Ik plof neer in het gras. In de verte hoor ik het geluid van een waterval. Om me heen zie ik nergens mensen. Enkel de natuur op haar allermooist. Bergtoppen. Alpenweides. Ik kan niet anders dan ultieme vrijheid voelen. Ruimte. Rust. Vrede. Enthousiasme. Liefde. Dat is wat de bergen van de Franse Alpen steevast met mij doen. Ze maken me intens gelukkig. En dus kan ik niet anders dan elk jaar een keer terugkeren. Graag deel ik mijn favoriete adresjes in de Franse Alpen waar ik verblijf: geen massahotels, maar sfeervolle, authentieke plekjes!

In een bubbel onder de sterrenhemel

De stad Chamonix, aan de voet van de Mont Blanc, verrast me. De vele gezellige straatjes en pleintjes maken dat ik me helemaal thuis voel in deze Alpenstad. Diezelfde middag nog neem ik het rode treintje Montenvers Mer de Glace dat me naar de gletsjer net buiten Chamonix brengt. Een indrukwekkend natuurverschijnsel dat mijn hart sprongetjes doet maken. Vanuit de gletsjer loop ik een eenvoudige wandeling naar Buvette des Mottets, waar ik die avond slaap in een doorzichtige bubbel onder de sterrenhemel. Die avond kruip ik mijn ‘bubbel’ in, lees ik nog gauw een boek voordat de schemering inzet om vervolgens letterlijk onder de sterrenhemel in slaap te vallen. Het woord ‘magie’ kan nog niet dekken hoe het voelt om hier te logeren… Benieuwd geworden? Hier kun je de bubbel boeken. Let op: de bubbel is enkel te voet te bereiken!

Auberge la Cure: paradijs voor fietsers

Eén van mijn favoriete adressen in de Franse Alpen is Auberge la Cure. Om tal van redenen. Laat ik even beginnen bij de ligging: in een lief, klein bergdorpje, Oz-en-Oisans. Zonder winkeltjes of andere voorzieningen, maar wel simpelweg prachtig door de kleine huisjes en de vriendelijke locals. En dan dat uitzicht vanuit Auberge la Cure… Op de prachtige bergen, die er hier elke dag weer anders uit lijken te zien. En dan nog een belangrijke reden waarom ik hier zo graag kom: de lieve, Nederlandse eigenaren. Pim en Jorinde zorgen ervoor dat je reis in de Alpen fantastisch is. Pim kookt elke dag de sterren van de hemel en samen voorzien ze je van de beste tips om de Alpen zo goed mogelijk te ontdekken. Zonder hen had ik nooit al die mooie plekjes gevonden. Benieuwd naar meer informatie of boeken bij Auberge la Cure? Hier vind je hun website!

Les2M: aan de voet van het Nationaal Park Ecrins

Nog zo’n plekje waar ik graag kom: Les2M, gerund door de lieve Nederlanders Michel en Marijntje. In hartje Vénosc, een van de liefste dorpen in de Franse Alpen, ligt dit adres verscholen. Vanuit Vénosc gaat er een kabelbaan naar het hoger gelegen Les Deux Alpes, een prachtig skigebied. Vanuit je raam zie je dus die lift omhoog en omlaag gaan, heel bijzonder! Maar dat niet alleen: vanuit Les2M heb je magisch mooie uitzichten op de bergen van het Nationaal Parc des Ecrins: een van de tien nationale parken van Frankrijk. Het nationale park machtig mooi, met zijn tal van besneeuwde toppen en prachtige natuurplekken. Les2M is zowel in de winter als in de zomer een heerlijk adres om te bezoeken in de Franse Alpen! Hier vind je hun website.

Chalet la Maitreya in Vaujany

Ik weet nog hoe ik vertwijfeld aanklopte bij Whitney en James, de enthousiaste eigenaren van Chalet la Maitreya in de Franse Alpen. Ik zag niemand, hoorde niemand… De stilte overheerste. Totdat ik ineens een vrolijk “Bonjour” hoorde vanuit de tuin. Die middag drink ik een borrel met de twee terwijl we uitkijken over hun machtige mooie uitzicht vanuit het chalet. James vertelt me over zijn avonturen als skileraar. Whitney over haar emigratie vanuit België naar de Alpen. Het is meteen een van mijn favoriete adressen die ik ooit bezocht in Frankrijk. Hier vind je hun website!

Een hut in de Aravis

Dit jaar bezoek ik voor het eest de vallei van Aravis in de Franse Alpen. Ik heb er een hut geboekt, waarin ik me een paar dagen terugtrek om aan een boek te schrijven en even helemaal tot mezelf te komen. Bij aankomst kan ik niet anders dan vanbinnen sprongetjes te maken. Een grote glimlach vult mijn gezicht: deze hut is in het echt nog zoveel mooier dan de foto’s deden vermoeden. Daarbij is het uitzicht magnifique en elke dag anders. De ene ochtend is de lucht gevuld met dreigende wolken, een middag later schijnt de zon en zien de bergen er weer heel anders uit. Wat ben ik blij dat ik mezelf dit reisje ooit gunde! Hier kun je hem boeken.

Chalet Colinn in de Vanoise, met machtig uitzicht

Twee dames aan het roer in een prachtig chalet in de bergen: welkom bij Chalet Colinn! In het hart van het nationale park Vanoise ligt dit pareltje verscholen. Met machtig mooi uitzicht op een bergmeer en op vijf minuten rijden naar een prachtige rustige alpenweide met wederom een schitterend meer, het Lac de la Sassiere. Die laatste is meteen één van mijn favoriete plekken in de Franse Alpen waar ik ooit was. Vanaf dit meer heb ik een weids uitzicht op de bergen om me heen, terwijl de marmotten om me heen dansen. Een plekje dat ik niet gauw vergeet. Hier vind je hun website!

Meer reisinspiratie in de Franse Alpen…

Meer weten over mijn reizen in de Franse Alpen? Hier vind je bijvoorbeeld een uitgebreid reisverslag over mijn reis naar de Ecrins en Vanoise!

Laat een Reactie achter