Dus jij hebt zin in een magische ervaring? In een reis waarbij je geprikkeld wordt, je zintuigen op scherp staan en het ook nog eens lekker weer is? Laat me je een geheim onthullen.

Een geheim dat allang niet meer bewaard is. Althans, niet door mij. Maar waar de grote massa nog altijd niet achter is gekomen. Gelukkig maar. Je voelt je namelijk gegarandeerd intens gelukkig op deze bestemming, juist omdat je er soms ineens zo alleen kunt zijn. En alleen zijn voelt niet altijd eenzaam. Nee, integendeel. Waarover ik het heb? Over een wandelreis langs de Côte d’Azur. Een reis die voor mij de aanleiding was om mijn eerste boek te schrijven.

Wandelen aan de Côte d’Azur houdt je namelijk iedere minuut scherp. Omdat er zoveel te zien is. Omdat het zo onontdekt is. Omdat je door dorpjes loopt waar alleen nog Franse opa’s en oma’s leven. De mooiste dorpjes, zonder enig ander toerist. Omdat je de mooiste doorkijkjes tegenkomt. En de mooiste gevels. Laat het me nog een keer vertellen…

 

Waarom de Côte d’Azur de ideale wandelbestemming is:

 

1. De mooiste dorpen

Een kleine greep: Sainte-Agnes, Gorbio, Eze-Village… Stuk voor stuk pareltjes. Pareltjes van dorpen aan de Côte d’Azur. In een enkel dorpje (zoals Eze) heeft het toerisme zich gevestigd, in de rest niet. Daar loop je eenzaam en alleen rond, en wat voelt dat heer-lijk.

 

2. De lichtblauwe zee

Blauw, blauwer, blauwst. Dat is de Middellandse Zee aan de Côte d’Azur. Wat glinstert ‘ie mooi in het zonlicht. En wat oogt ie prachtig vanaf de berg, op zo’n paar honderd meter hoogte. Maar wat voelt ‘ie ook fijn, als we er onze benen in afkoelen. Heerlijk dat ‘ie er altijd is.

 

3. Schitterende bergen

De Alpes-Maritimes, zo heet de regio tussen Menton en Cannes, oftewel een groot deel van de Côte d’Azur. De Maritieme Alpen, dus. Niet zo gek, want bergen komen hier loodrecht uit zee. Geweldig mooi. Wandelen in de bergen of langs de kust, het kan allemaal. En het is allemaal net zo fijn.

 

4. Croissants, overal!

Niet zo zeer een voordeel van het zuiden, maar wel van Frankrijk an sich natuurlijk. Een leuke bijkomstigheid van je wandelreis: croissants. Overal! In de steden, in de dorpen. Overal. Fijn.

 

5. De liefste opa’s en oma’s

Een belangrijke op de lijst: Franse opa’s en oma’s zijn in grote getale te vinden in het binnenland van de Côte d’Azur. En wat zijn ze lief! Sommigen van hen kletsen de oren van je kop. Zo konden we in Sainte-Agnes maar geen afscheid nemen van een oude dame die onophoudelijk bleef vertellen hoe trots ze was op het feit dat ze nog geen kunstgebit had…

 

6. De fijnste steden

Nice, Menton, Vence… Ook weer een kleine greep uit de parels van steden aan de Côte d’Azur. De kleurrijke huisjes en winkels stelen hier de show. Vaak met machtig mooi uitzicht ofwel over de kust, ofwel over de bergen. Een prettige afwisseling tussen natuur en stad.

 

7. Het geweldige openbaar vervoer

Voor een prikke (lees: 2 euro) reis je in deze regio van A naar B, no matter how far. Heerlijk, toch? Bussen rijden sowieso redelijk vaak, voor Franse begrippen. In de dorpen is het soms wat magertjes en kun je nogal eens moeten wachten, maar het feit dát er een bus komt is al heel wat. Mocht je verdwalen, kun je bijna altijd de bus nog pakken naar je eindpunt.

 

8. Lekker-weer-garantie

Natuurlijk kan hier ook heus eens een druppen vallen, maar over het algemeen is het weer aan de Côte d’Azur stabiel met zelfs hoge temperaturen. Wij liepen er in september een week van A naar B en hebben één middag slecht weer gehad. Verder was het vooral zweten geblazen. En laat ik dat nu net heerlijk vinden… Warmte!

 

9. Franse chansons zingen kan hier schaamteloos

Oooo, Champs Elyseeeees…” Dat mag hier. Keihard zingen. Omdat je op de paden waar je loopt toch bijna altijd alleen loopt. Niemand heeft last van je. En met een beetje geluk kom je een gezellige Franse opa tegen die met je meezingt. Ha!

