je bevind je plotsklaps in een andere wereld. De wijk Le Panier ligt nét achter de oude haven en doet met zijn smalle stegen en uit het niets opdoemende terrasjes en restaurants dorps aan. Leuk! Ik, als dorpsmeisje, was hier in mijn element. Neerstrijken op een terrasje en een ijskoude rosé bestellen is hier absoluut geen straf. Het lijkt of de drukte van de stad ineens ver achter je gelaten is. Vergeet je ogen niet open te houden, want ook kunstenaars zijn in deze wijk flink losgegaan de laatste eeuwen. Le Panier is de oudste wijk van Marseille en daarmee absoluut een bezoek waard.
De wijk Le Panier, de oudste wijk van Marseille
Vlakbij Le Panier ligt een schitterend gebouw dat vroeger diende als opvang voor armen. Vieille Charité om precies te zijn. Momenteel is er van deze opvang geen sprake meer en zijn er enkele musea in het gebouw gevestigd. Een van die musea is Musée d’Archéologie Méditerranéenne, gericht op de historie van Egypte en de Middellandse Zee. In verschillende zalen zie je elementen en fossielen met de daarbij horende informatie. Een ander museum is Musée des arts Africains, Océaniens et Amériques, oftewel: het museum van de Afrikaanse, Oceanische en Amerikaanse kunst. Bijzonder voor liefhebbers van musea of voor wie een regendag moet doorstaan in Marseille.
Vieille Charité, waarin enkele musea huisvesten
Een bijzonder verschijnsel is Notre Dame de la Garde. De beroemde basiliek van Marseille die overal bovenuit torent, omdat hij op 162 meter hoogte is gebouwd. Een bezoek aan dit Dit neobyzantijns bouwwerk is dan ook een must-do in Marseille. De kerk bereiken kan op verschillende manieren. Er rijden bussen naar de kerk, er rijdt een toeristisch treintje naar boven. Maar lopen kan natuurlijk ook. En daar ging ik, stap voor stap, tree voor tree. Onderschat dit niet, want het is best een eind klimmen. Maar eenmaal boven krijg je dan ook wat je wil: een geweldig bouwwerk met een rijke geschiedenis. Én prachtig zicht over Marseille. Magnifique!
Notre Dame de la Garde, de beroemde basiliek van Marseille
Het uitzicht vanaf de Notre Dame de la Garde
Het leuke aan Marseille vond ik het waterleven. Alles lijkt met water te maken te hebben. De grote haven natuurlijk, de oude haven, de zee om de stad heen, maar ook kleine haventjes als Le Vallon des Auffes. Ineens doemde het voor me op. Een prachtig verscholen haventje, dat zich kenmerkt door oude, gekleurde woningen erboven. De bootjes die erin dobberen zijn lieflijk. Klein, maar absoluut een bezoek waard. Al is het maar voor de foto. Zeg nou zelf…
De haven Le Vallon des Auffes
Nog meer leuks aan Marseille – en ook meteen het grote voordeel ten opzichte van Parijs – is dat het ligt aan de Middellandse Zee. Je kunt tijdens je stedentrip in Marseille dus gewoon heerlijk afkoelen in het lichtblauwe water. Lichtblauw ja, want op sommige plekken is de kleur van het water prachtig. Een van de fijne zandstranden om op neer te strijken is Plage du Prado. Dit strand grenst zo goed als aan het Parc Borély; een prachtig groot park waar je heerlijk kunt picknicken in het gras, aan een van de vele beekjes. Waarbij je zo nu en dan een aangelegde bloementuin passeert of vogels tegenkomt die voorbij lopen.
Plage du Prado, een van de stranden van Marseille
Even een heel ander gevoel ervaren dan in hartje Marseille, doe je bij Les Goudes. De bus rijdt hier vanuit de Le Vieux Port (de haven) in enkele minuten naartoe. Les Goudes is een wijk net buiten het centrum van Marseille, met een prachtig authentieke haven. Een bushalte verder ligt Callelongue. Wederom een piepklein haventje, op een prachtige plek aan de mediterrane kust. In Callelongue kun je heerlijk neerploffen op het terras van La Grotte, waar ook geluncht en gedineerd kan worden. Geen zin in een enorme wandeling, maar wel in een korte die ook nog eens fantastisch is? Loop vanuit Callelongue binnen een half uur naar de Calanque de Marseilleveyre. Het wandelpad loopt constant langs zee en de rotsformaties van de Calanques, het strand van Marseilleveyre is memorabel!
