Nog geen tien minuten varen van het Bretonse vasteland, en toch weet ik zeker: wie voet op bodem van het eiland Bréhat zet, zal verrast zijn. Dit eiland is me door de ruige natuur en vele rotsen altijd een beetje bijgebleven. Goede reden om in gedachten terug te keren.

On y va…

In het stadje Paimpol in Noord-Bretagne (departement Côtes-d’Armor), staat een steiger vanwaar ik de boot naar Ile de Bréhat neem. Door de korte duur van de overtocht is deze niet héél spannend, maar toch: de ruige kust van Bretagne ervaar je op zee nog beter dan vanaf het vasteland. Geen rustig boottochtje dus!

CRW_2192

Op het eiland kun je verschillende kanten op, al maakt het eigenlijk niet uit waar je naartoe loopt. Aan de ene kant van het eiland is er wat meer leven dan aan de andere kant. Met wat meer leven doel ik op een kleine dorpskern met een kerkje en wat woningen. De andere kant van het eiland bevat enkel natuurschoon, omsingeld door wilde zee en rotsen. Ik heb een dag uitgetrokken om van dit allebei te kunnen proeven.

Ile de Bréhat wordt ook wel Ile aux Fleurs (Bloemeneiland) genoemd, door de vele flora en fauna die op het eiland te vinden is. Dat is ook het eerste wat opvalt als je het eiland betreedt. Oude, vervallen huisjes worden mooi door de vele bloemen die eraan vastzitten. Je ziet ze in allerlei soorten en kleuren, maar de meest ‘beruchte’ bloem van het eiland is de paarsblauwe Agapanthus. Van juni tot en met september is Ile de Bréhat versierd met deze bloem.

3878446039_d0c8077bb8_z

Ik pak een terrasje in het ‘levendige deel’ van het eiland, rust uit op het strand aan de andere kant van het eiland. Jezelf vermaken is hier echt een must, maar wie van natuurschoon houdt, zal er weinig moeite mee hebben.

Op het moment dat ik de boot terug wil nemen naar het vasteland, schrik ik. De plek waar ik de boot uitstapte is helemaal droog. Geen water waar een boot in zou kunnen drijven. Was het wel echt hier, de stijger? Ik ben niet de enige die zich verbaast. Maar al gauw besef ik me dat dit het gevolg is van de eb- en vloedwerking van Bretagne. Natuurlijk is er hier geen water meer. Ik volg een stoet mensen die ook vast terug naar huis willen, en jawel: een paar meter verderop staat een andere stijger, waarvoor een bootje in het water drijft. Pfjieuw…

CRW_2198r

CRW_2193xb

Wat te zien / doen?

– Een van de bijzondere dingen aan Bretagne is toch wel het tij. Bij een bezoek aan Ile de Bréhat wordt dat weer ernstig duidelijk; je meert aan aan de pier die later op de dag compleet uit het zicht verdwenen is, overspoeld door water. Niet gek dus dat je even in de war bent wanneer je de boot terug wilt nemen… Gelukkig kan er vanaf enkele meters verder gewoon terug gevaren worden naar Paimpol.

– Het hoofdstadje van Ile de Bréhat is Le Bourg, maar heeft naast een kerk op een heuvel weinig te bieden.

– In het noordelijke deel van het eiland staat de vuurtoren Phare du Paon uit 1853.

– Wie het gehele eiland afgaat (er loopt een wandelroute), passeert het mooie kiezelstrand Greve de Guerzido (oost) en het naaldbos Bois de la Citadelle (west).

– TIP: je kunt het eiland ook per fiets doorkruisen. Fietsen huren kan voor 10 euro (halve dag) of 13 euro (hele dag).

Waar?
Het eiland bevind zich in het noorden van Bretagne, op 35 kilometer van Lannion. In Paimpol moet je bij het Pointe de l’Arcouest zijn om op de boot te stappen.

brehat1

Laat een Reactie achter

 1. Nienke

  Ziet er leuk uit. Die bloem trouwens ook.
  Op mijn bucket list staat om een keer een echt Frans lavendelveld te bezoeken en dit doet me er toch een beetje aandenken: hetzelfde Franse sfeertje.

 2. Marinus Van Rooij

  Wij gaan deze week ook naar Ile de Bréhat…
  Zijn wel van plan om in te schepen via een stEIger.
  Flauw hé, maar eens schoolmeester altijd schoolmeester.

 3. florine

  Wat een leuke site! Wij gaan zondag voor 2 weken naar Bretagne en Normandië met een Volkswagen-busje (voor het eerst kamperen!!). Ik wil zelf een mini-blog bijhouden maar die kan waarschijnlijk niet tippen aan jouw enthousiaste site. Ik ben weliswaar geen schoolmeester maar: het eiland bevindT zich i.p.v. bevind zich! Dank voor alle goede tips!