 

10. Kijk nou zelf.

Oordeel maar:

wandelen-frankrijk-002

wandelen-frankrijk-007

wandelen-frankrijk-010

wandelen-frankrijk-011

wandelen-frankrijk-012

wandelen-frankrijk-009

wandelen-frankrijk-001

wandelen-frankrijk-006

wandelen-frankrijk-008

wandelen-frankrijk-015

 

Onze tocht:

 

Samen met mijn reisgenoot liep ik vijf dagen langs de Côte d’Azur, zo’n 20 kilometer per dag. We beginnen onze tocht in Menton, vanwaar we naar Sainte-Agnes lopen met rugzak. Daar overnachten we in een lieflijk hotelletje. De volgende dag lopen we vanuit daar een dagtocht (zonder de grote backpack) naar de Col de la Madone en slapen wederom in Saint-Agnes, hetzelfde hotel. De dag erop lopen we via het dorpje Gorbio naar Roquebrune. Hier pakken we aan het eind van de middag de bus naar Menton, waar we een nachtje slapen. De dag erop nemen we in Menton de trein naar Eze, waar we beginnen aan een flinke klim naar het prachtige dorp en vervolgens nog hoger de bergen in. We vervolgen onze weg naar La Turbie en nemen hier de bus naar Monaco (je kunt het ook nog prima lopen, maar wij waren een beetje op). In Monaco pakken we de trein naar het naastgelegen Cap d’Ail, een heel korte rit. Hier slapen we in een geweldig hostel pal aan zee. Vanuit daar pakken we de trein van Cap d’Ail naar Beaulieu-sur-Mer, ook maar weer een heel klein stukje. Hier lopen we een tocht rondom het schitterende schiereiland St. Jean Cap-Ferrat, om vervolgens door te lopen naar Villefranche-sur-Mer en het eindpunt Nice, waar we nog twee nachten slapen.

wandelen-frankrijk-016

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

 1. Linda

  Ah, Rosie. Is dit een heimwee die ooit overgaat?
  (Het blijft apart jezelf op de foto te zien en dan alweer bijna vergeten te zijn dat je echt zo hoog liep! Zo blij met de foto’s. Ik wil weer.)

 2. Sjanka

  Laten wij nou net van plan zijn in het voorjaar daar te gaan wandelen. Heb je een GR gevolgd, welke(51?)? Heb je vanuit een standplaats gewandeld of steeds onderweg overnacht? Door de mooie foto’s krijg ik er wel heel veel zin in !

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Wat gaaf, Sjanka! Wij hebben er verschille GR-paden gevolgd, waaronder inderdaad de 51. Ik zal even schetsen hoe we liepen en waar we sliepen. We beginnen onze tocht in Menton, vanwaar we naar Sainte Agnes lopen met rugzak. Daar overnachten we in een lieflijk hotelletje. De volgende dag lopen we vanuit daar een dagtocht naar de Col de la Madone en slapen weer in Saint Agnes, zelfde hotel. De dag erop lopen we via Gorbio (prachtig!) naar Roquebrune, ook al zo mooi. Hier pakken we aan het eind van de middag de bus naar Menton, waar we een nachtje slapen. De dag erop nemen we in Menton de trein naar Eze (bus kan ook), waar we beginnen aan een flinke klim naar het dorp en vervolgens nog hoger de bergen in. Geweldige tocht wederom. We vervolgen onze weg naar La Turbie en nemen hier de bus naar Monaco (je kunt het ook nog prima lopen, maar wij waren een beetje op). In Monaco pakken we de trein naar het naastgelegen Cap d’Ail, echt heel kort. Hier slapen we in een geweldig hostel aan zee. De dag daarna pakken we de trein van Cap d’Ail naar Beaulieu-sur-Mer, ook maar weer een heel klein stukje. Hier lopen we een tocht rondom het schiereiland St. Jean Cap-Ferrat, om vervolgens door te lopen naar Villefranche-sur-Mer en het eindpunt Nice, waar we nog twee nachten slapen. Heerlijk! Wat voor route lopen jullie?

  2. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ik heb de tocht met kaart toegevoegd aan de blogpost, Sjanka!

 3. Rob

  Rosanne,

  Je hebt de tocht met kaart toegevoegd.
  Welke kaart heb je gebruikt tijdens de wandeling?

  1. Rob

   Rosanne, bedankt voor de info.
   Ik zal me er eens in verdiepen. Lijkt mij een geweldige ervaring

  2. Rob

   Hai Rosanne,

   In welk hotelletje heb je overnacht in St Agnes?

  3. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ha Rob, we sliepen daar in Le Saint Yves. Prima hotelletje, eenvoudig maar schoon, een fijn bed en geweldig uitzicht over bergen en zee. Wil er nog eens naar terugkeren… Hotel had destijds nog geen email, maar resevreren in het Frans lukte me via de telefoon prima!