Ken je dat, dat het ineens weer begint te kriebelen… De drang om erop uit te gaan. Eventjes weg uit het dagelijkse leven. Uit de drukte, uit je vertrouwde omgeving. In mijn geval ontstaat dan ook meteen de hunkering naar Frankrijk. Naar mijn lievelingsland. Van verse baguettes, prachtige landschappen, rust of juist de gezelligheid van Franse steden… 

In dat geval probeer ik meteen iets vast te leggen voor mezelf. Al is het maar een kort reisje van zo’n vier dagen. Zodra ik iets geboekt heb, heb ik weer rust in m’n kop. Iets om naar uit te kijken. Inmiddels ben ik heel wat korte, maar fantastische reisjes naar Frankrijk verder en schreef ik er een boek over. Dat boek verschijnt begin december, maar ik deel hierbij alvast een sneak preview van dat alles, met een paar van mijn favoriete korte reizen! Wil je het boek ook bestellen? Helemaal onderaan deze blog staat alle informatie.

Onontdekt Toulon en zijn magische eilandjes

Toulon: een havenstad aan de kust van Zuid-Frankrijk. Jarenlang was ik in de veronderstelling dat deze stad zo interessant niet is. Totdat ik een goede vriend spreek die me iets anders vertelt. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en voor ik het goed en wel doorheb, is mijn vliegticket geboekt. Dat bleek een grandioos idee, want dit korte reisje naar Toulon is er één voor in de boeken. Toulon zelf is namelijk hartstikke leuk, kleurrijk en sfeervol. En wat te denken van de omgeving van de stad: van knusse dorpen tot eilanden. 

Uit het boek:

Een klein kwartier later is het daar. Even ben ik bang dat mijn verwachtingen alleen nog maar tegen kunnen vallen, maar eenmaal een blik op de kust en het strand weet ik waarom het diverse keren de titel van mooiste strand van Europa in de wacht sleepte. Notre-Dame Plage is inderdaad écht een pareltje. Het blauwe water heeft hier vele tinten, op sommige plekken lijkt het zelfs doorzichtig. Gek genoeg loopt er op een moeder met een jong zoontje na niemand op het strand. Met een bekende naam als deze verwachtte ik tal van Instagram-meisjes die hier massaal zichzelf fotograferen. Die verwachting blijkt niet te kloppen. Ook op dit strand heerst absolute stilte. Ik zet mijn voeten in het zand. Wat een fantastisch gevoel om hier nagenoeg alleen te lopen… Een paar honderd meter verderop leg ik mijn rugzak in het zachte zand. Mijn kleren trek ik uit en in mijn bikini ren ik het koude zeewater in. Over ultieme vrijheid gesproken… 

Op winterreis voor niet-wintersporters

Alweer een paar jaar geleden besluit ik ineens dat ik die witte winterlandschappen ook wel eens wil zien. De prachtige plaatjes van besneeuwde bergtoppen… Ook al doe ik niet aan wintersporten. Al snel is er een mailtje uit naar mijn contactpersonen in de Franse Alpen en niet veel later weet ik: er kan nog zóveel meer in de winterse Franse bergen dan snowboarden of skiën. Wat te denken van een hondensledetocht, sneeuwschoenwandelen of gewoon lekker relaxen in een wellnesscomplex… 

Uit het boek:

Ik stap in de slee, samen met mijn reisgenoot, en laat me meevoeren. Het begint allemaal wat kalm. Geeft niet, want de uitzichten om me heen zijn het bekijken waard. Ik voel me nu heel ver weg van de piste. De rust die hier heerst is magisch mooi. Al snel zetten we – de honden en wij – een afdaling in en dan gaat het los. Sneeuw vliegt in onze gezichten, het lijkt of ik zweef over het witte gloedje. Bergtoppen zie ik nog net en wanneer ik denk het meest fotogenieke plaatje voor me te hebben, stoppen de honden met rennen. Top! Ik maak wat foto’s, maar geniet vooral van dit bijzonder fraaie plaatje. Een hondensledetocht in de Franse Alpen is het absoluut waard.

De vulkanen van de groene Auvergne

Zeg je Auvergne, dan zeg je vulkanen. Deze regio in het midden van Frankrijk wordt gesierd door tal van slapende vulkanen die zichtbaar zijn zover het oog reikt. Vulkanen die absoluut een bezoek waard zijn. Doe dat in combinatie met een bezoek aan de stad Clermont-Ferrand, een paar kaasboerderijen en enkele sfeervolle  dorpen en je hebt een prachtig reisje in het verschiet!

