Ik weet nog als de dag van gisteren wat een toevallig passant in de Franse bergen me vertelde… Halverwege een bergbeklimming raken de Fransman en ik aan de praat. Hij zegt me dat de bergen voor hem aanvoelen als zijn familie. Soms grillig, niet altijd even leuk, maar vaak lief en prachtig. En ze zijn er altijd voor hem. Altijd. Op het moment dat hij over de bergen praat, zie ik een twinkeling in zijn ogen verschijnen. Een twinkeling die ik ook in mijn eigen ogen voel opkomen. Daar op die berg in de Franse Alpen, voel ik precies hetzelfde als de Fransman die naast me staat: een onvoorwaardelijke liefde voor de bergen. Die liefde is er ook bij mij al heel lang. En die liefde zal ook bij mij nooit meer verdwijnen. Hoog tijd om met jullie mijn favoriete plekjes in de Franse Alpen te delen!

Mijn favoriete steden in de Franse Alpen

Grenoble
Grenoble: de stad van studenten. De stad waar ik eigenlijk per direct verliefd op werd! In Grenoble hangt een heerlijk relaxte vibe. Zelfs in januari zetten mensen waar het even kan een terrasje buiten om van de zon te genieten. Om me heen zie ik in deze stad niets dan bergen, en dat is toch fantastisch? Grenoble is omringd door drie bergmassieven, waardoor je overal om je heen besneeuwde toppen ziet. Goud waard!

Grenoble vanaf een prachtig uitkijkpunt waar ik genoot van dit uitzicht…

Chamonix
Chamonix wordt vaak genoemd in combinatie met de Mont Blanc. Chamonix Mont Blanc, omdat de stad aan de voet van deze hoogste berg van Frankrijk ligt. En dat idee alleen al is magisch! Chamonix is net als Grenoble ook omringd door machtige bergen. Vanuit de stad neem ik diverse liften omhoog, waarvan die naar de bergtop Aiguille du Midi toch wel het hoogtepunt is. De Aiguille du Midi ligt op een hoogte van 3.842 meter en dus duurt het even voor ik er ben. De lift vertrekt in Chamonix, schommelt wat en trekt langzaam de hoogte in. En hoewel ik weet dat er dagelijks honderden mensen mee omhoog gaan en het allemaal wel goed geregeld zal zien, blijf ik de hele rit toch spannend vinden. Meer lezen over mijn trip naar Chamonix?

Op een terrasje in Chamonix genoot ik van dit magische uitzicht

Montgenèvre
Echt letterlijk tegen de Italiaanse grens aan, ligt het stadje Montgenèvre. En dat is fijn, want dankzij die nabijheid van Italië vind ik hier naast de fijne Franse keuken ook heerlijk Italiaans eten! Die mix van Italië en Frankrijk is zalig. Verder is Montgenèvre in de zomer een rustig oord. Zeg gerust héél rustig. Toeristen zijn er nauwelijks, en eigenlijk heeft dat ook wel zijn charmes. In Montgenèvre voel ik me heerlijk één met de natuur. Vanuit het stadje pak ik de kabelbaan omhoog, naar een plek vanwaar ik een wandeling maak langs talloze oude forten. Montgenèvre is, zeker in de zomer, een prachtige, rustgevende plek met talloze historische verhalen…

Laaghangende wolken in het stadje Montgenèvre stelen mijn hart…

Tip! Wandelen met lama’s nabij Valloire in de Franse Alpen

Dit klinkt geniaal, toch? Dat is het ook! Vanuit het stadje Valloire kun je een bergwandeling maken met lama’s. Samen met een groepje wandelaars en een drietal lama’s loop ik die bewuste middag naar boven, naar een berghut. Daar wacht een stevige avondmaal op ons, onder het genot van een wijntje en mooie verhalen van onze gids. Leer hier mijn verhaal over deze wandeling met lama’s.

Mijn favoriete dorpjes in de Franse Alpen

La Grave
Als we het hebben over indrukwekkende dorpen in de Franse Alpen, dat moet ik La Grave wel noemen. Niet eens omdat het dorpje zelf zoveel voorstelt, maar alleen al vanwege de ligging met uitzicht op de Meije, een van de hoogste bergtoppen van het Massif des Ecrins. La Grave is dan ook een centrum voor bergbeklimmers die van het extreme houden en voor off-piste skiërs in de winter. Vanuit La Grave maak ik een van de mooiste wandelingen die ik ooit deed in de Franse Alpen: die naar het Lac du Goleon; een eenvoudige wandeling die weinig kennis vergt van bergwandelen. Een basisconditie is wel prettig vanwege de flinke klim omhoog, maar moeilijk is de route alles behalve. Hier vind je een eenvoudige beschrijving van de route.

