Puy de Dôme, Puy Mary, Puy de Sancy… Zomaar een greep uit de prachtig groene vulkanen die de regio Auvergne rijk is. Vulkanen die al jaren niet meer actief zijn, maar dat geeft niet. Prachtige gevaartes. Groen, grauw, ongerept. Puur. Mooi.

Trouwe lezers weten inmiddels dat de beklimming van een van de vulkanen van de Auvergne een bucketlist-dingetje van me was. Wás, want dat is inmiddels gebeurd. De Puy Mary werd het, begin deze maand. En hoe…

De Puy Mary kan via twee kanten worden beklommen. Wij starten met de route die gaat over zogenoemde geitenpaadjes, waarbij je goed moet opletten waar je je voeten wegzet. Soms spannend, wanneer we een strook overgebleven sneeuw passeren. Soms mysterieus, wanneer we omgeven worden door een wolk. Maar veelal formidable, wanneer we om ons heen kijken en genieten van het uitzicht dat na elke stap lijkt te veranderen.

 

Mysterieuze beklimming van de Puy Mary

 

Het weer kan in de bergen en dus ook in dit vulkanengebied nogal snel omslaan. De foto’s die ik ken van de puys, zijn haast alleen maar foto’s met blauwe luchten. Of het dan aan mij ligt, weet ik niet, maar blauw waren de luchten tijdens mijn bezoek aan de vulkanen allerminst. Wit, dat wel. En dat geeft helemaal niets, want God, wat maken die wolken een beklimming van de vulkaan tot een avontuur. Mysterieus.

Wanneer we boven zijn, bijna bij het vertrouwde kruis dat ook hier bovenop de berg staat, dient er allereerst nog een smalle strook te worden overgestoken. Normaal gesproken niet zo’n punt, zij het niet dat we geen hand voor ogen zien door de wolk waarin we ons bevinden. Spannend, maar ook gaaf. Vreselijk gaaf. Eenmaal bij het kruis aangekomen zie ik mijn eerste lichtblauwe streepje aan de lucht. Ah, daar is het dan. Finallement…

… voor heel even dan. Wanneer we via de andere kant van de berg de daling inzetten, over talloze traptreden, besluiten de dikke witte wolken ons weer te vergezellen. Het went, en het blijft vooral bijzonder. En het is helemaal niet erg. Laat mij maar lekker andere plaatjes schieten dan de talloze foto’s die op Google op elkaar lijken. Mijn ervaring van de beklimming op de vulkanen van de Auvergne was vooral wit. Prachtig wit.

vulkanen-beklimmen-auvergne-puy-mary-001

vulkanen-beklimmen-auvergne-puy-mary-002

vulkanen-beklimmen-auvergne-puy-mary-007

vulkanen-beklimmen-auvergne-puy-mary-006

vulkanen-beklimmen-auvergne-puy-mary-008

Met dank aan Auvergne-Tourisme.

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

  1. Marcella

    Ziet er tof uit, mooie plaatjes! Lijkt me een bijzonder tof gebied!