Uit het boek:

Nadat ik een stuk Comté en charcuterie heb ingeslagen, is het tijd de omgeving verder te ontdekken. Grenzend aan het stadje Le Mont Dore ligt de Puy de Sancy: de hoogste vulkaan van de Auvergne. In de winter dient het als populair wintersportgebied, maar ook zonder sneeuw is de vulkaan prachtig. Een walhalla voor de wandelliefhebber. Wie dapper is, kan net als ik de top van de vulkaan beklimmen. Bovenop de berg, waar de paden soms smal en de afgronden diep zijn, zijn het de uitzichten die lonen: aan de ene kant de pistes van Le Mont Dore, anderzijds de valleien van de Auvergne met bekende toppen als de Puy Mary en de Puy de Dôme.

De wonderschone kusten van de Calanques

Het nationale park van de Calanques in de Provence is één van mijn favoriete plekken in Frankrijk geworden. Inmiddels ben ik er een paar keer geweest en ben ik mijn hart er een beetje aan verloren. Eigenlijk zijn de Calanques niet meer dan krijtwitte rotsen die loodrecht uit zee komen. Machtig mooi en ideaal voor prachtige wandelingen of boottochten. De Calanques kun je prima een lang weekend aan doen. Leuk in combinatie met Marseille, de tweede stad van Frankrijk!

Uit het boek:

Die eerste etappe van de wandeling van 18 kilometer blijkt niet veel later toch een pittige. Ik klim en klauter over ongelijke paden en al snel verandert het pad in losse rotsen, vlak langs de zee. We gaan de hoogte in, terwijl de afgrond naast me alleen maar lager wordt. Een zucht van verlichting ontsnapt wanneer ik veilig boven ben. Dat er daar een nieuwe uitdaging op me wacht, had ik liever niet gezien. Opnieuw klauter ik met mijn handen stevig tegen de rotsen gedrukt langs de afgrond van de zee die enkele tientallen meters lager ligt. Misschien komt het doordat ik Nederlandse ben en we in ons land geen hoogtes gewend zijn, maar feit is dat mijn Zwitserse reisgenoot moeiteloos klautert van rots A naar rots B. Met een vleugje jaloezie kijk ik toe hoe ze dat doet. We vervolgen onze route en niet veel later doemt er ineens een piepklein dorpje op: Morgiou. Het is niet veel meer dan een steiger met enkele bootjes, een restaurantje aan zee en wat piepkleine huisjes. We besluiten op een strandje voor Morgiou neer te ploffen. Terwijl de golven langzaam voor ons uit kabbelen en we ons verse stokbrood tevoorschijn toveren, fantaseren we samen over hoe het zou zijn om hier op het strand de nacht door te brengen. Hier, op zo’n plek waar geen verkeer is, waar je enkel te voet of met een boot kunt komen. 

Een boek over de mooiste korte reizen naar Frankrijk

Een van mijn missies met het schrijven van mijn nieuwe boek, is mensen vaker het geluk van reizen laten ervaren. Reizen geeft mij altijd een bepaald geluksgevoel, nieuwe energie. Als ik terugkom van een reisje naar Frankrijk, heb ik het gevoel dat ik de wereld weer aankan. Heerlijk! Dat gun ik anderen ook. En dat kan, want je hoeft niet meteen een week weg om dit geluksgevoel te ervaren. Sterker, met een reisje van 4 dagen lukt het al. En zo kun je dus vaker de hort op. In mijn boek deel ik mijn mooiste korte reizen in Frankrijk, inclusief alle praktische informatie (waar vlieg je naartoe, hoe is het vervoer ter plekke en een uitgebreid programma, dat je overigens naar eigen wens kunt aanpassen).

Het boek over de mooiste korte reizen in Frankrijk kost 19.95 en verschijnt in de eerste week van december. Hier vind je meer achtergrondinformatie over het boek. Wil jij het boek als eerste gesigneerd ontvangen? Stuur me een mailtje op Rosanne@bonjourfrankrijk.nl met je adresgegevens en ik zorg dat je hem als eerste ontvangt!

Laat een Reactie achter