Uitzicht vanuit La Grave

Wandeling naar het Lac du Goleon

Vaujany
In en rond het bergdorpje Vaujany ontmoet ik een paar fantastische mensen. Pim en Jorinde van Auberge la Cure, bijvoorbeeld. In het naastgelegen gehuchtje Oz-en-Oissans runnen zij hun eigen simpele auberge. Pim en Jorinde nemen me mee naar hun favoriete plekjes in de omgeving, zoals de Col du Glandon, vanwaar we een fantastische wandeling maken. En ik ontmoet in Vaujany ook James en Whitney die een chalet runnen in het dorp, chalet La Maitreya. Wederom fantastische mensen met een groot hart voor de bergen. Vaujany zelf is een relatief klein dorp, maar met een prachtige ligging en schitterende uitzichten op de bergen.

Vénosc
Smalle straatjes, prachtige oude huizen… En een kabelbaan in het dorp. Dat alles maakt Vénosc geweldig leuk. Het is er klein, maar ontzettend sfeervol en het bergleven is hier voelbaar. Vanuit Vénosc vertrekt een lift de hoogte in, naar ski-oord Les Deux Alpes. Voor wandelaars is de wandeling naar het Lac Lauvitel een absolute aanrader, waarover ik verder in deze blogpost meer vertel.

Vénosc: een van die lieflijke dorpjes in de Franse Alpen die ik bezocht

Saint Véran
Het hoogste bergdorp van Europa? Die vind je in Frankrijk! Saint Véran om precies te zijn. Toen ik dat hoorde, wist ik: dat moet ik zien. Met eigen ogen. En dus maakte ik een kleine omweg langs Saint Véran. Een dorpje dat ik graag vredig noem. Tijdens mijn bezoek in oktober heerst er een absolute stilte. Ik zie niemand, op een paar katten na, ik hoor niets, op wat vogels na. En ik zie enkel oude huisjes en schitterende bergen. En ondanks dat de stilte hier écht stil is, voel ik me er direct thuis. Een ding weet ik zeker: hier ga ik terugkomen.

Saint Véran, het hoogste bergdorp van Europa, ligt er tijdens mijn bezoek fantastisch bij…

Bonneval sur Arc
Als ik terugdenk aan mijn winterreis door de Vanoise, denk ik al gauw aan Bonneval sur Arc. Een dorpje waar maar weinig aan wintersport wordt gedaan, maar dat er vooral prachtig bij ligt als de sneeuw het dorp bedekt. Het is haast moeilijk doorkomen in dit dorp als de grote hopen sneeuw de smalle weggetjes en de huizen in Bonneval bedekken. En juist dat is zo prachtig. Het is voelt haast alsof ik door een Dinsney-sprookje wandel… Een must voor wie niet zo van wintersporten houdt, maar wel graag eens de winter ervaart in Frankrijk!

Bonneval sur Arc heeft mijn hart gestolen. 

Tip: een hondensledetocht in de Vanoise!

Een van de gaafste dingen die ik in Frankrijk deed? De hondensledetocht in het nationale park Vanoise, bij het Lac du Mont Cenis! Ik doe zelf niet aan skien of snowboarden, maar ben wel dol op de Alpen in de winter. Het kan er zó sereen uitzien… En er valt zoveel meer te doen in de sneeuw dan op de latten staan. Een van die dingen is een hondensledetocht. Benieuwd naar mijn blog hierover? Je leest hem hier.

Een hondensledetocht in de Franse Alpen is een van de tofste dingen die ik deed op reis

Mijn favoriete plekjes in de natuur van de Franse Alpen

Ecrins: Col de la Croix de Fer
Een van de mooiste cols van de Franse Alpen die ik bezocht, is zonder twijfel de Col de la Croix de Fer. Vanuit Vaujany rijd ik die bewuste ochtend met mijn autootje de col op, maar al snel word ik halt gehouden door een hordes schapen en een schapenherder. Zeker een kwartier sta ik stil, te wachten tot ik verder kan. Maar een straf is dat allerminst. Honderden schapen passeren mijn blauwe autootje en ik geniet… Wanneer ik eenmaal verder kan, ben ik al gauw op de col. Hier parkeer ik mijn auto om vervolgens in een klein kwartier te lopen naar het Lac Guichard. Hier plof ik neer met een boekje en geniet zoals ik niet vaak deed. Om vervolgens wakker geschud te worden door weer een andere hordes schapen. Heerlijk!

