Liefde op het eerste gezicht, coup de foudre… Dat was het Provençaalse stadje Isle sur la Sorgue voor mij. En dat is bijzonder, want niet iedere stad of dorp heeft het in zich mijn hart gelijk te stelen. Dit Venetiaans aandoende stadje heeft iets romantisch, het leeft, er wordt geleefd.

Isle sur la Sorgue staat bekend om haar immense zondagmarkt. Op deze zondagen zijn er verspreid in het oude centre-ville grote antiek- en curiosamarkten. Op donderdag is er een Provençaalse markt, die ook zeer de moeite waard is. Ik bezocht deze laatste markt. Het stadje wordt omringd door de Sorgue, de rivier die door het oude stadscentrum kronkelt.

 

Les couleurs magnifique

 

Markten en grachtjes. Dit is wat Isle sur la Sorgue zo magisch maakt. Ik stap de bus uit en loop het eerste bruggetje op, over de Sorgue. Het is marktdag en ik beland meteen voor een aantal kleurrijke kraampjes met Provençaals servies. Ik moet me inhouden om niet alles te kopen, want oh, die gele en oranje kleuren… J’aime beaucoup!

De kraampjes staan in eerste instantie langs het water, maar even later kronkelt de marktroute het oude centrum in. Hij is groots, terwijl iedereen het altijd maar heeft over de zondagmarkt! Deze donderdagmarkt is ook heel bijzonder. Ik kijk mijn ogen uit. Regionale worsten, kaas, wijnen… Dat vind ik zo leuk aan de Provence: men pronkt met hun regioproducten. En geheel terecht.

isle-sur-la-sorgue-frankrijk-4

isle-sur-la-sorgue-frankrijk-3

isle-sur-la-sorgue-frankrijk-8

Manger et du rosé

 

Langs de grachtjes, waar de markt begint, zijn tientallen restaurantjes gevestigd. De menu’s staan veelal buiten op borden, dus iedereen kan kiezen wat hij of zij wilt. Wat je ook kiest, welk restaurantje ook… Je zit hier sowieso fantastisch. Tip: bestel een karaf rosé, dat kost hier bijna niets omdat het streekproduct is. Bestel je een losse rosé, dan betaal je in veel restaurantjes vaak ook maar één euro overigens. Ideaal!

Aan het oude stadje grenst een park met een watermolen. Hier is het lekker afkoelen na een hete slentertocht over de markt (zwaar leven…). Het park  is een populaire hangplek voor oude Franse opaatjes en omaatjes. Terwijl ik hier op een bankje zit met een boek, komen er drie omaatjes naast me zitten. “Vind je dat niet erg?” Welnee, gezellig. Maar ik snap wel waarom ze het aan me vragen. Praten kunnen ze wel… Veel! Toch vind ik het heerlijk, die oude, vrolijke mensen om me heen.

Ben je ook benieuwd geworden? Isle sur la Sorgue ligt in het hart van de Vaucluse, op 25 kilometer van Avignon!

isle-sur-la-sorgue-frankrijk-2

isle-sur-la-sorgue-frankrijk-9

isle-sur-la-sorgue-frankrijk-5

isle-sur-la-sorgue-frankrijk-7

Laat een Reactie achter

 1. Sandra

  Wat leuk Rosanne! Ik kende het niet, maar het ziet er super leuk en Frans uit. Ga ik onthouden!

  1. Rosanne

   Ja, echt de moeite waard! Ik publiceer deze week nog een post met wat wel en niet te doen in de Provence, dus als je nog eens een weekje naar Zuid-Frankrijk wilt… 😉

 2. AnneMarie

  Zeker een aanrader. Wij zaten er dit jaar heel dicht in de buurt. En het is zo’n schattig plaatsje. Als je er 1 keer bent geweest wil je er naar terug als je in de buurt bent.