Hartje oktober, 25 graden. Zo onvoorspelbaar als het weer in de Franse Vogezen kan zijn, zo onvoorspelbaar is mijn enthousiasme. Terwijl we rijden over de Route des Crêtes in de Vogezen, kan ik niet anders dan ultiem geluk voelen, zonder dit vooraf te hebben verwacht.

Ik kende de Vogezen niet echt. Ja, van horen, van verhalen. Al waren die ook schaars. Men rijdt langs de Vogezen op weg naar Italie of verder. Maar de afslag nemen? Dat doen niet veel mensen. En dat moeten ze nu juist wel doen. Terwijl ik door mijn raampje staar, over de heuvels van de Vogezen, voel ik het weer: die intense verliefdheid voor dit land.

 

De Route des Crêtes: over slingerweggetjes langs meren

 

De Route des Crêtes voert me over de prachtige heuvelkammen van de Vogezen. Ik kan alleen maar staren. Ineens doemt er een meer voor me op. “Arrête!”, roep ik naar de Francaise achter het stuur. Ze lacht. Voor haar, een local, is dit allemaal zo normaal. Voor mij is het bijzonder. Prachtig. Machtig mooi. Het is het Lac de Kruth-Wildenstein, met zijn mooie bergen al decor. Het meer staat vrij droog wanneer wij er stoppen. De hete zomer is de boosdoener volgens ‘onze’ Francaise. Dat geeft niet, het maakt het er misschien wel alleen maar mooier op.

Het is niet het laatste meer dat we tegenkomen terwijl we rijden in de richting van de Grand Ballon, met zijn 1.424 meter een letterlijk hoogtepunt van de Vogezen. We passeren bossen, ik waan me even in Canada. Nog een meer doemt op, haarspeldbochten zijn inmiddels geen zeldzaamheid meer. Ik geniet van de rust, van het natuurschoon. Die avond kruip ik voldaan mijn bed in in hotel Le Saint Barnabé, nog altijd te midden van de bossen van de Vogezen. Mijn ogen vallen dicht terwijl ik denk aan al het moois wat ik vandaag op mijn netvlies te zien kreeg. Het leven is goed wanneer ik in Frankrijk ben. Bonne nuit.

route-des-cretes-vosges-004

route-des-cretes-vosges-005

route-des-cretes-vosges-001

route-des-cretes-vosges-002

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

  1. Stéphanie

    Leuk verslag! Rijden over de Route des Crêtes is inderdaad een echte “incontournable” als je de Vogezen bezoekt. Ik moest even lachen over je opmerking “arrête!” Ik stond zelf ook nooit echt stil bij de prachtige natuur van de Vogezen. Nu ik in Nederland woon zie ik pas echt de schoonheid van dit gebied, als je er woont is alles zo normaal.