Er kriebelt iets achter mijn oor. In een vlaag van verstandsverbijstering sla ik wild naar achteren, denkend aan een beest dat op mijn huid zit. Als ik mijn gezicht naar achteren draai zie ik pas echt wat er aan de hand is. Een beest, dat klopt, maar geen kleintje…

Zittend aan het bergmeer Lac des Gloriettes in het hart van de Pyreneeën, snuffelt plots een ezel in mijn nek. Ik kijk in de grote ogen van het beest, waar geen kwaad in lijkt te zitten. Het trage gedrag van het dier, dat me onschuldig aankijkt, maakt dat ik opgelucht ademhaal. Ik grinnik. “Bonjour, ma belle!” Al kijkend over het prachtige blauwe water laat ik mijn hand over zijn haren gaan. “Mooi, he?”, fluister ik. Daar zitten we dan. Een ezel en ik. Samen, op een van de mooiste plekken in de Franse bergen.

De Pyreneeën stelen mijn hart tijdens het weekend dat ik er ben in september. Het is járen geleden dat ik er voor het laatst was, ik was een jaar of 7. In het reisboek dat mijn vader maakte van die betreffende vakantie in 1994, zag ik een paar dagen eerder foto’s van mezelf als klein meisje, toen al met grote wandelschoenen aan mijn voeten. Nu ben ik er weer en begrijp ik als geen ander hoe mijn ouders destijds genoten van de vakantie hier…

Wie me al langer volgt, weet inmiddels hoe dol ik ben op korte intense reizen naar Frankrijk. Deze reis naar de Franse Pyreneeën is er zonder twijfel één. De intense landschappen neem ik in me op. Ze maken emoties in me los. Ik zal niet verzwijgen dat ik dit weekend wat tranen heb gelaten. Tegelijkertijd geniet ik intens. De natuur is hier zo overweldigend dat het van alles met me doet. Van verdriet tot intense vreugde. Van verlangen naar huis tot niet meer weg willen. Deze korte reis zou ik zo weer overdoen.

PS: wist je al dat ik in december een boek uitbreng over de mooiste korte reizen (4-5 dagen) die ik maakte in Frankrijk? Ook deze reis verschijnt in het boek. Hier lees je er meer op, je kunt alvast een exemplaar reserveren.

Wat te doen tijdens je korte reis naar de Pyreneeën:

Om je nog op weg te helpen tijdens je (korte) vakantie naar de Pyreneeën deel ik graag wat fijne plekken en activiteiten met je! Uiteraard zijn er nog veel meer opties, maar onderstaande plekken hebben mij al meer dan geboeid.

Wandelen bij Le Cirque de Troumouse

De Cirque de Troumouse is eigenlijk een beetje een ondergeschoven kindje. Vele malen bekender is de Cirque de Gavarnie (zie hieronder). Onterecht, als je het mij vraagt. De weg die me leidt naar de Cirque de Troumouse alleen is magisch mooi. Smal, dat ook. Een bergweg met een afgrond. Het is maar goed dat mijn moeder niet zien wat ik aan het doen ben, denk ik nog. Daar, in het hart van de Cirque de Troumouse logeer ik in een auberge. Een beter uitzicht had ik me niet kunnen wensen! Vanuit de auberge loop je zo alle kanten op. En voor wie niet zo’n wandelaar is: je kunt ook een treintje pakken dat de bergen verder in rijdt!

Uitrusten aan het Lac de Gloriettes

Het is deze plek waar ik me ultiem gelukkig en totaal ontspannen voel. Waar een ezel plots aan mijn oor snuffelt. En waar we samen, de ezel en ik, nog meer genieten. Van de stilte. Van het helderblauwe water voor ons. Van de bergen in ons vizier. Van de natuur, die hier zo overweldigend mooi is…

Wandelen naar Le Cirque de Gavarnie

De andere topper in de Franse Pyreneeën is Le Cirque de Gavarnie. Een plek die in alle reisgidsen omsingeld staat als een must visit. En dat is het ook. Even buiten het gezellige dorpje Gavarnie ligt dit keteldal, dat duizenden jaren geleden is ontstaan. De waterval die in dit dal naar beneden klettert, is met zijn 422 meter de hoogste van Frankrijk. Eenmaal bij de Cirque aangekomen is er voor de wandelliefhebber genoeg te doen. Zo kun je richting de berghut Refuge des Espuguettes wandelen, waar je de nacht in de bergen door kunt brengen. Voor wie het liever wat relaxter aan doet: bij de Cirque is er de mogelijkheid neer te ploffen bij het restaurant van Hotel du Cirque, met een waanzinnig uitzicht op de waterval.

Wandeling naar het Lac de Gaube

Ik houd nog even niet op met ware must do’s in de Pyreneeën… Ook het Lac de Gaube is er weer een. In elk geval voor de natuurliefhebber. Vanaf de grote parking bij de Pont d’Espagne wandel je in een klein uurtje naar dit schitterende bergmeer. Het is ook mogelijk om in de zomermaanden de kabelbaan te nemen, die je sneller de hoogte in brengt. Zelf doe ik het te voet en dat blijkt prima te doen. Enkel het begin is een stevig klimmetje, daarna gaat het als vanzelf. En de beloning? Die is waanzinnig.

Roadtrip over de Col du Tourmalet

De beroemde col uit de Tour de France, die moest ik wel over! En dat raad ik iedereen aan te doen. Rijden over bergcols is namelijk fantástisch. Grote verrassing op de Col du Tourmalet is dat ik ineens oog in oog met een lama sta. En niet veel later doemen er nog veel meer op. Dieren die ik hier niet had verwacht, maar die juist daarom zo’n geweldig aanzicht zijn. Prachtig!

Lama’s langs de weg halverwege de Col du Tourmalet

Bovenop de Col du Tourmalet vind je dit soort fantastische uitzichten

Talloze schapen langs de weg van de Col du Tourmalet

Ezels bij het Lac des Gloriettes

Wandeling naar le Cirque de Gavarnie

Le Cirque de Gavarnie

Uitzicht vanuit mijn bed

Het Lac de Gaube met zijn prachtige kleuren

Laat een Reactie achter

  1. Karine

    Dank je Rosanne om onze prachtig regio zo mooi te verwoorden. Ik kan het alleen maar beamen. Er zijn nog zoveel van die pareltjes hier te vinden. Echt de moeite om ze te ontdekken, al wandelend, fietsend of met de wagen.
    Het mooiste is als gasten ons zeggen: We wisten niet dat het hier zo mooi was, we komen terug want er is nog zoveel te ontdekken!