Grauwe wolken ontwaken me op een maartse vrijdagochtend. Tijd om mijn bed te verlaten en in de auto te stappen. Op naar Frankrijk. Autoreizen doen me altijd een soort spanning laten voelen. Kinderlijke spanning. Geluk. Vandaag echter geen autorit naar het zuiden zoals vroeger met mijn ouders. Nee: het is tijd voor een bezoek aan Les Deux Caps, oftewel Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez. En laat dat nu slechts 2,5 uur rijden van mijn Brabantse woning zijn!

 

Acht veranderende landschappen

 

Acht dorpen, acht identiteiten en acht keer veranderende landschappen. Dit is hoe het VVV van de twee kapen dit stukje Frankrijk omschrijft. Wanneer ik net voorbij Calais rijd en mijn verblijfsdorp nader, weet ik waar dit op slaat. Het ene moment waan ik me in een typisch Frans landschap. Je weet wel, met open velden en zo nu en dan een heuvel of berg in het zicht. Het andere moment verandert het landschap echter in een grauwer stukje natuur en heb ik het gevoel even in Ijsland te zijn. Het eerstvolgende dorpje, Escalles, geeft weer dat vredige Franse dorpsgevoel. En ineens zoemt er iets in mijn broek: ‘Welkom in Groot-Brittannië’, meldt mijn telefoonprovider. Een bezoek aan de kapen van Nord-pas-de-Calais kan verwarrend zijn. Even voor de  duidelijkheid: we zijn gewoon in Frankrijk. In het noorden.

Ik bezoek dit stukje Frankrijk voor slechts een weekendje en dat is qua afstand prima te doen vanuit Nederland. Van de rest van de provincie Nord-pas-de-Calais zie ik dit weekend niet zoveel, maar ach: die twee kapen, die zijn al zoveel waard. Ik parkeer mijn auto op de eerste kaap, Cap Gris Nez. Een vreugdekreet kan ik niet laten. Wauw, wat is het hier prachtig! Ruige heuvels en de grijsblauwe zee die tegen rotsen klettert. Dit is het beeld wat ik dit weekend vaak ga zien.

 

De magie van zeehonden en regenbogen

 

De twee kapen zijn gigantisch en niet heel erg verschillend. Of toch wel? Cap Blanc Nez lijkt wat ruiger. Hier loop ik een wandelroute over een GR-pad. Schitterend. Dat we beginnen met wat regen maakt niet uit, zonder dat hadden we die prachtige regenboog over zee niet gehad. En hee, misschien was dat zeehondje ook wel niet zo dicht bij de kust gekomen zonder die regen? Nee, geen idee. Wat ik wel weet is dat het hier schitterend is, dat de natuur me toelacht. En dat ik terug lach. Want dat is wat je gegarandeerd doet wanneer je Les Deux Caps bezoekt!

les-deux-caps-cap-gris-nez-001a

les-deux-caps-cap-gris-nez-004a

les-deux-caps-cap-gris-nez-002a

les-deux-caps-cap-gris-nez-003a

les-deux-caps-cap-gris-nez-005a

les-deux-caps-cap-gris-nez-006a

les-deux-caps-cap-gris-nez-007a

 

Bon voyage et à bientôt!

Laat een Reactie achter

 1. Sandra

  Wat een gaaf stukje Frankrijk zeg! Ik vertrek volgende week zaterdag naar Frankrijk en als het meer meezit gaan we richting Bordeaux. Dan klinkt dit wel als een perfecte tussenstop. Dat is het leuke aan roadtrippen, lekker stoppen wanneer je wil, want het ziet er zo mooi uit!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Zeker een idee! Ik ben benieuwd naar jullie route 😀

 2. Shanti

  Wat toevallig, ben wat research aan het doen voor een weekendje weg (Pinksterweekend) en kwam op deze locatie uit, denk zal Rosanne’s blog eens checken en ja hoor 😉 Ook leuk als je van een beetje levendigheid houdt (terrasje kunnen pakken, ‘s avonds evt nog een barretje etc) of vooral mooie natuur en beter een hotel in een iets groter plaatsje?

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Het is vooral natuur, maar de dorpen langs de kuststrook leven wel echt. Wij moesten veel moeite doen een plekje op het terras te bemachtigen. Dat is leuk! Calais zelf zou ik overslaan. Is veel industrie en armoede, wat ik begreep van onze couchsurfing-host.

 3. Marcella

  Wauww, wat een onwijs mooi gebied zeg! Wij zijn er langs gereden onderweg naar Normandië, maar ik heb zeker reden om er eens wat beter rond te kijken. Prachtig!

 4. Jessica

  Wauw wat mooi Roos! En zo verlaten.. En vanuit Brabant is het inderdaad niet ver rijden, prima voor een weekendje weg!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ja, echt prachtig, en zo dichtbij! Zeker eens naartoe rijden Jes 🙂