Een boekje lezen aan het Lac Guichard. Zien jullie de schapen aan de overkant?

Op weg naar de Col de la Croix de Fer.

Ecrins: Lac Lauvitel
Vlakbij het dorpje Vénosc (eerder beschreven hierboven) ligt het gehuchtje La Danchère. Een piepklein gehuchtje van amper een paar straten. Hier begint de wandeling naar het magisch mooie Lac Lauvitel. Zonder al te goede conditie loop ik de tocht naar het meer. Tot aan het meer is het vooral een niet al te spannende beklimming, soms langs kleine watervallen. Eenmaal bij het Lac Lauvitel aangekomen, krijg je de beloning: een machtig mooie plek, die me even aan de andere kant van de wereld doet wanen… Het verhaal gaat dat je bij dit meer tientallen marmotten kunt spotten. Tijdens mijn bezoek in het najaar waren ze er helaas niet; een goede reden om nog eens terug te keren!

Dit is wat ik zag toen ik boven kwam… Het magische Lac Lauvitel!

Ecrins: Glacier Blanc bij Vallouise
Een gletsjer, dat klinkt voor mij altijd als een spannend, ultiem doel in de bergen. Aangevroren sneeuw dat een eigen leventje leidt. Ik weet nog goed hoe ik als klein meisje op de basisschool mijn allereerste spreekbeurt hield over bergen. En dat ik mijn klasgenootjes vertelde over het fenomeen gletsjer, wat mijn papa – ook bergliefhebber – me had geleerd. Mijn klasgenootjes keken me vol ongeloof aan toen ik foto’s van mezelf bij gletsjers in Frankrijk en Zwitserland liet zien. Inmiddels zijn we járen verder, maar nog altijd heeft een gletsjer iets magisch voor me. Om die reden wilde ik de wandeling naar de Glacier Blanc lopen, nabij Vallouise. Een vrij eenvoudige wandeling in een magistrale omgeving. Hier vind je een goede beschrijving van de route.

In de verte ligt de prachtige gletsjer Glacier Blanc

Mercantour: La Madone de Fenestre
Al als klein meisje bracht ik een bezoek aan het nationale park Mercantour. Tijdens onze vakantie aan de Côte d’Azur, besloten mijn ouders dat een dagtocht in de Mercantour een leuk uitje was. En gelukkig maar; het is er namelijk práchtig! Toen ik 25 was, besloot ik terug te keren. Met een vriendin, om een vijfdaagse huttentocht te lopen in de Mercantour. Wederom ging mijn hart sneller kloppen. Want wat een magische natuur is dit… Een van mijn favoriete plekken in de Mercantour is ook te bereiken per auto en dus zonder dat je er drie dagen voor hoeft te lopen. La Madone de Fenestre, om precies te zijn. Een gehuchtje vanwaar je prachtige dagwandelingen kunt maken. En voor de die-hard: je kunt er ook nog slapen, in de simpele berghut Chalet de la Madone de Fenestre, zie hier.

De schitterende omgeving van La Madone de Fenestre in de Mercantour…

Col du Galibier
Als ik het heb over mooie cols, mag de Col du Galibier niet ontbreken. De Col du Galibier voelt voor mij altijd een beetje als ‘een van de grote jongens’. En dat is hij uiteindelijk ook: het is voor de fietsers onder ons een van de zware cols. Maar ook het landschap rondom de Galibier voel groots, ruig, indrukwekkend… Een plek die je niet mag overslaan wanneer je in de buurt bent.

De omgeving van de Col du Galibier. Daar waar ik me ineens heel klein voel…

Col d’Izoard
Het mooie aan de Franse Alpen: alles is anders. Elke col is anders. Je zou het misschien niet denken – het zijn toch allemaal bergen? – maar het is echt zo. Zo ook de Col d’Izoard, die mij meteen te pakken heeft. Vooral het kale, rotsachtige gedeelte vlak voor de top aan de zuidzijde, dat Casse Déserte wordt genoemd, is magisch mooi. Hier moet ik mijn auto langs de kant zetten om uit te stappen. Om rond te kijken en de frisse berglucht in te ademen. Genieten…