De Calanques bij Callelongue
Om daar gelijk even verder op in te gaan: de Calanques van Marseille zijn geweldig. Ik kan er bijna geen juiste woorden voor vinden, zo mooi vind ik dit natuurverschijnsel. Ik lieg dan ook niet als ik zeg dat het een van de mooiste plekken in Frankrijk was, die ik bezocht. De Calanques zijn hoe dan ook een bezoek waard, en dat kan gelukkig op verschillende manieren. Een wandeltocht van 18 kilometer is er een van. Ik liep hem, en het was magnifique. Maar ik begrijp ook dat veel mensen dat teveel van het goede vinden. In dat geval kun je doen wat ik hierboven benoem; de bus pakken naar Les Goudes en Callelongue om zo een stukje van de hele tocht mee te pikken. Of de boot pakken vanuit de oude haven van Marseille. Elke dag gaan er meerdere aftochten naar het hart van de Calanques. Ik kan alleen maar zeggen: hoe je het doet is aan jou, maar doe het!
De machtig mooie kuststrook van Marseille, de Calanques
Een van de wandelpaden in de Calanques
In de omgeving
Mocht je nog wat tijd over hebben: ook de omgeving van Marseille is prachtig. Marseille ligt in de Provence, en hebben we niet allemaal een romantisch beeld van deze regio? Vanaf het treinstation Marseille Saint-Charles rijden meerdere bussen per dag richting Aix-en-Provence. Binnen een half uurtje sta je in een totaal andere stad. Niet te vergelijken, maar minstens zo mooi als Marseille. Vele malen kleiner overigens, Aix doet haast dorps aan. Met zijn geweldige fonteinen, de machtig mooie laan Cours Mirabeau en ontelbaar veel terrasjes en boetiekjes.
Gezellige terrassen van Aix-en-Provence
Nog een optie vanuit Marseille: de bus naar het vissersdorpje Cassis. Dit lieflijke dorp is minimaal te noemen in vergelijking met de enorme stad Marseille. Die kleinschaligheid komt terug in het karakter van Cassis. Knus en gezellig. Bootjes dobberen in het water in het hart van het dorp, bergmassieven steken boven alles uit. Terrasjes zijn er genoeg en de verschillende pleintjes van Cassis maken het af. De Calanques van Marseille gaan over tot de Calanques van Cassis, dus ook hier kun je weer dit prachtige natuurverschijnsel bezoeken, met als hoogtepunt Calanques d’En Vau, waar helderblauw een nieuwe dimensie krijgt. Prachtig!
Het lieflijke haventje van Cassis
De Calanques van Cassis
Zin in een spectaculaire treinreis? Stap in Marseille op de toeristische trein die de naam Le Train Côte Bleue heeft. Deze trein rijdt tussen Marseille en het dorpje Martigues en passeert daarbij verschillende dorpen die aan zee liggen. De trein rijdt veelal over schitterende viaducten, waardoor je prachtig uitzicht hebt over de kustlijn en de dorpjes die onder je verschijnen. Zelf bezocht ik het piepkleine badplaatsje Carry-le-Rouet, maar je kunt natuurlijk ook stoppen bij een van de andere dorpen.
Het piepkleine badplaatsje Carry-le-Rouet, een van de stops van Le Train Côte Bleue
Voor een prikkie naar het zuiden
Ik hoop je na deze enorme lap tekst aan informatie al een beetje te hebben overtuigd van het feit dat Marseille en omgeving nóg meer uitnodigt voor een stedentrip dan Parijs, ook al hoeft het geen strijd te zijn natuurlijk. Het is weer eens wat anders, waarbij je ook nog eens mooi weer garantie krijgt. Nog leuker: met Ryanair vlieg je vaak voor een prikkie naar Marseille, vanaf Eindhoven. Ik heb geen aandelen bij de vliegmaatschappij, echt niet, maar ik geniet wel regelmatig van de lage prijzen naar het zuiden en dat gun ik jullie ook. Zo simpel is het, dus. Mocht Eindhoven niet in je buurt liggen, je kunt vanuit Amsterdam of Rotterdam ook de trein nemen naar Marseille, Aix-en-Provence of Avignon.
Leuke tips! Binnen een paar weken ben ik onder andere in Marseille voor een perstrip en ik kijk er alvast naar uit.
Heerlijk vooruitzicht! Wat zijn je andere bestemmingen in die ‘onder andere’? 😉
Wat een super leuke tips !! In Juli ga ik vier dagen met mijn vriend naar Marseille via verrassingsticktets.nl. Ik moet zeggen dat ik zelf niet snel voor Marseille had gekozen, maar door dit te lezen krijg ik er toch heel erg zin in !!
Lijkt me echt een fijne stad én een toffe omgeving! Elke keer als ik verder dag, plakte ik weer een dagje aan de trip toe. Zit nu op een kleine week denk ik 😉 Al kan je je daar in die regio vast prima nóg langer vermaken! Zin in!
Dankjewel voor je tips! Ik ga deze zomer voor een week naar Marseille met mijn vriend. Inderdaad goedkoop een ticket geboekt vanaf Eindhoven. Ik ga zeker een paar van deze prachtige plekken bezoeken.
Dankjewel!!
Superleuk! Ik had al een goed beeld maar dit is ideaal. Hoop dat we alles kunnen doen in 4/5 dagen! Ik zal mijn bevindingen op mijn blog Reiskleintje van Facebook bijhouden 🙂