“Suppen? Heh, wat?” Ja, suppen! Zelf weet ik ook pas sinds afgelopen september wat het is. Het gebeurde toen ik vanaf zeeniveau naar het hoger gelegen dorpje Eze liep en vanuit de hoogte een jonge knul op een bord zag staan. In de Middellandse Zee. “Dat is suppen!”, riep mijn vriendin naast me enthousiast. “Ken je dat niet dan?” Eh, nee. Voor de goede orde: suppen staat voor Stand Up Paddle. Oftewel: peddelen op een bord in zee, waar je op staat.

En ik? Ik mocht het meemaken!

suppen-vendee-1-kleinSuppen in de Middellandse Zee

Na die waarneming in september had ik eigenlijk geen ‘supper’ meer gezien in real life. Totdat ik in juni met het Frans Bureau voor Toerisme meeging op mediareis naar de Vendée. De Vendée blijkt een ultime regio voor een aantal bijzondere sportactiviteiten, waaronder strandsurfen, kayakken op zee en stand up paddle. Dus zonder er na die eerste nog één te hebben gezien, mocht ik ineens zelf plaatsnemen op het bord. Strandsurfen, suppen… Allemaal nieuw voor mij. Het is niet zo dat ik helemaal nooit sport hoor, maar het zijn toch meer sportactiviteiten die juist op vakantie leuk zijn! Net als tafeltennis, jeu de boules, badminton… Oh, stiekem hou ik ervan.

Of ik ook zo van het suppen zou gaan houden wist ik niet. Eerlijk waar: het ziet er toch best klungelig uit? Zo’n bord gaat helemaal niet snel! Is dat dan niet saai? Al na een eerste oefening in een viezige vijver weet ik zeker: dit is niet saai. Het is lachen, gieren, brullen geblazen. Met een groepje van ongeveer zes mensen zetten we af van de kant, op onze knieën zittend op het bord. Nu is het de bedoeling je evenwicht te bewaren en het zitten te veranderen in staan… En daar gaan we. De eerste collega ligt al in het water en wij gieren het uit!

Het suppen doen we in de populaire vakantiebestemming Sables-d’Olonne, bij Octopus – école de surf. Instructeur Mathieu Babarit, geboren en getogen in Sables-d’Olonne, legt je haarfijn uit wat je wel en niet moet doen. Dat hij op den duur als een razende door dat water vliegt schrikt me wel even af. “Waarom kan hij dat wel en ik niet!”, roep ik naar mijn collega-journalisten. Maar ik ben gelukkig niet de enige die moeite heeft met het peddelen. Het is écht zwaar, maar veel leuker dan verwacht!

Naast het suppen, is het dus ook mogelijk te kayakken op zee. Wij deden dit in L’Ile d’Olonne, bij La Base Canoë de l’Auzance. En hoewel ik weleens had gekayakt op een sloot, was die ervaring op zee toch nét even wat specialer. Het voelt grenzelozer, spannender. Toch vond ik het kayakken een iets minder leuke sportactiviteit van de drie. Maar je kunt het zelf zo leuk maken als je wilt natuurlijk: maak onderweg eens een stop aan het strand en neem je picknickmand mee!

suppen-vendee-2Suppen in de Vendée, Sables-d’Olonne

kayakken-vendee-zee-1Kayakken in L’Ile d’Olonne

Laat een Reactie achter

  1. Laura - What about her

    Super leuk! Ik heb het nog nooit gedaan. Wel heb ik laatst (sinds tien jaar) weer gewindsurft. Ook leuk!

    1. Rosanne Bedrijfseigenaar

      Ja, echt super leuk om naast het ‘waarnemen’ ook nog eens echt iets te doen in een onbekend gebied! Windsurfen lijkt me ook héél leuk!