Op de Vakantiebeurs sprak ik gisteren met een medefrancofiel en hoorde ik weer zoveel sterke verhalen. Inspirerend, maar ook ontzettend grappig. Over hoe hij ooit tijdens zijn zomerbaantje op de camping een kat moest slachten. Maar ook over zijn studieperiode in Lille, waar hij in een banlieu woonde, een buitenwijk.

Schril contrast met de lieflijke binnenstad, zoals ook Parijs en Marseille deze buitenwijken kennen. Om ervoor te zorgen dat jullie níet in deze wijk terecht komen: 6x wat te doen in Lille. En dat zijn oprecht léuke dingen!

 

1. Dwalen door lieflijk Vieux Lille

Want eerlijk waar: dit is gewoon écht het leukste deel van de stad. Zo vreselijk lief, die kleine straatjes. Met op iedere hoek een boulangerie. En als het al geen boulangerie is, dan is het wel een leuk cafeetje. Met bier, want Lille is een stad van bier. Maar daar kom ik later op terug. Ga gewoon slenteren. Langs huisjes, cafés, kerkjes. En roep zo nu en dan eens ‘Bonjour!’ naar de winkeleigenaren. Vinden ze leuk!

vieux-lille-001

 

2. Op adem komen in het rustige stadspark

Aan de rand van het stadscentrum ligt een heerlijk klein, maar fijn park. Het rustigste stadspark dat ik ooit zag. En toch: in het midden van het park een dierentuin, ook klein maar fijn, maar toch. En een citadelle, al is deze alleen toegankelijk voor militairen. Helaas, want het oogt prachtig vanaf een afstand. Een rustig park, met hier en daar een wandelende opa of oma. Of een fanatieke hardloper. Af en toe een clubje kinderen.

lille-frankrijk-003

lille-frankrijk-004

lille-frankrijk-005

 

3. Taking the metro to somewhere

Lille is een van de Franse steden met een metronetwerk. Helaas iets minder metrostations dan Parijs, het is soms zelfs even goed zoeken, maar hee: dan heb je het ook over een stad, he. Het metronetwerk van Lille loopt nog tot redelijk ver buiten de stad, naar steden als Roubaix en kleine naast Lille gelegen dorpen als Lezennes en Wazemmes. Dit laatste dorp werd onze eindbestemming toen we besloten zomaar de metro ergens naartoe te nemen. Geen mooi dorp wat mij betreft, wel bijzonder om te zien dat dit zó dicht bij het centrum van Lille ligt. Het is zo ongelooflijk dorps, dat je het idee hebt in een andere wereld uit te stappen. Dat is wat mij betreft ook meteen het leuke van random de metro nemen: verras jezelf eens!

lille-frankrijk-00

lille-frankrijk-002

 

4. Eclairs eten bij een willekeurige boulangerie

Boulangeries, oftewel bakkers, zijn er in Lille in óvervloed. Dat maakt het zo leuk om het leukste bakkertje van te stad te zoeken. Of juist gewoon willekeurig een bakker binnen te stappen. Of gewoon meerdere bakkers testen, overal een éclair halen. Al geloof ik nooit dat iemand er meer dan één op kan. Machtig… Maar zó lekker!

lille-frankrijk-009

 

5. Wijn drinken bij Monsieur Jacques

Ook voor wie niet van bier houdt, is Lille een zalige stad. Een wijntje is hier namelijk ook gewoon heel normaal, zeker bij Monsieur Jacques. Het was het leukste tentje waar ik heb gezeten in Lille. Een piepklein, bruin tentje waar alleen maar wijn gedronken wordt. Op de borden aan de muur staan diverse wijnen genoteerd, voornamelijk rood. Ga je voor Franse wijn, of toch liever Argentijns? Keuze te over!

lille-frankrijk-008

 

6. Bier drinken op een van de pleinen van Lille

Wie bier zegt, zegt Lille. Dat heeft natuurlijk deels te maken met de ligging naast België, hét bierland. Deze bierpassie is deels doorgetrokken naar het noorden van Frankrijk en dat is leuk! Overal in Lille zie je borden met speciaalbieren. Leffes in alle soorten zijn op elk willekeurig terras te bestellen. Maar ook enkele Franse bieren zijn te bestellen en dat is leuk. Ga gewoon eens op een van de mooie pleinen van Lille zitten en bestel iets lekkers uit die enorme lijst met biersoorten…

lille-frankrijk-006

lille-frankrijk-007

 

 Bon voyage!

Laat een Reactie achter

 1. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Mooie, mooie, stad! Toch maar eens overwegen. Met de auto is het goed te doen!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ja, je bent er zo hoor! Echt heerlijk om in zo’n korte reistijd Frans te mogen praten en éclairs te kunnen eten 😉

 2. Anouk

  Lille is heerlijk… grappig te lezen dat jullie wel de metro namen! Laura en ik hadden toen geen tijd meer… zaten aan de wijn, haha! Mooi is dat… hoe je ineens in een hele andere wereld uit kunt stappen. Mooi of niet mooi. bijzonder in elk geval! Leuk je even ontmoet te hebben afgelopen woensdag:)!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Jaaa, heel leuk je te ontmoeten! Haha, wij hadden hem ook bijna niet genomen, maar het zat ons dwars dat we die pas hadden gekregen :’) Dus toen toch maar even op avontuur geweest. En dat is zo leuk: gewoon gaan! Al is wijn ook niet verkeerd.

 3. Patricia

  Leuk artikel! Wij zoeken nog een leuk overnachtingsadresje op onze terugreis vanuit de Dordogne. Misschien toch maar eens kijken in Lille! Ik heb in Vieux Lille leuke adresjes gezien via airBnB! Of weet jij een leuk hotelletje in Vieux Lille?

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Oh, wat heerlijk! Lille is denk ik heerlijk als stop, de binnenstad is niet heel groot dus voor een stop is dat heel leuk (iets als Lyon of Parijs is dan te groot, wil je teveel zien). Ik sliep zelf in een hotel, omdat ik het reisje had gewonnen. Was een fijn hotel, maar wel redelijk prijzig en zakelijk, dus ik zou eerder een Airbnb adresje zoeken. Dat is mij altijd heel goed bevallen en mijn ervaring is dat de Fransen heel hartelijk zijn!

 4. Sheelagh

  Lille is zo leuk! Vond het echt verrassend. Leuke dingen heb je uitgekozen 🙂

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ooooja jij bent ook geweest! Leuk he, om dan andermans ervaringen te lezen!

 5. Anneke

  Leuk om te lezen, ik heb zelf 12 jaar een vakantiehuis in st amand les eaux gehad en kwam toen regelmatig in Lille.
  Natuurlijk ook heel leuk doordat het een studentenstad is.
  Nederlanders racen er over het algemeen langs op weg naar het zuiden of terug naar huis. Maar er valt zoveel te zien en te doen.
  Inmiddels is de grote braderie van Lille ook heel bekend, dan is heel Lille een grote rommelmarkt en overal kun je dan mosselen eten. De lege schelpen worden dan door de restaurants op straat gegooid en aan het eind van de dag liggen er dan overal bergen schelpen! Heel leuk maar ook heel druk, zelf ga ik dan meestal naar de omliggende dorpen waar dan ook grote rommelmarkten zijn.
  Lille heeft ook een mooie zaal voor popconcerten, daar zie je alles wat ook in paradiso staat alleen vaak veel dichterbij!

 6. Yvonne

  Klinkt echt heerlijk. Wij gaan begin mei 2 nachtjes heen met de kinderen (3 en 7 jaar). Heb je naast de Zoo nog andere tips om te doen in Lille met kids?