Hartje herfst. De kleuren geel, rood en groen wisselen zich af met het donkerblauw van de prachtige meren. In de Vogezen om precies te zijn. Ik verloor er mijn hart, voelde me intens gelukkig en wil er hoe dan ook graag nog eens terug naartoe. Jij ook? Deze tien dingen raad ik je aan te doen in de Vogezen!

 

Rij de Route des Crêtes

 

Geweldig, geweldig, geweldig. Op de weg van Thann naar het dorpje Buhl besloot onze Franse chaffeur een twee keer zo lange route te rijden dan de snelste weg. Maar niet zonder reden: deze route, de Route des Crêtes, brengt je langs prachtige bergmeren. Vergeet absoluut het Lac de Kruth-Wildenstein niet!

vogezen-frankrijk-vakantie-004

wat-te-doen-vogezen-005

 

Bezoek een kaasboerderij

 

De Vogezen en kaas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie kent de Munster-kaas niet? Munster is dus een van de grootste valleien van de Hautes-Vosges (de Hoge-Vogezen). Een bezoek aan een kaasboerderij is dan ook onvermijdelijk. En het is nog rustgevens ook. Koeien kijken je verward aan terwijl je ze onderbreekt van hun grazen. De bergen liggen er mooi bij… Nu tijd voor een kaasje.

kaas-vogezen-001

kaas-vogezen-003

 

Lunchen bij het meer van Malsaucy

 

Vanaf de stad Belfort kun je per fiets naar het meer van Malsaucy rijden. Een klein half uurtje fietsen, zonder al teveel bergen of heuvels. Makkelijk dus! En doe het vooral, want het meer van Malsaucy is een fijne bezienswaardigheid. De natuur heeft sowieso zijn werk goed gedaan in de Vogezen. Zoveel prachtigs…

 

Beklim de kerk van Thann

 

Thann is zo’n stadje dat omringd wordt door heuvels, wijngaarden en dus schoonheid, maar waar de toerist niet te zien is. Enerzijds begrijpelijk, want Thann is geen heel groot stadje… Maar wat deze weggebleven toeristen waarschijnlijk niet weten is dat je de kerk kunt beklimmen. En dat is oprecht gaaf. De kerk van Thann kent een rijke historie, is aangekleed met gekleurde dakpannen en de beklimming biedt een weids uitzicht over de regio!

wat-te-doen-vogezen-002

wat-te-doen-vogezen-003

 

Picknicken met lokale producten bovenop een berg

 

Intens gelukkig voelde ik me toen de Fransen waarmee ik op stap was de schalen voor me neus zetten. In het gras, de zon op onze bol. Kaas, ontiegelijk veel kaas. En worst. En natuurlijk stokbrood. En oja: wijn. Het is een van de betere lunches die ik ooit had. Simpel, maar zo lekker. Dat kun jij natuurlijk ook: beklim vanuit Thann de ruine van het Château de l’Engelbourg in ongeveer een half uurtje en strijd neer met een goed gevulde picknickmand!

wat-te-doen-vogezen-001

 

Met 100 kilometer per uur door de bossen vliegen

 

Ok, ik geef toe: ik heb dit niet gedaan. Niet zelf, althans. Mijn reisgenoten wel en ik stond erbij en keek ernaar. Ik heb ze aangemoedigd, uitgezwaaid en met een Orangina weer opgevangen. Bij avonturenpark Bol d’Air Evasion kun je namelijk aan een kabel hangen die je met 100 kilometer per uur naar beneden sjeest. De Fantasticable, om precies te zijn. Dat het fantastisch is geloof ik graag, maar voor de ervaringsverhalen moet je er toch echt zelf naartoe. Sorry. Klik hier voor meer informatie.

 

Lunchen in een echte auberge

 

Lokaler dan lokaal, Franser dan Frans. Lunchen in een auberge is een must als je in de Vogezen bent. Lokale producten zijn hier een soort way of life, en dat is precies wat je krijgt in die auberge. Sta niet versteld van zware gerechten met veel vlees, aardappelen en kaas; het hoort erbij. Laat je gewoon eens lekker verrassen door de chef-kok van welke auberge dan ook. Je zult eten wat je elders niet snel eet, en laat dat nu eens heel leuk zijn.

Tip: Auberge des Fontaines, gerund door een Nederlands stel.

wat-te-doen-vogezen-007

wat-te-doen-vogezen-008

 

Mountainbiken langs de mooiste meren

 

Ik dacht dat ik geen held was als het op racen, vliegen, springen aankwam… Maar feit is dat ik als een ervaren mountainbikester door het bos van de Vogezen croste. Achter de instructeur aan, die ineens op zijn rem trapte. En tot mijn verbazing waren we plots op een plek waar mijn hart even een paar sprongetjes van maakte. Een geweldig meer omringd door de mooiste herfstkleuren… Oh, oh, oh. Ultiem geluk.

wat-te-doen-vogezen-009

 

Avonddwalen door Belfort

 

Belfort: zo’n stadje met een verscholen schoonheid. Een stadje dat weinig bekend is in Nederland, hoe zonde ook. Belfort is vooral in de avonduren prachtig. Dan kleurt de stad namelijk rood, blauw, groen, geel. Die lichten zijn speciaal voor de stad gemaakt bij de gebouwen op het plein dat de naam Place d’Armes draagt, met onder andere de kathedraal Saint-Christophe, maar ook met vele terrasjes en restaurantjes. Niet groot, wel ontzettend lieflijk.

 

Antiek inslaan op de rommelmarkt van Belfort

 

Ook zo leuk aan Belfort: de vlooienmarkt. De grootste vlooienmarkt van het oosten van Frankrijk om precies te zijn. Een waar paradijs voor koopjesjagers! De kwaliteit van spullen loopt uiteen, maar kijken en rondlopen is al een beleving op zich. Doe mij zo’n Frans straatnaambord…

belfort-vogezen-frankrijk-002

belfort-vogezen-frankrijk-001

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter