Voor ik het goed en wel doorheb, heb ik de skipiste ontvlucht. Op naar rust, naar het aangename geluid van stilte. De Française met wie ik afgelopen winter enkele uren in de Franse sneeuw doorbreng, heeft maar wat snel door wie ik ben en waar mijn interesses liggen. Nee, niet op de skipiste. Ja, wel in de puurste natuur.

En dus rijdt ze me naar een gehuchtje. Een minidorp dat de titel dorp niet eens verdient. Enkele huisjes, haast bedolven onder de sneeuw. ‘Een wondertje’, verzekert ze me. Niet eerder nam ze toeristen hier naartoe. ‘Het is écht nauwelijks iets, he. Weet je het zeker?’ Ik ben allang overtuigd. Less is zo vaak ontzettend more, zeker als het om toeristen gaat. Ik begrijp dondersgoed dat skiën leuk is voor de liefhebber, echt wel. Maar aan mij is het niet besteed. De drukte op de piste, nee. Laat mij maar struinen door de sneeuw, in stilte, met op de achtergrond het geluid van een beekje, vogels die over me heen razen. Ja.

In de Haute Maurienne Vanoise, waar ik in maart vijf dagen in de sneeuw vertoef, ligt een klein gehuchtje verscholen. In de richting van Bonneval-sur-Arc, een van Frankrijks mooiste dorpen. Alleen locals weten van deze letterlijk ondergesneeuwde plek af. En ik nu ook. We parkeren de auto langs de weg. Een bruin bordje wijst een bos in. Een richting waarvan ik denk dat we deze onmogelijk kunnen volgen. Maar mijn metgezel is me al voor. ‘Joehoe, ici!’, hoor ik haar enkele meters verderop roepen. Of ik niet een beetje kan doorlopen. Ja, dat kan, maar ik ben vooral druk met verwonderd om me heen kijken. Ik stap door dikke lagen sneeuw en voor ik het goed en wel doorheb, zie ik daken van enkele huisjes. Grote delen van de huisjes zijn verder compleet ondergesneeuwd. Een bijzonder zicht. Weer een moment later kijken ik uit over misschien wel de mooiste landschappen die ik ooit zag. Het wit is hier zo wit.

Pssst… Wil jij mee op winterreis met Bonjour Frankrijk in 2019? De eerste winterreis staat online en ik beloof je: deze wordt onvergetelijk!

Ik plof neer in de sneeuw, lekker zacht en niet eens koud met de zon op mijn gezicht. En ik geniet. Van de stilte, van de natuur die hier op zijn mooist is. Ik begroet vier wandelaars, de enige mensen die ik hier tegenkom. En ik laat bezinken waar ik ben, wat ik zie, wat ik doe. Het is mooi hier. Het is mooi in de Haute Maurienne Vanoise. Breng je binnenkort een bezoek aan Bonneval-sur-Arc? Stop dan heel even op deze plek. Je zult geen spijt krijgen.

Wat?

De Haute Maurienne Vanoise, ook wel de Mauriennevallei genoemd, is een vallei in de Franse Alpen waar je prima kunt toeven zonder op de ski’s te hoeven staan. Zo bezocht ik naast dit prachtige gehuchtje, waar het heerlijk wandelen is, ook het nationale park Vanoise samen met een gids. Ik liep op sneeuwschoenen, deed een huskytocht, bezocht het prachtige dorp Bonneval-sur-Arc en genoot simpelweg van de frisse berglucht.

 

Waar?

De Haute Maurienne Vanoise ligt op een uurtje rijden van het Italiaanse Turijn. Je kunt er daarom prima voor kiezen naar Turijn te vliegen en met een huurauto deze kant op de komen. Echter, het openbaar vervoer is ook goed geregeld in de Haute Maurienne Vanoise. Wat ook kan, is de trein nemen naar Modane, aan het begin van de vallei, en hier op een van de vele bussen stappen in de richting van Bessans en Bonneval-sur-Arc.

kaart

wandelen-franse-alpen-winter-002

wandelen-franse-alpen-winter-003

wandelen-franse-alpen-winter-004

wandelen-franse-alpen-winter-010

wandelen-franse-alpen-winter-005

wandelen-franse-alpen-winter-006

wandelen-franse-alpen-winter-008

wandelen-franse-alpen-winter-001

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

  1. Jennifer

    Ja…. ik zie ons nog zitten. In de sneeuw, met de zon die heerlijk was! Mooi plekje was dat en een mooie afsluiting van de trip! XX