De bijzondere kale rotsen bij de Col d’Izoard: bizar en mooi tegelijk

De Vanoise met een local: naar een klein gehuchtje nabij Bessans
In het dorpje Bessans word ik getipt door een local. Ik moet volgens haar van Bessans in de richting van Bonneval rijden en onderweg stoppen om een gehuchtje te bezoeken. Het staat niet in de reisgidsen en is slecht vindbaar, dus op de rechte weg richting Bonneval moet je je ogen openhouden, op zoek naar een parkeerplek langs de weg. Ik vind hem, en op deze kleine parking zet ik mijn auto, om vervolgens door de bomen naar een piepklein gehuchtje te lopen: een paar ondergesneeuwde huizen en een vredig kapelletje. Veel te doen valt er hier niet, behalve je ogen uitkijken en relaxen. Terwijl ik neerplof in de zachte sneeuw, passeren enkele wandelaars me. Wat een plek… Hier vind je de parking op Google Maps!

Tips van locals zijn soms goud waard! 

Tip! Bier gemaakt van gletsjerwater: GaliBier

Net als ik ook zo dol op bier? En dan met name speciale bieren? Breng dan in de Franse Alpen zeker een bezoek aan de brouwerij Galibier in het gezellige stadje Valloire. Een heerlijk fris biertje in verschillende varianten. De eigenaren van de brouwerij vertellen met liefde over hun werk. Check hun website voor meer informatie.

Heerlijk: bier gemaakt van gletsjerwater bij de brouwerij in Valloire

Mijn favoriete adresjes in de Franse Alpen

Auberge la Cure in Oz-en-Oissans
Een simpele auberge in een piepklein dorpje, Oz-en-Oisans, gerund door de lieve eigenaren Pim en Jorinde. Meer lezen? Kijk hier.

Chalet la Maitreya in Vaujany
Een prachtig chalet in het dorp Vaujany, met schitterende uitzichten op de bergen. Gerund door de enthousiaste James en Whitney. Meer lezen? Kijk hier.

Chambres d’Hôtes Les 2 M in Vénosc
Een heerlijke plek in het hart van het dorp Vénosc, vanwaar de bergliften vertrekken naar het grotere Les Deux Alpes. Gerund door de Nederlandse Michel en Marijntje. Meer lezen? Kijk hier.

Chez Mamie Anna in Bessans
Een typisch verblijf in de Franse Alpen is Chez Mamie Anna: een houten huisje dat het echte berggevoel teweeg brengt. Ontzettend sfeervol en met een kleine sauna. Meer lezen? Kijk hier.

Tip! Een vijfdaagse huttentocht in de Mercantour

Het klinkt spannend, en ik moet toegeven: dat is het ook. Maar bovenal is het een fantastische ervaring, zo’n huttentocht in de Franse Alpen! Ik liep samen met een vriendin een vijfdaagse huttentocht door de Mercantour en kan het je alleen maar aanraden. Mits je een redelijke conditie hebt, geen hoogtevrees ervaart en in bent voor wat avontuur. Want zwaar kan het onderweg ook zeker zijn. Benieuwd naar mijn ervaringen bij deze huttentocht in de Franse Alpen? Lees er hier alles over!

Praktische tips voor je vakantie in de Franse Alpen

Na dit alles zin in een vakantie naar de Franse Alpen? Dat snap ik he-le-maal! Maar weet je niet waar te beginnen? Ook dat snap ik. Het gebied dat we de ‘Franse Alpen’ noemen, is flink van formaat. Daarom zou ik als tip willen meegeven om één bergmassief te kiezen voor je vakantie. Dan heb je al heel wat keuze: de Ecrins, de Vanoise, de Queyras, de Chartreuse, de Vercors of de zuidelijkste: de Mercantour. Elk massief is anders op zijn eigen manier en elk massief is een bezoek waard. Maar alles in één vakantie stoppen, is haast onmogelijk. Mijn favoriete massief kan ik dan ook niet benoemen, elk massief heeft zijn eigen charmes. In de Mercantour liep ik een vijfdaagse huttentocht, dwars door het nationale park. Betoverend! In de Ecrins werd ik verliefd op de ruige bergen en op de mensen die ik er ontmoette… Maar ook de Vercors, Chartreuse en Queyras hebben me betoverd. En mijn bezoek aan de winterse Vanoise was al even zo prachtig. Ofwel: kies gewoon wat jou mooi lijkt.

En dan voor nu…

Bon voyage!

Laat een Reactie achter