Eerder schreef ik al over de bijzondere reis die ik in september maakte, aan de Côte d’Azur. Niet een standaard reis, maar ver buiten de gebaande paden. Samen met een vriendin liep ik zo’n 20 kilometer per dag, om de mooiste plekjes van de Côte d’Azur te ontdekken. Ik ben enigszins trots op wat ik allemaal vond, maar gun jullie zeker zo’n reis. Vandaar dat ik in een driedelige serie in detail deel wat we deden, zagen, voelden. Zodat jij deze reis net als ik ooit kunt maken! Zie ook deel 1 en deel 2.

Jour 5

Als een kind dat jarig is, zo word ik wakker. Een beetje zenuwachtig, maar vooral overenthousiast, hyperactief. Ik sliep deze nacht in een hostel aan zee, hoorde de zee zelfs ruisen! Hostel Thalassa was een fantastische bevinding. We ontbijten stevig, om goed te starten aan onze laatste wandeldag. Vandaag wordt peanuts, denken we. We beginnen namelijk met een ronde om het schiereiland Saint-Jean-Cap-Ferrat, wat vlak is, aan zee. Hoewel we alle dagen enorm genoten van de hoogtes waarop we liepen, vinden we het fijn nu even op zeeniveau te blijven.

Een ronde om Saint-Jean-Cap-Ferrat lopen duurt ongeveer twee uur, onderschat het dus niet. Voordeel aan deze wandeltocht is dat het aan zee is, je kunt dus gerust onderweg eens stoppen en een verfrissende duik nemen. Het schiereiland is een paar geweldige baaitjes rijk. Die heerlijk klinkende duik nemen we zelf niet, omdat we nog vele kilometers te gaan hebben. Het is onze laatste wandeldag, dus we lopen vandaag door naar onze eindbestemming: Nice, de parel van de Côte d’Azur.

Saint-Jean-Cap-Ferrat ligt tussen Beaulieu-sur-Mer (waar wij de trein uitstappen deze ochtend) en Villefranche-sur-Mer in. Dat laatste is onze volgende wandelstop. Dit stadje staat bekend om de prachtige baai, vol met kleine bootjes. We hebben de pech dat de lucht vandaag donker is. Ik bedoel: dónker. We besluiten het centrum van Villefranche even in te duiken. We lopen het eerste trapje naar beneden en voelen het al. De druppel. Dikke druppels… We ploffen neer op een terrasje aan de haven en voor we het goed en wel doorhebben, breekt de hel los. Regen, wind, onweer en hóge golven. De bootjes in de haven zien er niet meer zo vredig uit, maar klotsen op de zee. Helaas, dit is natuurlijk niet wat we van de Cote d’Azur verwachtten. Maar anderzijds: we zijn de afgelopen dagen verwend met zon en af en toe zelfs een dertig graden op de teller. En dat half september, wij mogen niet klagen…

Villefranche ligt op steenworp afstand van Nice. Na de onderbreking op het terras (we moesten wel…), lopen we verder naar onze allerlaatste bestemming. Via het beboste Mont Boron, een heuvel vanwaar je een geweldig zicht hebt op Villefranche en Saint-Jean-Cap-Ferrat, en waar een machtig mooi fort staat. Naast het fort maken mijn reisgenoot en ik nog even wat laatste foto’s van onszelf, ‘van onderweg’… Wat zullen we dit gevoel gaan missen!

