Mijn ogen rollen alle kanten op. Links. Rechts. Ik geniet. Van Montpellier. Wat een schoonheid. En dat terwijl ik een bezoek aan de stad bijna had overgeslagen… Laat me je een ding vertellen: niet doen.

Ik zal allereerst deze bizarre overweging even uitleggen. Mijn reisgenoot en ik stonden voor een lastige keuze, dachten we. Met een beperkt aantal reisdagen voor onze reis in het zuiden moesten we óf onze tijd in de natuur verkorten, of onze tijd in Montpellier. Lastig, want natuur is normaal gesproken mijn plek. Uiteindelijk bleek dat we helemaal geen keuze hadden. Onze trektocht door de Gorges du Tarn had een duur van zes dagen en alleen in het laatste dorp kwam een bus waarmee we verder konden. Die dagen in de natuur inkorten? Niet eens een optie dus. Dan maar wat korter in Montpellier: 5 uur om precies te zijn!

 

Een paar uur in Montpellier

 

Zonder enige voorbereiding, die energie hadden we in zijn totaliteit gestopt in de voorbereiding voor de trektocht, komen we die middag aan in Montpellier. Bepakt met onze backpack. Op aanraden van een Fransman die we eerder die ochtend spraken in een dorpje, stappen we de tram uit bij de halte Comédie. Wisten wij veel dat dat het imposante Place de la Comédie betreft! Ook wel de toegangspoort van Montpellier genoemd. Prachtig, ja, schitterende gebouwen en mooie fonteinen stelen hier de show. Net als de lichte kleuren die Montpellier rijk is trouwens. Prachtig… Helaas worden we belaagd door armoedzaaiers die iets van ons willen. Toegegeven: we hebben vandaag niet echt moeite gedaan er níet als toerist uit te zien met die backpacks op onze rug. Eigen schuld dan maar?

1-dag-montpellier-04

1-dag-montpellier-01

1-dag-montpellier-02

We struinen verder, de winkelstraat in, en belanden op een heerlijk plein met wat terrassen, het Place Jean Jaures. We ploffen gelijk even neer en drinken een koude Orangina. Dit is wel andere koek dan stille dorpjes en de eenvoud van natuur die we eerder deze week bezochten. Het lééft hier. Maar op een fijne manier, laat ik dat voorop stellen. Er heerst een gezellige sfeer in Montpellier. En je hoeft niet perse naar het Place Jean Jaures om een leuk plein met terrasjes te vinden, nee, zulke pleinen vind je namelijk overal in deze stad.

 

L’Arc de Triomphe de Montpellier

 

Montpellier is anders dan Parijs. Het heeft andere kleuren. Meer rust, meer gemoedelijkheid. Parijs is een wereldstad en straalt dat in alles uit. Prachtig ook overigens, maar zo is Montpellier dus niet. Hier is de drempel wat lager. Toch kun je je ook even in Parijs wanen in Montpellier: ook hier staat namelijk een prachtige Arc de Triomphe. De Arc de Triomphe van Montpellier stamt uit 1691 en grenst aan het beroemde Place du Peyrou. Kun je gelijk even meepikken:

 

Place du Peyrou

 

Ben je maar even in Montpellier? Breng dan sowieso een bezoek aan het Place du Peyrou. Een prachtig park met een schitterend monument: Le château d’eau. Vanaf dit park heb je een weids uitzicht over de andere kant van de stad en over de heuvels in de verte. Je kunt hier lekker in het gras liggen, of op een van de bankjes in de zon. Gewoon: lekker relax!

Wat ik je verder aanraad is om vooral gewoon te struinen door de smalle stegen en te belanden op schitterende pleintjes en lieflijke hoekjes van de stad. Het barst hier van de sfeervolle terrassen en eettentjes. Kijk gewoon eens om je heen. Geniet van oude grand-pères en roep zo nu en dan een vriendelijk bonjour naar de obers. Voila!

1-dag-montpellier-03

1-dag-montpellier-05

1-dag-montpellier-06

1-dag-montpellier-07

1-dag-montpellier-08

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

 1. Debby

  Heel mooi! Ben er zelf nooit geweest, maar wel eens over nagedacht om er een oud klasgenootje uit Barcelona op te zoeken, die had altijd zo’n mooie foto’s van de zee haha!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Jaaa, het is er prachtig! Zeker een keer langsgaan hoor!

 2. Jessica

  Mooie foto’s Roos! Wat hou ik toch van die schattige steegjes waar je uren in rond kunt struinen <3 En jou kennende ben je vast nog wel vaker in je leven in Montpellier te vinden 😉

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ja, moi aussi <3 En dat komt wel goed inderdaad, haha!

 3. Linda

  Oh, die opaaaa. Hij ontroert me nu weer. En nu mis ik het van vreugde de ene na de andere straat in lopen… Kunnen we niet terug?

 4. We Are Travellers

  Nog nooit geweest, maar volgens mij reden genoeg om wel eens te gaan. Mooie foto’s maak jij:)

 5. Yati

  Dag Rosanne, ik heb 6 jaar in Montpellier gestudeerd.
  Montpellier is inderdaad een levendige stad. Er zijn erg veel studenten. Het is vergelijkbaar met Aix-en-Provence maar dan in de Languedoc Roussillon. Een namiddag Montpellier is zeker niet lang genoeg. Een week-end is beter. En moest het te warm zijn, ligt het strand ook maar op 15 kilometers rijden.
  Het grootste voetgangers-only centrum van Frankrijk. A must see !

 6. Mathieu van Lierop

  ik ben er onlangs ook voor het eerst geweest en kan genieten van de treffende beschrijving. heb het zelf ook zo ervaren.