Oké, eerlijkheid duurt het langst. Ik ga er dan ook maar niet over liegen dat ik mijn eerste uren in Parijs, afgelopen week, bijna gillend gek werd. Wat zeg ik? Gek? Eh, ja. Weet je wat het is… Ik woon in Nederland in een bos, met de dichtstbijzijnde buren op bijna een kilometer afstand. Dan is de overgang naar mensen tegen je aangeplakt nogal groot. En misschien komt het ook wel omdat het mijn eerste reis alleen was, of omdat ik nu eenmaal een natuurmens ben… Hoe dan ook: toen ik die eerste ochtend door ‘het negende’ dwaalde, met de warenhuizen Galeries Lafayette en Printemps, en dus véél mensen aan mijn zijde, wilde ik het liefst even vluchten uit de stad.

 

Liefde voor Parijs in ontwikkeling

 

Wat ik op dat moment nog niet wist, is dat niet heel Parijs is zoals het negende. Ieder arrondissement heeft zijn eigen karakter, en echt waar: niet overal in Parijs kun je over de koppen lopen. Ieder arrondissement is anders, dat maakt de Franse hoofdstad juist zo bijzonder. Toen ik later deze dag over het Place du Tertre (Montmartre) dwaalde, was ik zo intens gelukkig. Ik kan me niet voorstellen dat ik hier zeven jaar geleden, tijdens mijn schoolreisje naar Parijs, ooit gelopen heb. Dan had ik het me wel herinnerd, toch? Dit deel van Parijs is zó lief, zó gezellig! Schilders die hun werk doen, cafés en restaurants met een dorps karakter. Ja, dit was Parijs zoals ik het wilde.

paris07

paris02

paris03

 

Gemoedelijkheid en rust

 

Natuurlijk weet ik ook wel dat je voor je rust niet naar Parijs moet gaan, maar ik kan wel intens geniet van plekjes waar het even net iets minder druk is dan bij de toeristische trekpleisters. Zo belandde ik tijdens een wandeling door de wijk Le Marais op een terrasje waar nauwelijks verkeer of mensen voorbij kwamen. Samen met drie Fransen, die ook alleen waren, dronk ik een kop koffie in de zon. I really felt like a Parisian! Enkele meters verderop ligt het Place des Vosges. En hoewel deze plek in ieder reisboekje vermeld wordt, heerste ook hier een gevoel van kalmte. Fransen genoten op de bankjes van de winterzon, kinderen speelde met de fonteinen… En oké, toeristen kregen een rondleiding van hun gids.

paris11

paris10

In het Quartier Latin ligt de straat Rue Mouffetard, waar ik par accident belandde. Wederom een straatje met een dorps karakter. Veel groenteboeren, kaaswinkeltjes, wijnshops… Aan het eind van de straat kom je terecht op het plein Place de la Contrescarpe, waar het gezellig zitten is op de terrasjes rondom de fontein. In de smalle straat is er bijna dagelijks een markt opgesteld, dinsdag tot en met zaterdag en zondagochtend.

paris09

paris08

Parijs was hoe dan ook een eye-opener voor me. Ik had het me eigenlijk precies zo voorgesteld als het negende: druk, chaotisch… Toch wilde ik perse op zoek naar meer dan dat. En zoals je leest, ik vond het! Naast de ‘rustplekjes’ ontdekte ik ook speciale terrasjes, eettentjes, restaurants, winkeltjes… Hierover zal ik later nog schrijven. Voor nu droom ik nog even weg bij de mooie herinneringen aan de stad.

Laat een Reactie achter

 1. natalie

  Leuk! Ik ben één keer in Parijs geweest en ik word ook altijd super gek van drukke toeristische plekken. Maar ik heb altijd gelooft dat Parijs ook heel mooi kan zijn van een andere kant; zo dus! Bedankt voor je tips, wil dit heel graag zien.

 2. Stefania

  Parijs te groot voor mij, denk ik. Ik hou meer van kleinere steden, half miljoen mensen dat is voor mij de beste grootte. Overzichtelijk, beloopbaar.

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ha, dat heb ik precies zo! Ik heb mijn hart verloren aan het Zuid-Franse Nice, omdat het zo gemoedelijk en vrij klein is, denk ik. Tevens ben ik een ontzettende liefhebber van mooie, kleine dorpjes.

 3. Denise

  komt mooi uit dat ik gek ben op drukte! maar het ook fijn vind om rustige plekjes te ontdekken. Donderdag is het zover!! ben benieuwd naar derest van je tips heerlijk!!

 4. tessa

  Misschien een idee om op de fiets naar Parijs te gaan! 😉 Eerst over autovrije wegen en fietspaden (zoals de bossen van Compiègne) en kleine pittoreske dorpjes, slapen in de weilanden bij de boer en dan langzaamaan wennen aan de drukte in Parc de la Villette. … Tot slot met moeheid in de benen en veel schrik uitkomen op de drukke rotonde van de Arc de Triomphe. Een echte aanrader!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Dat klinkt inderdaad als een geweldig avontuur! Ik zie hier een plannetje voor de toekomst liggen 😉