Mont Boron, onderdeel van Nice, was voor ons een laatste beklimming van de reis. Wanneer we de laatste daling inzetten worden we allebei een beetje treurig. Wandelen is zó fijn, ontdekten we deze week. Hoe zwaar het af en toe is. Het geeft rust, voldoening. Maar met een middagje strand in ons achterhoofd lopen we toch niet zonder tegenzin de laatste meters naar het oude centrum van Nice. We brengen een bezoek aan de patisserie, droppen onze backpacks in het hostel en wandelen door Vieux Nice naar de Promende des Anglais, waar we op het strand ons plekje zoeken. Ik sluit mijn ogen en terwijl ik naar het geluid van de golven luister, beleef ik al mijn avonturen nog één keer opnieuw…

Praktische informatie

Vliegen: wij vlogen voor deze reis op Nice, met Brussels Airlines vanaf Brussel Zaventem. Dat kostte ons 92 euro retour. Niet duur! Maar de prijzen wisselen natuurlijk per periode, dus ik wil jullie ook even attenderen op de andere mogelijkheden. Vliegen kan van Brussel naar Nice naast Brussels Airlines ook met budgetmaatschappij Easyjet. Eerdere keren naar Nice vloog ik al voor 53 euro retour met Easyjet. Is Brussel ver voor je? Kijk dan ook eens naar Amsterdam/Rotterdam-Nice met Transavia, of Eindhoven-Marseille met Rynair. Marseille-Nice is een stukje treinen, maar Ryanair heeft soms enorm goede aanbiedingen dat dat het waard maakt.

Accommodatie: omdat wij iedere dag veel op pad waren, we liepen gemiddeld zeven uur per dag, hoefden we geen luxe accommodaties. Als het er maar schoon was, waren wij tevreden. Waar we dan sliepen?
Hostel Smith in Nice: in het oude centrum, daarom een pre voor de locatie. Met drie minuten lopen sta je op het strand! Wij hebben echter op twee verschillende zalen geslapen, en die waren nogal verschillend. Als het kan, vraag om de zaal boven. Deze was onlangs gerenoveerd en het sanitair was prachtig, in tegenstelling tot het sanitair op de zaal beneden, waar enkel een koude douche te krijgen was. Website
Hotel Les Saint-Yves in Sainte-Agnes: eenvoud is het steekwoord van dit hotel, evenals van het dorp. Toch vonden wij dit hotel fantastisch. De eigenaren zijn zo puur, zo Frans. De kamers zijn ontzettend schoon, niet groot, maar het uitzicht is fenomenaal… Over bergen en zee. We sliepen hier twee nachten en zijn vastberaden ooit terug te keren. Website
Hotel Du Musée in Menton: ook hier sliepen we één nachtje. Geen geweldig hotel, maar daar zochten we het ook niet op uit. De locatie is echter perfect, in het hart van het oude centrum en op een minuut lopen van zee! Website
Hostel Thalassa in Cap d’Ail: een prachtig hostel, op een geweldige loctie. Prijs, kwaliteit, locatie… Super. Enige nadeel is dat de slaapzalen groot zijn en daarmee ook de kans op snurkers… Ja, wij hadden ze… Website

Routes: de routes die wij liepen hadden we vooraf uitgestippeld. Van plek naar plek. Hoe die routes uiteindelijk lopen is simpel te volgen aan de hand van wandelbordjes. Deze staan overal in het gebied. Naast de bordjes kun je de rood-wit tekens in de gaten houden, deze geven de GR-routes aan. Het is aan te raden vooraf een wandelkaart van dit gebied aan te schaffen, dat kan bijvoorbeeld bij De Zwerver.

Kosten: doordat wij redelijk op tijd onze vliegtickets boekten (voor 92 euro retour), en vooraf alle accommodaties vastlegden en dus op zoek waren gegaan naar goedkope mogelijkheden, was deze reis niet duur. Voor het vliegen en alle accommodaties samen betaalden we per persoon 251 euro. Als je dit vergelijkt met de kosten voor dezelfde reis, maar dan georganiseerd door een reisorganisatie, scheelt dat al gauw honderden euro’s.

Ga jij deze reis ooit maken?

br01

Laat een Reactie achter

  1. Isabelle

    Heerlijk om te lezen zo even tussen het leren door!
    Kleine aanvulling: de treinreis Marseille – Nice is ook geen straf! Het duurt even, maar bijna de gehele reis is langs de kust en dus uitzicht op zee!