Een stad die gezelligheid ademt, omringt door schitterende bergen, dat is Valloire. In het hart van de Franse Alpen ligt dit lieflijke stadje waar kaas eten way of life is, mensen allervriendelijkst zijn en een uitstapje naar een uitkijkpunt zo gemaakt is. Nog niet overtuigd? Laat me je vertellen waarom jij deze zomer écht naar Valloire in de Franse Alpen op vakantie moet!

Shinen op de Col du Galibier en Col du Télégraphe

De mannen van de Tour rijden er met volle vaart overheen, maar leuker is om de beroemde collen die om Valloire heen liggen wat beter te ontdekken. Door gewoon even om je heen te kijken en te genieten van de hoogtes waarop je je bevind. Col du Galibier aan de ene kant haalt met 2.645 meter een fantastische hoogte. Col du Télégraphe ziet er met 1.566 ook nog zeer spectaculair uit. In het midden van de twee ligt Valloire.

Bier gemaakt van bergwater proeven

Klinkt lekker, niet? In Valloire brouwt men een eigen bergbier van gletsjerwater. Galibier bier, dus. De vrienden Brice Le Guennec en Pierre-François Martin besloten het in 2010 gewoon te gaan proberen, en niet zonder resultaat. Hun brouwerij in hartje Valloire ziet er fantastisch uit. Maar, belangrijker nog, hun bieren smaken ook werkelijk delicieus. Inmiddels zijn ze diverse prijzen verder en wordt dit biertje steeds populairder. Benieuwd? Lees hier het uitgebreide verhaal en niet te vergeten: ga proeven bij deze mannen.

Je leven wagen aan een berg

Oké, over de vraag of dit leuk is valt te discussiëren. Samen met mijn reisgenoten besloot ik in Valloire aan via ferrata te doen, oftewel bergklimmen. Gevolg? Ik hing huilend aan de berg, en nee, dat is niet erg leuk. Maar: mijn twee reisgenoten vonden het fantastisch. Ik ben gewoon niet zo’n held wanneer ik geen bodem onder mijn voeten heb. Ik begon vol vertrouwen, maar de spanning liep al snel op. Wie aan via ferrata doet in Valloire maakt het zichzelf spannend. Het parcours gaat niet enkel langs die aardig hoge rots; ook bruggetjes en zelfs smalle planken moeten overgestoken worden, met een diepe kloof onder je. Voor wie hier van kan genieten: doen! En voor wie nog even wil lachen, lees hier over mijn ervaring, inclusief tranen.

Wandelen met lama’s over alpenweides

Zo eng ik de via ferrata vond, zo enorm was ik in mijn element toen ik met twee lama’s over een alpenweide liep in de richting van een berghut. Lama’s, inderdaad. Berggids Gilles besloot enkele jaren geleden een paar lama’s naar Valloire te halen. Zijn doel? De bergtochten die hij liep nog leuker maken. En dat is gelukt. Samen met Gilles, een paar kids en nog wat wandelaars loop ik die zaterdagavond naar zijn berghut, waar we een maaltijd zullen eten. De tocht duurt ongeveer een uur, geen intensieve wandeling dus. Wel erg leuk, met constant twee lama’s aan mij zijde! In de hut nuttigen we een stevige bergmaaltijd en in het donker – met lichtjes op ons hoofd – wandelen we terug. Een geweldige ervaring! Benieuwd naar mee? Lees hier het hele verhaal.

Back in time in Fort du Télégraphe

Heel even heb ik het idee in een strijd te zitten. Het Fort du Télégraphe werd gebouwd in 1890, als verdediging tegen Italië, dat gelieerd was met Duitsland en Oostenrijk. Tot 1940 gebeurde er weinig met het fort, maar op dat moment werd het in brand gestoken door Italiaanse troepen. Ik voel de spanning wanneer ik door het fort loopt. Dit fort ruikt historie, strijd, spanning. Het Fort du Télégraphe is geopend voor bezoek tijdens de zomermaanden en absoluut een bezoek waard. Leuk extraatje: een fantastisch uitzicht!

Kaas, overal kaas…

Dient dit nog enige uitleg?

vakantie-valloire-franse-alpen-009

vakantie-valloire-franse-alpen-010

vakantie-valloire-franse-alpen-002

vakantie-valloire-franse-alpen-003

vakantie-valloire-franse-alpen-005

vakantie-valloire-franse-alpen-004

vakantie-valloire-franse-alpen-001

vakantie-valloire-franse-alpen-006

vakantie-valloire-franse-alpen-007

vakantie-valloire-franse-alpen-011

vakantie-valloire-franse-alpen-008

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

  1. Janine

    Leuk! Wij waren hier afgelopen winter voor een weekend skiën. Lief dorpje en heel aardige mensen. Heerlijk skiën en daarna lekker eten in het dorp. En lekkere koffie bij coffeshop Mountain Café.